Фукуяма планує внести у свою викладацьку програму кейс про створення суспільного мовлення в Україні

Фукуяма планує внести у свою викладацьку програму кейс про створення суспільного мовлення в Україні

16:06,
6 Лютого 2017
2627

Фукуяма планує внести у свою викладацьку програму кейс про створення суспільного мовлення в Україні

16:06,
6 Лютого 2017
2627
Фукуяма планує внести у свою викладацьку програму кейс про створення суспільного мовлення в Україні
Фукуяма планує внести у свою викладацьку програму кейс про створення суспільного мовлення в Україні
Юрист Центру демократії та верховенства права (Інституту Медіа Права) Ігор Розкладай разом із трьома викладачами Українського католицького університету (УКУ) Софією Опацькою, Яриною Кличковською та Андрієм Рождественським представили кейс про створення суспільного мовлення перед американським філософом, політологом та політичним економістом Френсісом Фукуямою. Він планує внести матеріали про суспільне мовлення в Україні у свою викладацьку програму, яку повезе.

Захід відбувся першого лютого у рамках Лідерської академії розвитку, яка проходила у Школі управління УКУ.

Кейс  охоплює період  створення суспільного до моменту прийняття Закону України «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України». Найпершим питанням, яке викладачі розглядали та представили аудиторії – чи потрібне суспільне мовлення в Україні.

«Суть кейсу в тому, що немає правильної відповіді, аудиторія її шукає. Під час обговорення більшість сказала «так» суспільному, але є аргументи проти, були різні варіанти. Один із висновків вправи – у цьому питанні на той час було вікно можливостей. Але те,що ми ним скористалися, ще не означає, що доведеться робити цю реформу повністю. Умовно кажучи, реформи забирають час. І це просто ілюзія, що все можна зробити швидко, гарно і безболісно», – розповіла у коментарі сайту «Суспільне мовлення» Софія Опацька.

Як повідомила команда співавторів, вони працювали над аналізом процесу створення Суспільного мовлення в Україні ще з серпня 2016 року, коли вперше представили ідею перед Френсісом Фукуямою. 

За словами Андрія Рождественського, тему обрали ще до початку роботи: «У нас на розгляді були два можливі варіанти – зміни в «Ощадбанку» і суспільне мовлення. Останній варіант кожному із нас здавався більше цікавим. Нам було легко, бо у нас був Ігор Розкладай, він добре в цьому розбирається».

Френсісу Фукуямі сподобався кейс про створення суспільного мовлення в Україні. Він планує взяти матеріали кейсу про СМ для викладання на програмі Leadership Academy for Development у Грузії.

«Наскільки мені відомо, кейс сприйняв настільки добре, що повезе його з собою в інші країни. Для цього кілька людей — Павло Шеремета, що допомагав в створенні кейса, Ігор Розкладай, та я — були ще окремо записані у відеоформаті з відповідями на питання Академії та її учнів», – зазначив сайту «СМ» колишній гендиректор НТКУ Зураб Аласанія. Він був присутній на одній з сесій в якості special guest star, щоб відповісти на питання аудиторії.

Зураб Аласанія розповів, що під заходу аналізували рішення, які команда НТКУ приймала в гарячі часи початку реформ, розуміючи при цьому контекст часу та враховуючи ефект «чорних лебедів» колеги Френсіса Фукуями, професора Насіма Талеба.

За словами пана Аласанії, Френсіс Фукуяма уважно слухав все, що відбувалося, і фотографував (виявилось, що він є прихильником жанрових, хоч і на любительському рівні, фото).  

Фото зі сторінки у Facebook Ігоря Розкладая. На фото Андрій Рождественський, Ігор Розкладай, Френсіс Фукуяма, Софія Опацька, Зураб Аласанія

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду