Суспільне знімає фільм про 100-річну історію «Українського радіо»

Суспільне знімає фільм про 100-річну історію «Українського радіо»

12:53,
12 Червня 2024
1615

Суспільне знімає фільм про 100-річну історію «Українського радіо»

12:53,
12 Червня 2024
1615
Суспільне знімає фільм про 100-річну історію «Українського радіо»
Суспільне знімає фільм про 100-річну історію «Українського радіо»
Стрічку планують презентувати восени цього року.

Команда департаменту внутрішнього виробництва Суспільного поставила перед собою завдання розповісти про 100-річчя першої української радіостанції через історії відомих людей, при цьому вмістивши в годину ефірного часу всі найважливіші та найцікавіші події в житті «Українського радіо».

Як повідомляє корпоративний сайт Суспільного, на даний час тривають зйомки інтерв’ю з людьми, які в різні роки створювали «Українське радіо».  Вже зафільмовано багато історій про те, як в умовах радянської пропаганди утверджувалася українська ідея радіостанції. Автори фільму також звертають увагу й на такий момент, як «Українському радіо» в умовах конкуренції з комерційними FM-станціями вдалося не лише зберегти довіру слухачів, а й забезпечити роботу радіо «Промінь» та радіо «Культура».

Режисер фільму Олександр Опанасюк зазначає, що вони прагнуть візуалізувати у проєкті слоган «Українського радіо» — «Вся Україна на одній хвилі» і тому планують зйомки в різних регіонах України.

 «Нам разом з авторами важливо не тільки згадати тих, хто стояв біля джерел радіо, а й впродовж сторіччя розвивав “Українське радіо” у дусі збереження та утвердження національної свідомості українців. Унікальні історії слухачів з Чернівеччини, Рівненщини, Вінниччини — це історії, які дивують, надихають, та підтверджують затребуваність “Українського радіо” у наш час», — розповів  Олександр Опанасюк. 

У фільмі історію радіостанції розкажуть співробітники «Українського радіо», які працювали в різні роки, а також відомі українці, у житті яких радіо відіграло значну роль.

Нещодавно Суспільне представило тизер до фільму на Міжнародному фестивалі документального кіно про права людини Docudays UA.

Продюсер фільму Володимир Ладижець зазначив, що вважає «Українське радіо» великою історією українського народу, і тому не було жодних сумнівів, чи братися за реалізацію ідеї про зйомки фільму про 100-річчя радіостанції.

«Я пам'ятаю, як у дитинстві на кухні у нас висів старенький “брехунець” і як моя покійна бабуся завжди готувала під голоси з нього нам з сестрою сніданки. Його мелодії та програми назавжди засіли у моїх спогадах.  На початку повномасштабного вторгнення ці голоси увесь час не стихали й допомогли пережити найважчу дорогу під час переїзду до резервного центру Суспільного», — розповів Володимир Ладижець.

Заходи на відзначення 100-річчя «Українського радіо» координує менеджерка Світлана Чернецька. За її словами, для підготовки програм та івентів команда працює з архівними матеріалами, в яких часом можна натрапити на справжні знахідки.

«У процесі підготовки відкриваються неймовірні історії, які демонструють, що часи змінюються, а радіо незмінно виконує свою місію. Радіо було основним джерелом інформації для українців у Другу світову і в час російсько-української війни. Радіо завжди протистояло спробам цензури, навіть коли вони були неприхованими і загрожували життю працівників. Його слухачі отримували від радіо інформацію про найважливіше. Тож ми озираємося назад, на 100 років історії “Українського радіо”, і хочемо у документальному фільмі розповісти, як у кожен з цих ста років радіо було зі своїми слухачами, на боці своїх слухачів, заради своїх слухачів. Так буде і в новому столітті “Українського радіо”», — розповіла Світлана Чернецька.

Нагадаємо, 31 травня на літературній сцені «Книжкового Арсеналу» відбулася дискусія до 100-річчя «Українського радіо». Вона проходила за участі журналістки «Українського радіо» в Херсоні Маргарити Лазник, ведучої радіо «Культура» та письменниці Олени Гусейнової, виконавчої продюсерки радіо «Культура» Ірини Славінської та члена правління Суспільного, відповідального за радіо, телебачення та диджитал, Дмитра Хоркіна.

 Фото: Суспільне

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду