Суспільний мовник Німеччини ARD має 80% довіри глядачів і слухачів

Суспільний мовник Німеччини ARD має 80% довіри глядачів і слухачів

11:07,
24 Січня 2018
6580

Суспільний мовник Німеччини ARD має 80% довіри глядачів і слухачів

11:07,
24 Січня 2018
6580
Суспільний мовник Німеччини ARD має 80% довіри глядачів і слухачів
Суспільний мовник Німеччини ARD має 80% довіри глядачів і слухачів
Такі результати соціологічних досліджень.

Про це повідомили 23 січня 2018 року представники ARD – найбільшого у Німеччині телерадіоконсорціуму суспільних мовників, що складається з 9 каналів – на зустрічі з українською делегацією, до якої входили голова наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України Тетяна Лебедєва та заступниця голови Світлана Остапа. 

Як відомо, суспільні мовники Німеччини фінансуються за рахунок плати з домогосподарств. Розмір плати встановлюється спеціальною комісією на 4 роки, і наразі становить 17,50 євро. 3 млн домогосподарств звільнені від сплати. 4,32  євро з цієї плати йде на фінансування іншого суспільного мовника Німеччини ZDF. Загалом фінансування складається: 85 % - це сплата з домогосподарств, 6% реклама і спонсорство та інше. Загалом бюджет ARD за 2016 рік становив 7,98 млрд євро. 

За словами представників ARD, їхні 9 мовників (всього 17 каналів ТБ і 64 програми радіо, 170 бюро і студій, та 31 закордонне бюро), які мовлять в 16 землях, мають дуже високі рейтинги. Приміром, в Берліні RBB (Rundfunk Berlin-Brandenburg – місто-земля Берлін, земля Бранденбург, редакції: Берлін, Потсдам) до 35% має телебачення і до 50% радіо. Найбільш рейтинговими є інформаційні програми та кримінальний серіал власного виробництва. Усі мовники і бюро дуже тісно співпрацюють.

Приватні канали в Німеччині виникли тільки в 1984 році. Але суспільні від них відрізняються тим, що мають надавати суспільно важливий контент, різноманітний, який збагачує суспільство, як в освітньому, так і в культурному плані, доступний для кожного громадянина. Суспільне не має права концентруватися на одній цільовій аудиторії. 

За словами представників ARD, найбільше коштів з плати (2 євро) йде на виробництво політичного та інформаційного контенту. 80% їхніх працівників працюють над створенням контенту. Приміром на RBB працює 1900 працівників, а ще майже стільки ж як фрілансери.

На суспільному мовнику використовують журналістські стандарти та соцопитування для оцінки суспільного контенту. 

Поїздка здійснена за сприяння Організації з безпеки і співробітництва в Європі. 

Нагадаємо, система суспільного мовлення Німеччини є одним із найкращих прикладів успішного функціонування мережі регіональних громадських мовників. Вона складається з двох мовників – ARD і ZDF. 

Як писав сайт «Суспільне мовлення», за сприяння Ради Європи було проведено дослідження, результати якого показали скільки опитаних довіряє Суспільному в Україні і знає про нього. Презентація дослідження, за словами голови правління НСТУ Зураба Аласанії, відбудеться пізніше. 

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду