До Дня пам’яті жертв тоталітарних режимів «UA: Перший» покаже власний проєкт «Повернення»

До Дня пам’яті жертв тоталітарних режимів «UA: Перший» покаже власний проєкт «Повернення»

15:20,
17 Серпня 2021
1708

До Дня пам’яті жертв тоталітарних режимів «UA: Перший» покаже власний проєкт «Повернення»

15:20,
17 Серпня 2021
1708
До Дня пам’яті жертв тоталітарних режимів «UA: Перший» покаже власний проєкт «Повернення»
До Дня пам’яті жертв тоталітарних режимів «UA: Перший» покаже власний проєкт «Повернення»
У проєкті йтиметься про те, як нащадки розстріляних поляків шукали правду про своїх родичів.

22 серпня о 13:30 суспільний телеканал «UA: Перший» покаже прем’єру документального проєкту «Повернення» авторки Євгенії Подобної. Проєкт присвячений Дню пам’яті жертв тоталітарних режимів, який в Європі відзначають 23 серпня.

У «Поверненні» розкажуть про долі репресованих радянсько-більшовицьким режимом поляків, що жили на території України, повідомляє корпоративний сайт Суспільного.

Героями стрічки стали нащадки розстріляних поляків, котрі шукають інформацію про те, як померли й де поховані їхні родичі. Команда проєкту пройшла цей шлях пошуків разом із ними. У СРСР провели цілу низку так званих «національних операцій», в ході яких постраждали й інші національні меншини — греки, німці, фіни.

За словами Євгенії Подобної, у Києві знімальна група Суспільного разом із правнучкою розстріляного поляка Тамарою Левадною, однією з героїнь фільму, шукали правду про долю її прадіда.  

«Ми провели розслідування, щоб дізнатися про його долю. Репресії проти поляків проходили за одним принципом: приїжджали пізно ввечері або вночі, забирали без пояснень, проводили допити, фабрикували покази "свідків злочину". Незалежно від результату "розслідування", у більшості випадків вироком був розстріл. Але рідні про це не знали. Вони десятиліттями чекали. Під час "хрущовської відлиги", після того як сконав Сталін, вони почали писати в різні інстанції. Приходили відписки, що "був засуджений на 10 чи 20 років", "помер від сепсису/раку/іншої хвороби" в 40-х роках і довідка про реабілітацію — це була брехня. За матеріалами усіх справ, які ми переглянули під час роботи над фільмом, між арештом і вбивством людини проходило максимум кілька місяців», — розповіла авторка проєкту.

Поляки стали однією з найбільш постраждалих від сталінських репресій національних меншин на території України. За приблизними підрахунками, на території Радянського Союзу в межах цієї операції було знищено приблизно 110 тисяч поляків. Їх звинувачували в антирадянській агітації, шпигунстві, членстві у Польській організації військовій. 

«Разом з нашою героїнею ми пройшли весь шлях її предків від арешту до пошуку місця поховання, — продовжує Євгенія Подобна. — Їздили в село, де арештували прадіда нашої героїні, намагалися знайти той самий будинок. Тамара побувала там уперше. Знайшли справи її родичів в Центральному державному архіві громадських об'єднань України. Виявилося, що справа не одна. Крім того, що прадіда героїні розстріляли, ще й на 2 роки ув’язнили його дружину як жінку «ворога народу». Дітей здали в дитячий будинок. Ці справи шокують. Наприклад, в якості речових доказів «антирадянської діяльності», в справі її прадіда були рецепти польською мовою».

Знімальна команда працювала також у стінах Лук’янівського СІЗО та на території Биківнянського меморіалу.

«Повернення» — вже не перший документальний проєкт, який розповідає про те, як сталінський режим знищував представників національних меншин в СРСР. У травні 2021 року на Суспільному відбувся показ документального «Грецька операція НКВС». У ньому авторка проєкту Євгенія Подобна та режисерка Олена Грузінова відкрили глядачам шокуючі історії грецьких родин, чиї рідні були розстріляні чи заарештовані через національну приналежність у часи сталінського терору під час серії «національних операцій» НКВС.

Фото: сайт corp.suspilne.media, на фото одна з героїнь фільму «Повернення» Тамара Левадна

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду