Світлана Остапа: «Посилення державного мовлення — це відкат медіареформ»

Світлана Остапа: «Посилення державного мовлення — це відкат медіареформ»

15:05,
17 Травня 2023
2641

Світлана Остапа: «Посилення державного мовлення — це відкат медіареформ»

15:05,
17 Травня 2023
2641
Світлана Остапа: «Посилення державного мовлення — це відкат медіареформ»
Світлана Остапа: «Посилення державного мовлення — це відкат медіареформ»
На думку голови наглядової ради Суспільного мовлення, влада продовжує посилювати державне мовлення, створюючи нові канали.

Про це Світлана Остапа зазначила під час пресконференції «Підсумки роботи "Репортерів без кордонів" в Україні». Спікери заходу, який було приурочено до річниці відкриття в Києві Центру свободи преси, розповіли, що було зроблено за рік, поділились своїми напрацюваннями та дали оцінку ситуації зі свободою слова в Україні.

Голова наглядової ради Суспільного мовника Світлана Остапа розповіла, що, незважаючи на свій молодий вік, телерадіокомпанія у кризовий для країни час показала себе з кращого боку. Адже, переживши евакуацію до Львова і знову повернувшись до Києва, Суспільний мовник не зупиняв роботи ні на день. Зазначила вона також, що наразі робота Суспільного скерована на виконання трьох завдань, а саме: забезпечення безперебійної роботи медіакомпанії, створення умов для безпечної роботи працівників, а також оперативного надання українцям перевіреної інформації.

Незважаючи на те, що Суспільний мовник за час війни зазнав великих матеріальних збитків (постраждали філії в Херсоні, Сєвєродонецьку, була розстріляна телевежа в Києві), він продовжує працювати і робити новий контент, зокрема документальні фільми. За кілька місяців цього року їх створено вже близько 10, декілька з них придбали суспільні мовники Європи. Мовник продовжує розвиватися і під час війни, у квітні наглядова рада Суспільного ухвалила Стратегію розвитку на 2023–2025 роки.

Розповіла Світлана Остапа і про виклики та труднощі, з якими стикається Суспільне.

«У 2023 році парламент обрізав нам бюджет. Ми за 6 років свого існування жодного разу не отримали повний бюджет. Нам виділили 1,5 млрд грн — це близько 30% від суми, яка передбачена Законом. Таку ж суму парламент виділив на канали, які виробляють телемарафон, а це не тільки державний канал "Рада", а й приватні канали. І ми розуміємо, що ці кошти просто забрали у нас і віддали на телемарафон», — зазначила голова Наглядової ради Суспільного мовника Світлана Остапа.

Вона нагадала, що у 2017 році, коли створювалося Суспільне, Україна зобов’язувалася позбутись державного мовлення, тоді таких каналів було два: парламентський «Рада» і канал іномовлення, але «протягом останніх років у нас з’явились вже загалом чотири державні канали».

 «На державних каналах набагато легше контролювати редакційну політику, ніж на Суспільному мовнику. Суспільне є одним із елементів демократичної України, і його потрібно підтримувати усіма можливими засобами», — підкреслила Світлана Остапа.

 

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
Мы пахали
16:40 / 21.05.2023
Що пише Чернотицький про Євробачення : "Команда Суспільного зробила фантастичну роботу. В колаборації з ВВС МИ (підкреслено мною) выпустили в ефір над'яскраве і супер професійне шоу... А канал СуспільнеКультура ВСТАНОВИВ (підкреслено мною) рекорд перегляду...". І слово моднявые - колаборація-застосував, - попри те, що щогодинно чуєм в ефірі про падлючих колаборантів
для незрозуміло
10:06 / 19.05.2023
Ви відкати з держбюджету маєте на увазі? Ну, ними є кому розпорядитися. На те вона і реформа, щоб дерибанити державні кошти. У Чернотицького і К це гарно виходить! А під час війни вони продовжують отримувати більше 200 тисяч гривень щомісяця і навіть не совісно за це!
не зрозуміло
17:31 / 18.05.2023
Відкат куди? Чи відкат чого?
X26
15:45 / 18.05.2023
"... створення умов для безпечної роботи працівників, а також оперативного надання українцям перевіреної інформації." Безпечну роботу створили... будівничі, які побудували ще в ХХ сторіччі глибокі і надійні підвали. Тількі не передбачали вони, що туди наб'ється купа бездарів. А надійна інформація - то двадцять разів пережована інтернетна інформація, яку УТ - 1 видає за своє телебачення.
конвергенція
15:32 / 18.05.2023
Остапа що, - хоче сказати, що держава нерозумна? Чи розуміє, що держава створює нові канали в передчутті повного краху Суспільного пі д таким керівництвом чернотицьчини? 0HO18
имя
14:31 / 18.05.2023
Остапа - главная коррумпционерка. Сила на ресуср бывшего госТВ. т.е. это не с нуля, поустраивала на все жирные должности на бюджет своих. Сплошная коррупция и распил. Ноль по рейтингу, но по производству. Кормушка для наживы своих. Ничего больше. Ничем это ТВ за почти 10 лет кроме массового увольнения неугодных и уничтожения полностью всех региональных студий не прославилось.
Суспільний глядач
07:27 / 18.05.2023
Суспільне потрібно підтримувати. А його очільники у свою чергу підтримають членів Наглядової ради.Замкнене коло.І його треба міняти.
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду