Заява Суспільного: Матеріал ZDF про окупований Маріуполь є недопустимим

Заява Суспільного: Матеріал ZDF про окупований Маріуполь є недопустимим

20:54,
2 Лютого 2024
1083

Заява Суспільного: Матеріал ZDF про окупований Маріуполь є недопустимим

20:54,
2 Лютого 2024
1083
Заява Суспільного: Матеріал ZDF про окупований Маріуполь є недопустимим
Заява Суспільного: Матеріал ZDF про окупований Маріуполь є недопустимим
Ідеться про матеріал про окупований РФ Маріуполь, який німецький суспільний мовник ZDF опублікував 29 січня на своєму сайті.

У заяві, що опублікована на корпоративному сайті Суспільного, зазначено, що матеріал, зроблений власним кореспондентом, що є очільником московського бюро ZDF, Арміном Кьорпером вводить в оману аудиторію. Це стосується не лише умов життя в окупованому місті, а й природи та наслідків російської агресії. 

Незважаючи на те, що в репортажі сказано про руйнування Маріуполя та його незаконну окупацію росіянами, Суспільне звертає увагу на низку професійних порушень у ньому.

«Матеріал було підготовлено з дозволу та сприяння російської окупаційної влади, тобто всупереч українському законодавству, адже знімальна група ZDF потрапила у місто через територію РФ. Цей принциповий момент мав бути озвученим у самому матеріалі: тисячі міжнародних журналістів, та насамперед українців не можуть потрапити у місто, а фраза про те, що група працює у місті “вільно”, без перешкод, виглядає як запрошення іншим ЗМІ порушувати закон та співпрацювати з окупаційною владою», — зазначено в заяві.

Крім того, матеріал містить маніпулятивне твердження про те, що «до війни Маріуполь був переважно російськомовним містом, а трупа Драмтеатру, який зазнав бомбардування, не могла ставити вистави російською мовою, «а тепер може». Такі твердження, йдеться в заяві Суспільного, «сприяють поширенню російської пропаганди».

Також у репортажі є авторське припущення «переважна більшість жителів міста підтримують росію, а не Захід», що є маніпуляцією, бо проти жителів окупованих територій не лише застосовуються репресії, Росія влаштувала їм так звану фільтрацію. Особливо це стосується державних службовців, журналістів та представників громадянського суспільства. Автор матеріалу також стверджує, що «не бачив» спротиву в Маріуполі, а це створює хибну картину, якщо не знати всіх наведених вище фактів.

«Ми поважаємо бажання професійних медіа працювати незалежно та неупереджено. Але подібні матеріали лише декларують “баланс”, насправді маніпулюючи цим поняттям, та поширюють наративи російської пропаганди, сприяючи таким чином виправданню війни, воєнних злочинів та окупації. Подібні матеріали є недопустимими, тим більше з боку суспільних мовників, які вільно та незалежно працюють на території України. Ми закликаємо ZDF дати пояснення усім згаданим порушенням, а своїй аудиторії надати ширший контекст описаним у репортажі фактам», — підкреслюється в заяві Суспільного. 

Нагадаємо, МЗС України вимагає пояснень від німецького каналу ZDF, який зняв репортаж з окупованого Маріуполя. Українські дипломати вважають, що німецькі журналісти спотворили реальність, розповідаючи про «місто, яке нормально функціонує».

Фото: Суспільне

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
О-о-оооо!
23:30 / 02.02.2024
Не вміємо робити телебачення, але бачимо порошинку в чужому оці.
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду