Комітет свободи слова 18 квітня розгляне питання про діяльність ПАТ «НСТУ»

Комітет свободи слова 18 квітня розгляне питання про діяльність ПАТ «НСТУ»

10:57,
12 Квітня 2018
2207

Комітет свободи слова 18 квітня розгляне питання про діяльність ПАТ «НСТУ»

10:57,
12 Квітня 2018
2207
Комітет свободи слова 18 квітня розгляне питання про діяльність ПАТ «НСТУ»
Комітет свободи слова 18 квітня розгляне питання про діяльність ПАТ «НСТУ»
Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики на засіданні 18 квітня 2018 року планує поговорити про діяльність Суспільного мовника.

Члени парламентського Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики 18 квітня 2018 року на черговому засіданні розгляне питання «Інформація про діяльність ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України»: виклики та шляхи їх вирішення». Про це йдеться на сайті Комітету.

Нагадаємо, на останньому засіданні, що відбулося 4 квітня 2018 року, члени Комітету порекомендували Верховній Раді відхилити проект закону №6681 про внесення змін до статті 18 Закону України «Про Суспільне телебачення та радіомовлення України» (щодо висвітлення діяльності органів виконавчої влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб в засобах масової інформації України). Цей проект закону стосується зобов’язання Національної суспільної телерадіокомпанії висвітлювати діяльність органів виконавчої влади, інших державних органів. 12 липня 2017 року його направили на розгляд Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики народні депутати з депутатської фракції політична партія «Народний фронт» Максим Бурбак і Микола Федорук. 

У їхньому законопроекті вказана одна коротка зміна до закону про Суспільне мовлення: замість норми «НСТУ не зобов’язана висвітлювати діяльність органів виконавчої влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб» – «НСТУ зобов’язана висвітлювати діяльність органів виконавчої влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб, у межах визначених іншими Законами».

На думку голови Комітету Вікторії Сюмар, запропонована норма №6681 може знівелювати ідею незалежності Суспільного мовника.

Під час розгляду цього питання народні депутати домовилися розглянути питання про діяльність ПАТ «НСТУ» на найближчому засіданні.

Варто зазначити, що у грудні 2017 року Комітет з питань свободи слова підготував законопроект № 7395 про порядок висвітлення діяльності органів влади у відповідь на проект Максима Бурбака та Миколи Федорука щодо висвітлення діяльності органів виконавчої влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб в ЗМІ України (зміни до закону про Суспільне).

Стосовно Суспільного мовника пропонувалася така норма: «Народні депутати України мають право на висвітлення публічним акціонерним товариством “Національна суспільна телерадіокомпанія України” (далі – НСТУ) своєї депутатської діяльності (виступ з питань діяльності разом із звітом перед виборцями) у визначеному НСТУ порядку в передачі, тривалість якої складає не менш ніж 25 хвилин. Висвітлення депутатської діяльності здійснюється відповідним відокремленим структурним підрозділом НСТУ. Право на висвітлення своєї діяльності мають депутати, обрані в одномандатному виборчому окрузі або обрані у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі і закріплені за певною областю України депутатською фракцією (групою). НСТУ висвітлює діяльність народних депутатів України виключно в порядку, визначеному цим Законом».

Після цього коаліція «Реанімаційний пакет реформ» закликала Верховну Раду України не виносити на голосування законопроект №7395

Тоді ж «Детектор медіа» провів опитування серед журналістів, як вони ставляться до звітування депутатів в ефірі Суспільного.

Через протест громадськості і вимогу не вносити такі правки до закону про Суспільне мовлення, 7 лютого 2018 року Вікторія Сюмар  відкликала цей проект.

Додамо, що, на думку медіаюристів, НСТУ не зобов’язана висвітлювати діяльність органів виконавчої влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб.

Раніше народні депутати, особливо мажоритарники, скаржилися на те, що не отримували свої звичні 20 хвилин ефіру на регіональних філіях ПАТ «НСТУ», колишніх ОДТРК. Експерти пояснили, що відповідно до закону про Суспільне мовлення  НСТУ не зобов’язана висвітлювати діяльність органів виконавчої влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб. Зобов’язання Суспільного телебачення і радіомовлення України щодо поширення повідомлень органів влади визначаються виключно Законом України «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України» і обмежується екстреними повідомленнями і новорічним привітанням.

З червня 2017 року телеканал «UA: Перший» відмовився транслювати засідання уряду. Голова правління НСТУ Зураб Аласанія сказав, що відтепер з засідань Кабміну журналісти робитимуть гарячі новини і показуватимуть найважливіші моменти, а не все засідання від початку до кінця. 

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду