Недофінансування суспільного мовника може означати, що влада не хоче незалежної НСТУ – Тетяна Лебедєва

Недофінансування суспільного мовника може означати, що влада не хоче незалежної НСТУ – Тетяна Лебедєва

15:12,
6 Липня 2017
3958

Недофінансування суспільного мовника може означати, що влада не хоче незалежної НСТУ – Тетяна Лебедєва

15:12,
6 Липня 2017
3958
Недофінансування суспільного мовника може означати, що влада не хоче незалежної НСТУ – Тетяна Лебедєва
Недофінансування суспільного мовника може означати, що влада не хоче незалежної НСТУ – Тетяна Лебедєва
Голова правління Національної суспільної телерадіокомпанії України Зураб Аласанія сказав, що на 28 телерадіокомпаній суспільного мовлення до кінця 2017 року залишилося 13 млн. грн. Якщо на НСТУ не виділять 309 млн. грн. із бюджету, то суспільне мовлення буде «виживати».

Про це він сказав 6 липня 2017 року в ІА «Укрінформ» на прес-конференції  на тему: «Недофінансування Суспільного мовника – загроза для його незалежності та ефективності».

«До кінця року залишилося 13 млн на виробництво на 28 телерадіокомпаній. Система побудована так, що маємо на виробництво в чотири рази менше, ніж на трансляцію», – сказав Зураб Аласанія.

Він підкреслив, що суспільство чекає змін на суспільному мовленні. «Восени вже маємо видати продукт. Глядачеві і слухачеві байдуже, що ми копирсаємося. Їм треба продукт. Якщо його не має на екрані, тоді не має сенсу в нашому існуванні», – вважає Зураб Аласанія.

За його словами, бюджет суспільного мовлення згідно з Законом «Про Суспільне телебачення і радіомовлення в Україні» становить 0,2% видатків загального фонду Державного бюджету України за попередній рік, а це 1,2 млрд. грн. «Там вже закладено не тільки існування, але і зміни в ефірі», – додав пан Аласанія.

Наразі НСТУ має недофінансування, яка становить 309 млн. грн. Зураб Аласанія сподівається, що ці цифри мають бути додані і вони підуть на виробництво якісного контенту. Він пояснив, що надалі НСТУ зменшить видатки, відбудеться оптимізація приміщень і кадрів. Та вона розрахована на тривалий період, починаючи від 2017-го і до 2019-го року.

Зураб Аласанія додав, якщо НСТУ не отримає 309 млн. грн., суспільні телерадіокомпанії по всій Україні вироблятимуть контент, який не зможе конкурувати в якості, а це не надасть рейтингу. «Доведеться виживати», – сказав голова правління НСТУ.

Голова Офісу Ради Європи в Україні Мортен Енберг наголосив, що суспільне мовлення в Україні має встановлювати стандарти для ЗМІ, просувати цінності демократичних суспільств та мати належний рівень довіри від телеглядача і слухача. За його словами, без належного фінансування нереально досягти незалежності, яка вимогою для кожної організації суспільного мовлення в будь-якій країні.

«Незалежний суспільний мовник досягається завдяки незалежному менеджменту, незалежній редакційній політиці і належному фінансуванню», – підкреслив Мортен Енберг.

Він додав, що вітає заяву прем’єр-міністра Володимира Гройсмана про те, що відбудеться повною міру фінансування НСТУ, як цього вимагає закон.

Голова наглядової ради Тетяна Лебедєва закликала виконувати закон і відповідно забезпечити НСТУ належним фінансуванням.  «Якщо на першому році не буде створено нову структуру і не буде зрозуміло, як працювати з регіонами, якщо не буде якісно зростати кваліфікація тих, хто працює на суспільному, то можна сказати, що реформи не буде. Щось відбулося, але це не відчутно для суспільства», – сказала пані Лебедєва.

За її словами, якщо буде недофінансування НСТУ, для міжнародної спільноти це стане сигналом, що влада не хоче незалежного суспільного мовлення. Також через брак фінансування нова команда на чолі з Зурабом Аласанією через рік може сказати, що не вистачило грошей, тому не варто чекати результату. А це великий ризик, який не можна допустити, наголосила Тетяна Лебедєва.

Перший заступник голови Держкомтелерадіо, який є акціонером НСТУ, Богдан Червак сказав: «Ми надали Міністерству фінансів всі необхідні документи пов’язані із недоданою сумою 462 мільйона 439 тисячі 200 гривень, вказали, що це порушення закону, і необхідно дофінансувати НСТУ в тих обсягах, які вказані». Пан Червак додав, що його можна вважати агентом НСТУ в органах державної влади і що для нього особисто ця реформа є питанням честі.

Сума для НСТУ, записана в законі, насправді є невеликою. Бюджети європейських суспільних мовників є значно більшими, сказав медіа-юрист Центру демократії та верховенства права (Інституту Медіа Права) Ігор Розкладай. 

«Держава виконала свої зобов’язання на 70% відсотків. А щоб суспільний мовник зміг і перебудуватися, і створювати, і показувати ще більш якісний контент, для цього держава має виконати взяті на себе зобов’язання, які прописані в законі. Ми закликаємо парламент і уряд забезпечити ту суму, яка належить суспільному мовнику за законом», – наголосив він.

Нагадаємо,  6 липня 2017 року члени Наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України у відкритому зверненні закликали Верховну Раду забезпечити повноцінне фінансування суспільного мовлення у Держбюджеті-2017. Вони наголосили, що серйозне недофінансування суспільного мовлення унеможливить зміну якості програмного наповнення ефіру, і таким чином підірве довіру населення до цієї важливої реформи.

Відповідно до Закону «Про Суспільне телебачення і радіомовлення в Україні» бюджет Суспільного мовника має становити 0,2% видатків загального фонду Державного бюджету України за попередній рік. У 2017 році ПАТ «НСТУ» мала б отримати з бюджету 1,2 мільярди гривень, проте у Держбюджеті на цей рік закладено лише 75% цієї суми – на 309 мільйонів гривень менше. 

Додамо, 3 липня 2017 року прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що фінансування НСТУ відбуватиметься повною мірою, як того вимагає закон «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України».

Фото Ольги Жук

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду