Місто-господаря «Євробачення-2017» досі не названо через заполітизованість питання – Зураб Аласанія

Місто-господаря «Євробачення-2017» досі не названо через заполітизованість питання – Зураб Аласанія

18:38,
6 Вересня 2016
2116

Місто-господаря «Євробачення-2017» досі не названо через заполітизованість питання – Зураб Аласанія

18:38,
6 Вересня 2016
2116
Місто-господаря «Євробачення-2017» досі не названо через заполітизованість питання – Зураб Аласанія
Місто-господаря «Євробачення-2017» досі не названо через заполітизованість питання – Зураб Аласанія
8 вересня Україна має визначитися, в якому місті буде проходити пісенний конкурс «Євробачення-2017». В НТКУ впевнені, що затягування визначення міста-господаря стосується не фінансів, а політики.

Про це у коментарі сайту «Суспільне мовлення» сказав генеральний директор НТКУ Зураб Аласанія.

«У мене є відчуття, що це стосується не фінансів, а політики. У цьому контексті я маю назвати 2 прізвища – це Президент України Петро Порошенко і прем’єр-міністр Володимир Гройсман. Ці дві людини знають, що відбувається», – каже Зураб Аласанія.

Він впевнений, що ніхто інший не здогадується, що відбувається і чому затягується відбір міста-господаря «Євробаченн-2017». «Справа не в грошах, це щось політичне, та ніхто не знає, що саме. Ні я, ні міністр культури Євген Нищук, ні робоча група оргкомітету, ні мер Києва Віталій Кличко, ні мер Одеси Геннадій Труханов навіть не здогадуються, що відбувається» – занепокоєний Зураб Аласанія.

За його словами, вже починається кілька ультиматумів. «Не залишається часу. Цього четверга (8 вересня) я маю відеозв'язок з наглядовою радою Європейської мовної спілки. Має бути рекомендація щодо міста-господаря з нашого боку. Вони страшно хочуть, щоб було названо будь-яке, але одне місто», – пояснив  пан Аласанія.

Він зазначив, що наприкінці наступного тижня Європейська мовна спілка має знати,  в яке місто їй їхати.

Зураб Аласанія розповів, що кожен дає свої рекомендації щодо міста-господаря. НТКУ та робоча група оргкомітету дали свої рекомендації.  Були додаткові питання щодо безпеки та аеропорту в Одесі.

«В Європейської мовної спілки в Україні є один партнер – це Національна телерадіокомпанія. НТКУ спокійно би зробила свій вибір, бо ми точно знаємо, про що йдеться. Але гроші на боці держави. І ми ризикуємо не отримати 15 млн. євро, які Кабмін гарантував виділити на «Євробачення». Тоді ми нічого не проведемо», – резюмував Зураб Аласанія.

Нагадаємо, мер Києва Віталій Кличко вважає, що сьогодні робиться все, аби столиця не стала містом-господарем, яке прийматиме пісенний конкурс. На його думку, саме Київ найбільше відповідає вимогам, які сформулювала Європейська мовна спілка (EBU). У той же час губернатор Одеської області Міхаїл Саакашвілі наголошує, що проти Одеси почалася «шалена пропаганда».

Раніше генеральний директор НТКУ Зураб Аласанія зізнався, що має щиру симпатію до Одеси, яка бореться за проведення «Євробачення-2017». За його словами, Київ та Одеса у боротьбі за проведення «Євробаченн-2017» йдуть ніс у ніс. Однак у кожного з них є серйозні недоліки. Робоча група Оргкомітетууточнюватиме позиції до вересня.

Нагадаємо, заявки на проведення конкурсу подали шість українських міст – Київ, Дніпро, Львів, Одеса, Харків і Херсон.

До фіналу конкурсу на право проведення «Євробачення-2017» вийшли три міста – Київ, Дніпро і Одеса. Інспекція, яка складалася з Оргкомітету та Європейської мовної спілки, у липні провела поїздки до Одеси, Дніпра та Києва.  

Переможця фіналу конкурсу міста-господаря «Євробачення-2017» мали оголоситиспершу 27 липня, тоді перенесли на День Незалежності. 25 серпня пан Аласанія оголосив, що потрібно почекати ще один тиждень. 

Як зазначив «Суспільному мовленню» Олександр Харебін, інспекція по містахпоказала, що до кожного з них є питання. Це і питання щодо наявності та доступності готелів, питання гарантій забезпечення безпеки, але найважливіше, це наявність і готовність арени для проведення конкурсу у визначенний термін.

Паралельно з вибором міста господаря «UΛ:Перший» і СТБ готуються до відбору учасника «Євробачення-2017» від України. Заявки можна подавати з 1 вересня. 

Як повідомляв сайт «Суспільне мовлення», Кабінет Міністрів прийняв розпорядження, згідно з яким на проведення «Євробачення-2017» передбачено виділити кошти у розмірі не менше 15 мільйонів євро.

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду