Ігор Толстих: Суспільне мовлення в Україні треба створювати з нуля, а не на базі Першого національного

13:08,
21 Листопада 2013
1777

Ігор Толстих: Суспільне мовлення в Україні треба створювати з нуля, а не на базі Першого національного

13:08,
21 Листопада 2013
1777
Ігор Толстих: Суспільне мовлення в Україні треба створювати з нуля, а не на базі Першого національного
Директор телеканалу «Рада» Ігор Толстих розповів сайту «Суспільне мовлення» про перспективи створення суспільного мовлення в Україні. На його думку, СМ треба створювати з нуля, а не на базі Першого національного. 

– Я 9 років пропрацював на Першому національному телеканалі, брав участь у дискусіях на цю тему. Тому як колишній працівник НТКУ я вам хочу сказати, що СМ можна створити за умови, якщо виділити якесь приміщення, дати сучасне обладнання й робити його з нуля, а не на базі Першого національного. В мене є яскравий приклад. Коли я працював на НТКУ, там була 1601 людина. На «Раді» 80, і ми за рахунок новітніх технологій плануємо цим складом перейти на 24-годинне мовлення. На НТКУ технології ХХ століття, а тут сучасні технології ХХІ століття. Наприклад, я можу відразу на комп’ютері переглянути будь-який матеріал, а на Першому національному треба брати касету і йти в якусь апаратну. А тут у нас повністю комп’ютерні технології. У нас зараз ще завдання оновити повністю знімальний парк, щоб не було вже ніяких касет, а тільки диски чи чіпи.

СМ – це має бути невеличка структура, ті ж 80 або 100 людей, якщо в штаті ще будуть власкори.

Більшість людей на Першому національному обслуговують територію і 24-поверхову будівлю. Творчого колективу зовсім мало. Якщо ми хочемо робити СМ, а це новий крок у вітчизняному ТБ, то воно повинно бути новим: нові технології, нове приміщення, нові люди. А на базі Першого національного це буде мертвонароджене дитя. Така моя думка.

Крім того, в законодавстві повна невизначеність із наглядовою радою. Якщо зараз на Перший національний мають вплив дві-три державних установи, то в цьому випадку матимуть вплив 17 членів наглядової ради, які, враховуючи наш менталітет, в першу чергу приведуть сюди свої продакшн-студії, своїх дружин, дітей. Були випадки на Першому, коли існувала наглядова рада на громадських засадах і члени наглядової ради використовували своє становище.

Щоб якось зекономити гроші, хочуть створити на базі Першого національного. В Молдові, приміром, ще в 90-х роках уряд зобов’язав енергетичну компанію відраховувати гроші за те, що люди ввечері дивляться телевізор. Я думаю, тут треба знайти якесь недержавне джерело. Ми втратили цей шанс, тому зараз так складно.

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Максим Лисовой
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду