Створення суспільного мовника в Україні на грані зриву через податкову - експерти

Створення суспільного мовника в Україні на грані зриву через податкову - експерти

14:42,
6 Вересня 2016
3693

Створення суспільного мовника в Україні на грані зриву через податкову - експерти

14:42,
6 Вересня 2016
3693
Створення суспільного мовника в Україні на грані зриву через податкову - експерти
Створення суспільного мовника в Україні на грані зриву через податкову - експерти
Перед Суспільним мовленням в Україні постають дві вимоги – робити новини і згуртувати суспільство довкола певних вартостей. Якісне суспільне мовлення може це зробити. Але створення юридичної особи ПАТ НСТУ на грані зриву через деякі державні органи.

Про це йшлося на прес-конференції на тему «Чи з’явиться в Україні суспільний мовник з 01.01.2017?», яка відбулася 6 вересня 2016 року в «Укрінформі». 

У реформи Суспільного мовлення немає прямого ворога.  «Я не можу назвати жодного прізвища.  Зараз все вперлося все у податкову. І знову без жодних прізвищ. Податкові дуже різні. У Луганській області одна податкова, у Києві –  інша. Кожна з них має свої причини щодо відтягнення закриття колишніх державних ТРК. А без цього ми не можемо далі рухатися. Нібито ворогів немає, а воно тягнеться і тягнеться», – зазначив під час прес-конференції генеральний директор НТКУ Зураб Аласанія.

Директор Центру демократії та верховенства права, член Наглядової ради НСТУ Тарас Шевченко зауважив, що на сьогодні не має впевненості, що суспільний мовник з’явиться з 1 січня 2017 року. «Пройдена 10-літня дорога. За останні 2,5 роки багато зроблено у цьому напрямку. Коли закон був ухвалений у 2014 році і з поправками у 2015 році, здавалося що все зроблено. І ось-ось суспільне мовлення запрацює. Цей момент «ось-ось», побоюємося, знову може відкластися», – сказав Тарас Шевченко.

Він має пересторогу, що компанія може не стартувати з початку 2017 року, і тоді реформу Суспільного мовлення перенесуть на 2018 рік.

«Ми бачимо, що тепер всі новини різних телеканалів з фактологічного погляду ставляться під сумнів. Потрібен незалежний мовник за суспільною довірою. Ми в Раді Європи докладаємо надзвичайних зусиль для того, щоб постав суспільний мовник в Україні. Це почасти одне з зобов’язань України перед Радою Європи», – зазначив голова офісу Ради Європи в Україні Мортен Енберг.

За його словами, упродовж 2015-2017 років має відбутися перетворення НТКУ у ПАТ НСТУ(публічне акціонерне товариство «Національна суспільна телерадіокомпанія України»). На сьогодні Луганська, Кримська, Севастопольська телерадіокомпанії та Національна радіокомпанія України мають припинити юридичні особи в статусі ДТРК. Мортен Енберг сповнений надії, що у зазначених часових рамках діяльність державних компаній припиниться і перейде під контроль публічного акціонерного товариства.

«Я звертався до багатьох чиновників українського уряду. Ми бачили робочий план перетворення НТКУ на суспільного мовника. Маємо добрі ознаки, щоб постала НСТУ. Ми надаватимемо навчання та організаційну підтримку для діяльності суспільного мовлення», – сказав Мортен Енберг.

Зураб Аласанія також зауважив, що з наближенням реформи до завершення, збільшився вал негативу, і в тому числі від колег. «Нам не дають ніякого попуску. "Ви робіть, а ми будемо спостерігати і лупити"», – зазначив пан  Аласанія, додавши, що  відчуває постійну прискіпливу увагу громадськості.

За його словами, залишилося декілька днів, аби всі державні ТРК припинили свої юридичні особи. «Потрібно встигнути до 20 вересня. Якщо не вдасться це зробити, тоді  по кроках створення Суспільного мовлення відкладається вже за січень наступного року», – сказав Зураб Аласанія.

У прес-конференції також взяли участь голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко, керівник управління аудиту Держкомтелерадіо Наталія Степанова, експерт РПР та член Наглядової ради НСТУ Вадим Міський, крім того, члени Наглядової ради Тетяна Лебедєва, Олексій Панич, Світлана Остапа, В’ячеслав Козак та Дарія Карякіна та інші.

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду