Телеканал «Суспільне Культура» покаже прем’єру фільму про Kalush Orchestra

Телеканал «Суспільне Культура» покаже прем’єру фільму про Kalush Orchestra

14:14,
6 Грудня 2022
2732

Телеканал «Суспільне Культура» покаже прем’єру фільму про Kalush Orchestra

14:14,
6 Грудня 2022
2732
Телеканал «Суспільне Культура» покаже прем’єру фільму про Kalush Orchestra
Телеканал «Суспільне Культура» покаже прем’єру фільму про Kalush Orchestra
Команда «Суспільного Культура» побувала в селах, звідки родом двоє учасників гурту, і каже, що це найкрутіші спогади зі зйомок.

У суботу, 10 грудня, о 20:00 на телеканалі та ютуб-каналі «Суспільне Культура» відбудеться прем'єра фільму «Kalush Orchestra, або Як ми перестали хвилюватися і виграли Євробачення під час війни».

Фільм знімали у травні, відразу після перемоги гурту на міжнародному конкурсі «Євробачення-2022», повідомляє пресслужба Суспільного.

Команда «Суспільного Культура» провела з Kalush Orchestra кілька днів: побувала на репетиційних майданчиках і вдома в учасників гурту — вокаліста Тимофія Музичука і мультиінструменталіста Віталія Дужика. До проєкту увійшли ексклюзивні матеріали Анни Тульєвої та Антона Гудкова, які були поруч з гуртом впродовж тижня «Євробачення» у Турині.

Режисером та автором сценарію фільму став Владислав Васильченко. Відеографка фільму – Олена Зашко.  

За словами режисера, команда поставила перед собою кілька цілей під час роботи над фільмом: «Окрім місії розповісти глядачеві про гурт, що переміг на "Євробаченні", ми мали відповідальну задачу — знімати й транслювати нову українську дійсність і людей в ній. В результаті фільм став певним віддзеркаленням всіх українців сьогодні, які не розгубилися і продовжують тримати кожен свій фронт».

Олена Зашко розповіла, що зйомки проходили також у селах, де живуть родини музикантів. Мама Віталіка, Іванна Дужик, показала знімальній групі з десяток відео з його виступами на різних конкурсах. А мама Тимофія, пані Світлана, поділилася на камеру розповіддю про найдорожчі сімейні реліквії — вишиванки, яким понад 100 років.

«Особливо цінно, коли ти приїжджаєш зі своїм планом та ідеями, а знімаєш випадкові сцени. Я стояла з камерою і кайфувала від того, що у мене відбувалося на екранчику. Дідусь Тимофія, якому більш ніж 90 років і який погано чує, дивився виступ на "Євробаченні", тупцяв ногою у такт музиці, а потім заспівав разом з онуком. Або коли мама й донька, які втекли від війни у Харкові, прийшли подарувати Тимофію малюнок та розказали свою історію», — каже Олена Зашко.

Лідер гурту Kalush Orchestra Олег Псюк у фільмі говорить, що український музикант апріорі не може бути поза політикою.

«Якщо ти українець і вважаєш, що музика поза політикою, це не поєднується. А якщо ти зі Швеції чи з будь-якої іншої країни, де все суперкласно і благополучно, то, можливо, й можеш собі таке дозволити», — вважає Олег Псюк. 

Нагадаємо, що гурт «Калуш Оркестра» переміг у пісенному конкурсі «Євробачення-2022», який відбувся 14 травня в арені Pala Olimpico італійського міста Турин (Італія). Телеглядачі віддали Україні 439 балів, а журі — 192 бали, у сумі гурт отримав 631 бал.

Через російську агресію у 2023 році конкурс відбудеться у Великій Британії від імені України. Представника від України на «Євробачення-2023» Україна обиратиме 17 грудня у прямому ефірі телеканалу «Суспільне Культура».

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
Вже початок літа?
19:15 / 09.12.2022
«Суспільне Культура» на початку літа покаже фільм власного виробництва про Kalush Orchestra власного виробництва 19:45,31 травня 20223561Версія для друку«Суспільне Культура» на початку літа покаже фільм власного виробництва про Kalush Orchestra власного виробництваНаразі тривають зйомки. Телеканал «Суспільне Культура» готує документальний фільм про переможців «Євробачення-2022», гурт «Калуш Оркестра». Прем’єра фільму запланована на початок літа 2022 року. Авторка ідеї та продюсерка стрічки – Юлія Дичук, режисер фільму – Владислав Васильченко, відеографка — Олена Зашко, йдеться на корпоративному сайті Суспільного. «Фільм Суспільного про Kalush Orchestra тотожний одній з цілей музикантів, озвучених на пісенному конкурсі Євробачення, — показати важливість збереження національної культури. Тільки тепер цей меседж спрямований виключно на українців, поглиблена інформація про український гурт має стати для глядача одним з інструментів віднайдення власної ідентичності», – зазначають на Суспільному. За словами Юлії Дичук, на глядачів чекає глибоке занурення в українську етніку та фольклор. У фільмі, зокрема, покажуть такі музичні інструменти, про які глядач навряд чи знав раніше. Крім ідентичності музики, знімальна команда розкриє ще й ідентичність самих музикантів: покаже де, у яких сім'ях і в якому оточенні росли та розвивалися майбутні тріумфатори «Євробачення-2022». Команді фільму довелося працювати в надшвидкому темпі. Хронологічно зйомки відбувалися між поверненням гурту з Турина та від’їздом у тур Європою. Географічно — у трьох областях: Волинській, Івано-Франківській та Львівській. «Ми хотіли встигнути зняти живі емоції відразу після повернення хлопців з перемогою на Євробаченні. Я дуже вдячна родинам за те, що пустили у своє життя. Адже це дуже особисті та інтимні моменти. Ми познайомилися з їхніми батьками та рідними, разом обідали та вечеряли», — ділиться Олена Зашко. Фільм про Kalush Orchestra на Суспільному буде одночасно і фільмом-портретом, і фільмом-проблемним нарисом. Автори стрічки намагатимуться відповісти на питання про те, як це — брати участь у мирному конкурсі й перемагати, коли у твоїй країні триває війна. Нагадаємо, «Калуш Оркестра» виграв із україномовною піснею «Стефанія» на міжнародному пісенному конкурсі «Євробачення-2022», здобувши 631 бал (192 бали – від журі і 439 балів – від глядачів). 29 травня переможці «Євробачення-2022» та Сергій Притула продали кришталевий кубок за 900 тисяч доларів на благодійному аукціоні. За ці гроші фонд Сергія Притули купить комплекс безпілотників PD–2 для української армії.
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду