«UA: Перший» покаже прем’єру власного проєкту «Грецька» операція НКВС»

«UA: Перший» покаже прем’єру власного проєкту «Грецька» операція НКВС»

13:50,
12 Травня 2021
3027

«UA: Перший» покаже прем’єру власного проєкту «Грецька» операція НКВС»

13:50,
12 Травня 2021
3027
«UA: Перший» покаже прем’єру власного проєкту «Грецька» операція НКВС»
«UA: Перший» покаже прем’єру власного проєкту «Грецька» операція НКВС»
У «Грецькій операції НКВС» показали шокуючі історії грецьких родин, чиї рідні були розстріляні чи заарештовані через національну приналежність у часи сталінського терору під час серії «національних операцій» НКВС.

16 травня, в День пам’яті політичних репресій, суспільний телеканал «UA: Перший» покаже прем’єру документального проєкту власного виробництва «Грецька операція НКВС» про репресії грецького населення Донеччини 1937–1938 років. 

Про це повідомив корпоративний сайт Суспільного.

Авторка проєкту, головна редакторка редакції документальних програм Суспільного мовлення Євгенія Подобна та режисерка Олена Грузінова  показали у «Грецькій операції НКВС» шокуючі історії грецьких родин, чиї рідні були розстріляні чи заарештовані через національну приналежність у часи сталінського терору під час серії «національних операцій» Народного комісаріату внутрішніх справ (НКВС). 

Локаціями проєкту стали грецькі села неподалік Маріуполя: Ялта, Кременівка та «столиця українських греків» Сартана. Також проєкт покаже, як живуть, відроджують свою культуру і бережуть пам'ять нащадки — сучасні греки Надазов’я.

За різними оцінками, на території Донецької області було фізично знищено від 5 до 7,5 тисяч греків. Масові репресії греків на території колишнього СРСР почались 15 грудня 1937 року.

За словами Євгенії Подобної, вони знайшли живих свідків тих подій — дітей репресованих, які добре пам’ятають, що відбувалося в ті дні у грецьких селах Донбасу.

«По греків приходили ночами і забирали. Потім звинувачували у шпигунстві чи подібних вигаданих навмання провинах і розстрілювали. Одній героїні — пані Марії з Сартани, зараз 98 років. Вона пам‘ятає, як арештовували її батька й бачила, як вирушав потяг «по етапу».Через п’ять років ув'язнення він помер. Його братів заарештували і більше про них нічого не відомо», — розповіла Євгенія Подобна.

За її словами, розстрілювали здебільшого чоловіків-греків, і в цій історії вражає самовідданість жінок. «Коли їхніх чоловіків ув’язнювали, багато з них не виходили вдруге заміж, а десятиліттями чекали своїх чоловіків, оббивали пороги, намагаючись дізнатися бодай щось про їхню долю. На жаль, про цю трагічну сторінку нашої історії рідко згадують за межами Донецької області», сказала вона.

Додамо, суспільний телеканал «UA: Крим» та філії Суспільного покажуть проєкт про заслання і повернення кримських татар. 

Фото: сайт corp.suspilne.media

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду