У НСТУ пояснили, які порушення виявила Держаудитслужба щодо «Євробачення-2017»

У НСТУ пояснили, які порушення виявила Держаудитслужба щодо «Євробачення-2017»

17:25,
25 Жовтня 2017
2310

У НСТУ пояснили, які порушення виявила Держаудитслужба щодо «Євробачення-2017»

17:25,
25 Жовтня 2017
2310
У НСТУ пояснили, які порушення виявила Держаудитслужба щодо «Євробачення-2017»
У НСТУ пояснили, які порушення виявила Держаудитслужба щодо «Євробачення-2017»
Членкиня правління ПАТ «НСТУ», відповідальна за юридичні питання, Інна Гребенюк сказала, що за результатами перевірки Державної аудиторської служби встановлено низку порушень щодо підготовки та проведення «Євробачення-2017». Ці порушення абсолютно різні і за характером, і за масштабом.

Про це вона в інтерв’ю сказала сайту «Суспільне мовлення».

«До значних, мабуть, можна віднести недоотримання коштів за продаж карток Access Pass на суму більше 1 млн грн. А найменшим із усіх, мабуть, є недоотримання оплати за оренду коментаторських кабінок у розмірі 383 євро. Але для розуміння природи цих порушень потрібно згадати масштаб події та її бюджет в цілому, а також зазначити, що до кінця ще не завершено взаєморозрахунки між контрагентами, тому більшість порушень – це якраз констатація недоотримання відповідних сум», – пояснила вона.  

Пані Гребенюк умовно поділила порушення на декілька груп. «Перша – це недоотримання відповідних сум за договорами. Таким прикладом є і згадане вище недоотримання коштів за продаж карток Access Pass. Проте станом на 18 жовтня 2017 року на рахунок ПАТ «НСТУ» вже надійшли кошти в розмірі 400 тис. грн як частина прибутку. Аналогічна ситуація і з частиною недоотриманої вартості оренди коментаторських кабін та неоплаченими послугами перевезення технічного персоналу іноземних компаній (на суму 1,8 млн грн), послугами з харчування (кейтерингу) для команди іноземних експертів EBU та коментаторів (на суму 1,6 млн грн). Очікується, що EBU оплатить дані послуги.

Друга група порушень – ті, які вимагають проведення позовної роботи для стягнення відповідних коштів через суд. Мова про стягнення заборгованості з ТОВ «Пілот», TOB «Ватек» і TOB «Скан Системс».

Третя група порушень – це завищення обсягів наданих підрядними організаціями послуг на суму 337 тис. грн, які були сплачені НСТУ.

І остання група порушень – це порушення вимог бухгалтерського обліку за звітності, які були встановлені під час перевірки», – перелічила членкиня правління НСТУ.  

За її словами, ПАТ «НСТУ» розробляє план заходів для усунення встановлених порушень. А команда ПКЄ, яка проводила «Євробачення», зобов’язана якомога швидше закрити всі контракти, зазначені Аудиторською службою.

Павло Грицак, який виконував обов'язки виконавчого продюсера Євробачення-2017 та відповідав за підготовку й проведення міжнародного пісенного конкурсу у Києві сказав «Укрінформу», «за даними аналізу офіційного Листа-вимоги Держаудитслужби, що надійшов до ПАТ "НСТУ" 17 жовтня 2017 року, загальна сума фінансових порушень, що може призвести до збитків, становить 348 тисяч гривень або 0,058% від загальної суми, витраченої ПАТ "НСТУ" на проведення в Україні Євробачення-2017. Абсолютно жодної згадки про будь-які порушення що могли призвести, або призвели до збитків на суму 8,6 млн гривень, немає ні у офіційному листі-вимозі з боку ДАСУ до ПАТ "НСТУ", ні у Акті Ревізії ДАСУ».

Як писав сайт «Суспільне мовлення», 20 жовтня у ЗМІ поширили інформацію про те, що в організації «Євробачення» у Києві виявили порушення на понад 400 млн грн. Журналісти посилаються на повідомлення Державної аудиторської служби. Виконавчий директор Національної суспільної телерадіокомпанії України Олександр Лієв зазначив, що команда «Євробачення» впоралася з процесом і спромоглася заощадити та залишити на казначейських рахунках майже 150 млн. грн.

23 жовтня заступник виконавчого директора Центральної дирекції публічного акціонерного товариства «Національна суспільна телерадіокомпанія України» Павло Грицак був звільнений за згодою сторін. Європейська мовна спілка була повідомлена про звільнення Павла Грицака за згодою сторін, а відповідно, і втрату ним членства в організаційному комітеті конкурсу.

Джерела на НСТУ зазначили, що виключення Павла Грицака з команди «Євробачення-2017» матиме негативні наслідки для завершення проекту. 

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду