Суспільне покаже проєкт про відбудову деокупованих громад «Сили відновлення»

Суспільне покаже проєкт про відбудову деокупованих громад «Сили відновлення»

15:21,
17 Червня 2024
1584

Суспільне покаже проєкт про відбудову деокупованих громад «Сили відновлення»

15:21,
17 Червня 2024
1584
Суспільне покаже проєкт про відбудову деокупованих громад «Сили відновлення»
Суспільне покаже проєкт про відбудову деокупованих громад «Сили відновлення»
Він розповідає про шляхи відновлення громад у Харківській, Сумській, Чернігівській та Запорізькій областях.

З 17 до 20 червня о 22:15 на місцевих каналах Суспільного відбудеться показ проєкту «Сили відновлення», який покликаний не лише розповідати історії деокупованих громад, а й допомогти їм на шляху відбудови. Усі відео проєкту глядачі можуть подивитись також на ютуб-каналі Першого.

Корпоративний сайт Суспільного повідомляє, що з чотирма деокупованими громадами з різних областей України, які були обрані для проєкту, співпраця тривала протягом шести місяців.

Зокрема, зазначають, що це «проєкт-спостереження і проєкт-допомога громадам на деокупованих територіях, які планують своє завтра».

Проєкт «Сили відновлення» розповідає про Іванівську громаду Чернігівської області, Роганську громаду на Харківщині, Тростянецьку громаду на Сумщині та Вільнянську громаду Запорізької області.

Креативна продюсерка департаменту спеціальних проєктів Суспільного Оксана Кириленко розповіла, що задум з’явився під час дискусії про те, чи потрібно займатись відбудовою в громадах у той час, коли триває війна.

 «Тож я почала аналізувати інформацію про деокуповані громади: як вони живуть зараз, що думають люди про відновлення і якою бачать перспективу своєї громади. Вражає тотальна жага відновлення й сила та натхнення людей, які це роблять. Задумом проєкту було долучити до цього процесу науковців, щоб у кожній громаді провести стратегічні сесії й допомогти побачити перспективу розвитку. Грантодавці ідею підтримали — тож маємо приклад чотирьох прикордонних громад у Сумській, Запорізькій, Харківській та Чернігівській областях, які не просто “поприбиралися”, а й взяли на себе відповідальність за те, як житимуть завтра», — розповідає Оксана Кириленко.

Над проєктом через мистецький конкурс Суспільного працювала команда Black Fox Production.

Режисер і сценарист Володимир Нянькін зазначає, що він був вражений тим, що різні громади мають різний досвід, і сподівається, що проєкт допоможе у процесах відбудови.

 «Громада на Чернігівщині вразила масштабами руйнувань і тим, як наполегливо люди відбудовують свої будинки. Там була знищена більша частина будівель. У Запорізькій області ми відвідали прифронтову громаду, в якій багато мешканців стали на захист України. Тростянець — це історія відновлення після окупації. Наша команда була серед перших, хто відвідав це місто після деокупації. Зараз воно відновлюється вражаючими темпами. Роганська громада — біля Харкова і нерозривно з ним пов'язана. Це дуже впливає на її життя», — розповідає Володимир Нянькін.

Нагадаємо, з 11 березня на Суспільному стартувало токшоу «Як справи?», у якому відбуваються дискусії про громади України, їхню спроможність розвиватись і забезпечувати потреби жителів.

Фото: Суспільне

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду