«UA: Перший» покаже прем’єру документального проєкту власного виробництва «Шлях»

«UA: Перший» покаже прем’єру документального проєкту власного виробництва «Шлях»

10:24,
17 Травня 2021
2303

«UA: Перший» покаже прем’єру документального проєкту власного виробництва «Шлях»

10:24,
17 Травня 2021
2303
«UA: Перший» покаже прем’єру документального проєкту власного виробництва «Шлях»
«UA: Перший» покаже прем’єру документального проєкту власного виробництва «Шлях»
Проєкт познайомить глядачів з історіями кримських татар — одного з корінних народів України.

18 травня о 20:00 на суспільному телеканалі «UA: Перший» відбудеться прем’єра документального проєкту власного виробництва «Шлях», присвячена Дню пам'яті жертв депортації кримських татар сталінським режимом 1944 року та Дню боротьби за права кримськотатарського народу.

Про це повідомляє корпоративний сайт Суспільного.

За словами сценаристки Аліни Сугоняко, у проєкті «Шлях» зробили акцент на особистих історіях представників кримськотатарського народу, які розгорталися в контексті подій XX-XXI століть: масова депортація радянською владою кримських татар з Криму 1944 року, повернення в Україну в 1980–90-х роках, участь кримських татар у подіях, що розгорталися навколо військового вторгнення Російської Федерації до України та подальшої анексії Криму 2014 року.

У проекті йдеться простановище кримськотатарського народу в Україні, його внесок у розвиток країни та ідеологію, про їхню боротьбу, драматичну долю, пов’язану з Кримом — їхнім домом, і те, як тісно вони і їхня культура пов’язані з Україною. Ці теми розкриті через призму особистих історій кримських татар, які пройшли складні випробування, втратили рідний дім, близьких людей, часом багато років життя, украдених репресивною системою Кремля. 

У зйомках взяли участь Земфіра — шеф-кухар ресторану «Мусафір», Синавер Кадиров — кримськотатарський громадський активіст, один з лідерів правозахисної організації «Азатлик», політв'язень часів СРСР, Джамала — співачка, переможниця «Євробачення» 2016 року, Мустафа Джемілєв — політичний та громадський діяч, один із провідників кримськотатарського національного руху, правозахисник, учасник дисидентського руху, політичний в'язень України, Ахтем Сеїтаблаєв — актор та режисер та інші.

«Попри те, що ми намагаємося осягнути період історії кримських татар від 1944 року до наших днів, це не є суто історична хроніка. Це передусім історії людей, які втратили друзів, родичів, які діляться з глядачами особистими спогадами. Живими і щирими. Має значення не тільки те, що герої розповідають свої історії, а й те, як вони це роблять. Вони не залишають байдужим і спонукають проникнутися їхнім болем, який вони пронесли крізь свої життя», — ділиться своїм баченням Катерина Феленюк, продюсерка творчого об’єднання суспільно-політичного мовлення.

Нагадаємо, з червня 2020 року працює новинний сайт «Суспільне Крим», висвітлює події на окупованому півострові. 

Додамо, 18 травня телеканал «UA: Крим» покаже шість випусків передачі «Історія кримських татар».

На фото: Джамала —  переможниця «Євробачення» 2016 року

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду