Журналісту, який ненавидить Росію, немає чого їхати на Чемпіонат світу з футболу – член комітету Держдуми

Журналісту, який ненавидить Росію, немає чого їхати на Чемпіонат світу з футболу – член комітету Держдуми

16:51,
14 Травня 2018
2116

Журналісту, який ненавидить Росію, немає чого їхати на Чемпіонат світу з футболу – член комітету Держдуми

16:51,
14 Травня 2018
2116
Журналісту, який ненавидить Росію, немає чого їхати на Чемпіонат світу з футболу – член комітету Держдуми
Журналісту, який ненавидить Росію, немає чого їхати на Чемпіонат світу з футболу – член комітету Держдуми
Журналісту Хайо Зеппельту (Hajo Seppelt) із ARD – найбільшого у Німеччині телерадіоконсорціуму суспільних мовників, що складається з 9 каналів, відмовили в отриманні російської візи. Він мав намір відвідати Чемпіонат світу з футболу 2018 року з 14 червня по 15 липня. Член комітету Держдуми Російської Федерації з фізичної культури, спорту, туризму і справах молоді Дмитро Свищев заявив «РИА Новости», що німецькому журналісту не варто приїжджати на Чемпіонат світу з футболу, оскільки він «люто ненавидить Росію» і хоче відвідати турнір тільки для того, щоб очорнити РФ і збагатитися на цьому.

Про це йдеться на сайті «РИА Новости».

«Для чого Зеппельт хоче приїхати в Росію? Я пам'ятаю, як він поводився на прес-конференціях і різних заходах, як хамив російським журналістам. Який сенс людині, яка люто ненавистю ненавидить Росію, сюди їхати? Якщо Російська Федерація дійсно відмовила йому у візі, це означає, що є підстави. Нехай думає наступного разу», – сказав Дмитро Свищев.

Російський політик додав: «Що хоче людина, яка поливає брудом, оперує непідтвердженими фактами і шукає в Росії тільки негатив? Навіщо нам люди, які їдуть у Росію тільки для того, щоб все очорнити і плюс ще збагатитися на цьому, тим більше в такій складній міжнародній ситуації? Тому нехай дивиться чемпіонат світу з футболу по телевізору і бачить. Нехай не засмучується».

Прес-служба телекомпанії ARD повідомила, що Хайо Зеппельта занесли в Росії в список «небажаних персон».

На сайті ARD у відео йдеться, що відмова у візі Хайо Зеппельту є унікальною подією в історії спортивної журналістики ARD і з точки зору освітлення такої великої події, як Чемпіонат світу з футболу, є безпрецедентним втручанням в свободу преси. У компанії додали, що вільний доступ представників ЗМІ на спортивні заходи зазвичай є само собою зрозумілим і вважається однією з умов при виборі країни-господині тієї чи іншої події.

Хайо Зеппельт протягом багатьох років займається проблемою допінгу в світовому спорті. Крім того, журналіст є автором фільму про допінгову систему в Росії, яка, імовірно, функціонувала за участю держави. Викриття журналіста привели до усунення російських атлетів від участі в міжнародних змаганнях.

Нагадаємо, Чемпіонат світу з футболу проходитиме на території Росії з 14 червня по 15 липня 2018 року. Загальнонаціональний канал «UA: Перший» Національної суспільної телерадіокомпанії України (НСТУ) відмовився транслювати Чемпіонат світу з футболу, хоча права на показ було куплено ще у 2013 році. Як пояснили у компанії,показ Чемпіонту світу з футболу у Росії може містити елементи пропаганди та нести загрозу інформаційній безпеці України.

Як писав сайт «Суспільне. Детектор медіа», «UA: Перший» відмовився від трансляції жеребкування групового етапу Чемпіонату Світу з футболу-2018, яка відбувся 1 грудня 2017 року за участі президента Росії Володимира Путіна.

Водночас, Комітет з питань свободи слова та інформації звернувся до голови Верховної Ради України Андрія Парубія з проханням якнайшвидше ухвалити у першому читанні та в цілому законопроект № 7299 «Про внесення змін до Закону України " Про телебачення і радіомовлення" щодо інформаційної безпеки та протидії пропаганді держави-агресора». Цей законопроект пропонує надати Національній суспільній телерадіокомпанії України право не транслювати заходи, у тому числі спортивні або розважальні, які проводяться на території держави-агресора (держави-окупанта), а також має на меті надати Міністерству інформаційної політики право замовляти телерадіокомпаніям виробництво контрпропагандистських програм для поширення на тимчасово окупованих територіях України та в інтернеті.

1 лютого 2018 року Федерація футболу України офіційно підтвердила, що не проводитиме акредитації українських журналістів для висвітлення фінальної частини ЧС-2018 у Росії. Водночас деякі українські журналісти отримали акредитацію на Чемпіонат світу 2018 року з футболу в Росії безпосередньо через ФІФА.

Фото: скріншот відео  з сайту ARD

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду