Через НСТУ фінансуватимуть контент комерційних продакшнів – Бородянський

Через НСТУ фінансуватимуть контент комерційних продакшнів – Бородянський

17:23,
21 Січня 2020
5856

Через НСТУ фінансуватимуть контент комерційних продакшнів – Бородянський

17:23,
21 Січня 2020
5856
Через НСТУ фінансуватимуть контент комерційних продакшнів – Бородянський
Через НСТУ фінансуватимуть контент комерційних продакшнів – Бородянський
Національна суспільна телерадіокомпанія України (НСТУ, Суспільне мовлення) у кооперації з комерційними продакшнами має створювати суспільно корисний контент для усіх можливих платформ – своїх і комерційних медіагруп.

Про це міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський  сказав в інтерв’ю «Детектору медіа».

«Базовою задачею Суспільного мовника є створення суспільно корисного контенту і донесення його до громадян України через усі можливі платформи – свої та чужі. Завданням Суспільного мовника також є розвиток української мови і того, що називається Ukrainian story – того, що ідентифікує нас як українців історично, політично, географічно. Ми про це говоримо з Суспільним мовником, у нас є діалог і розуміння», – сказав він.

Галина Петренко звернула увагу міністра, що запитувала у менеджменту трьох медіагруп: «1+1 медіа», StarLightMedia і «Медіа Групи Україна» про те, чи вони вже щось чули про 50% від 50% річного бюджету Суспільного мовника, які він муситиме витрачати на замовлення контенту в комерційних продакшенів.

«Чули, я їм сам говорив про це», – зазначив Володимир Бородянський.

За словами міністра, усі разом будуть визначати, як розподілити права на контент, вироблений у кооперації з Суспільним мовником.

«Ми можемо говорити: в залежності від того, чия частина грошей більша, той і має перший показ. Далі: скільки відсотків грошей вклали, таким відсотком прав володіємо. Це як приклад», – сказав Володимир Бородянський.

За його словами, для міністерства, як для держави, важливі три моменти. «Перший – це кількість громадян, які побачать цей контент. Другий – що вони з нього винесуть, тобто його якість. І третій – щоб це стимулювало українських акторів, музикантів, продюсерів до роботи в Україні».

«Які в нас є механізми? Перший – це закріплення в правилах Держкіно, що ми фінансуємо частину проектів тільки спільно з Суспільним мовником. І тоді правила будуть описані заздалегідь. Але ми будемо шукати різні форми з точки зору розуміння розвитку ринку, створення українського продукту не тільки за місцем зйомки», – додав пан Бородянський.

Галина Петренко у розмові з міністром зауважила, що важливо, аби в Суспільного мовника все-таки лишалися активи за результатами всіх цих процесів, а не щоб через нього просто проходили кошти.

«Це зрозуміло. Що таке активи? Це права. У світі, наприклад, є права на продукти, які можуть належати багатьом станціям, і попередньо визначено, як вони ними користуються. Тобто, наприклад, у першому півріччі користується одна, у другому – інша», – пояснив пан Бородянський.

Володимир Бородянський зазначив, що в Україні Суспільний мовник сьогодні має частку аудиторії до 1%. Це питання того, що відбувалося з мовником протягом останніх шести років.

Нагадаємо, у 2019 році показники «UA: Першого» впали по всіх основних аудиторіях. Найвищу середньорічну частку він має за «18+, вся Україна» – 0,71%. За комерційною аудиторією «18-54, 50 тис.+» – 0,4%.

Як писав «Детектор медіа», Комітет Верховної Ради пропонує ухвалити проєкт закону про Суспільне за основу в першому читанні. У ньому зазначено, що НСТУ повинна витрачати частину коштів на створення контенту

Фото: Facebook-сторінка Міністерства культури, молоді та спорту України

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду