«UA: Перший» покаже кінокласику до 80-річчя Івана Миколайчука

«UA: Перший» покаже кінокласику до 80-річчя Івана Миколайчука

12:57,
4 Червня 2021
2657

«UA: Перший» покаже кінокласику до 80-річчя Івана Миколайчука

12:57,
4 Червня 2021
2657
«UA: Перший» покаже кінокласику до 80-річчя Івана Миколайчука
«UA: Перший» покаже кінокласику до 80-річчя Івана Миколайчука
Фільми за участі Івана Миколайчука та про нього виходитимуть у суботу упродовж червня.

До 80-річчя з дня народження українського актора, сценариста і режисера Івана Миколайчука телеканал «UA: Перший» покаже стрічки «Вавилон ХХ»«Іван Миколайчук. Посвята» і «Білий птах з чорною ознакою».

Фільми виходитимуть три тижні поспіль щосуботи — 512 і 19 червня, повідомив корпоративний сайт Суспільного.

 5 червня о 18:00 вийде фільм «Вавилон ХХ», який є зразком українського поетичного кіно. Іван Миколайчук зіграв у ньому одну з головних ролей, а також є водночас режисером і сценаристом фільму.

Вавилон — невелике село, якого не торкнулися революційні події і все, що з цим пов'язано. Тут зберігся старовинний лад життя допоки один із селян не вирішує все змінити. Художньо довершені кадри фільму й роздуми про життя вдало доповнюються гумористичними замальовками сільського побуту. Сам Іван Миколайчук у власному фільмі зіграв сільського філософа і трунаря Фабіана, котрий намагається збагнути плин історії й місце людини в ньому. «Cogito ergo sum, — каже філософ Фабіан, — Я мислю, отже, я існую». 

За основу сценарію він узяв роман Василя Земляка «Лебедина зграя» про початок колективізації в Україні й перетворив на поетичну притчу. До участі у фільмі Миколайчук запросив зірок українського кіно: Любов Поліщук, Анатолія Хостікоєва, Таїсію Литвиненко, Леся Сердюка та Борислава Брондукова.

1979 року стрічка здобула головний приз фестивалю «Молодість». Цього року фільм відкривав 50-й кінофестиваль «Молодість».

Художньо-документальний відеофільм Анатолія Сирих «Іван Миколайчук. Посвята» про коротке та блискуче життя Івана Миколайчука йтиме 12 червня. У його долі було все, щоб стати міфом не лише національного, але й світового кінематографа — якби жив він не в закритому суспільстві. Дитинство у маленькому гуцульському селі, раннє кохання, рання слава, рання смерть. Івану Миколайчуку вдалося стати частиною українського поетичного кіно, яке здійснило в середині 1960-х крутий поворот від офіційної ідеології до народної культурної традиції.

Стрічку Юрія Іллєнка «Білий птах з чорною ознакою» глядачі побачать 19 червня. Драма розповідає про сім’ю Дзвонарів періоду 1937–1947 років. Соціально-економічне становище тогочасної Буковини, а потім і початок війни розводять чотирьох братів по різні боки барикад. Їм не уникнути сутичок: через почуття до однієї дівчини, а також політичні переконання, які вони захищатимуть зі зброєю в руках.

Окрім того, що Іван Миколайчук зіграв одного з братів — Петра Дзвонаря, він також став співсценаристом і композитором фільму. Для відомого актора Богдана Ступки роль Ореста Дзвонаря стала дебютом у кінематографі. 

Стрічку відзначили медаллю миру ООН 1971 року й відбірковою премією «Срібні сирени» на Міжнародному кінофестивалі в Сорренто (Італія) 1972 року.

Нагадаємо, у 2020 році Національна суспільна телерадіокомпанія витратила на закупівельний контент близько 27 мільйонів гривень. 

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду