У Львові відкриють хаб Академії Суспільного Мовлення з оцифрованим власним архівом

У Львові відкриють хаб Академії Суспільного Мовлення з оцифрованим власним архівом

16:01,
29 Грудня 2022
2662

У Львові відкриють хаб Академії Суспільного Мовлення з оцифрованим власним архівом

16:01,
29 Грудня 2022
2662
У Львові відкриють хаб Академії Суспільного Мовлення з оцифрованим власним архівом
У Львові відкриють хаб Академії Суспільного Мовлення з оцифрованим власним архівом
Для цього команда Суспільного оцифрує десятки тисяч годин відео- та аудіоматеріалів, які несуть історичну цінність.

У Львові побудують хаб Академії Суспільного Мовлення, де будуть доступні оцифровані десятки тисяч годин архівних матеріалів Суспільного, які несуть історичну цінність у становленні незалежності України.

Це все реалізують за підтримки Європейського Союзу в межах проєкту «Архіви».

Ініціатива закріплена в угоді між компанією та європейськими донорами, підписаній за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення росії на територію України. 

Архівні матеріали, які є у розпорядженні Суспільного, зберігаються на фізичних носіях — плівках. Вони можуть втрачати якість відтворення з кожним наступним роком «лежання на полицях». Перенесення відео та аудіо на цифрові носії збереже архівні файли, які можуть становити, або вже становлять, історичну цінність. 

Старт будівництва хабу Академії Суспільного Мовлення у Львові, де також будуть доступні архівні матеріали, запланований на початок 2023 року. Паралельно розпочнеться процес оцифрування плівок з відео- та аудіозаписами.  

Відтак відповідь на питання, в яких реаліях відбувалося здобуття й становлення української незалежності та як ці реалії відображали в медіа, зможуть отримати дослідники, науковці, студенти й усі охочі через перегляд чи прослуховування оцифрованих архівних матеріалів, які також оприлюднять на спеціальному порталі. Суспільне планує досягти значних результатів у розбудові та популяризації архівних матеріалів для громадськості — за підтримки Європейського Союзу в особі Європейської комісії.

Коли Суспільне постало перед викликами виживання та продовження роботи у складних воєнних умовах, реалізація будь-яких проєктів відійшла на другий план. Зберегти і забезпечити мовлення для українців — стало першочерговим завданням. Однак це потребувало додаткових ресурсів, тоді компанія звернулася до донора проєкту з проханням перерозподілу коштів. Відтак вдалося забезпечити такі критичні потреби Суспільного: 

  • технічну підтримку створення та розповсюдження телевізійного марафону «Єдині новини #UAразом»;
  • релокацію працівників і частини виробничих потужностей до офісу на Хрещатику;
  • закупівлю телерадіообладнання та забезпечення умов для функціонування резервного центру мовлення у Львові.

Завдяки оперативній підтримці за погодженням Європейського Союзу близько 150 співробітників, залучених до роботи резервного центру й виробництва телемарафону, забезпечили житлом і харчуванням протягом першого місяця війни.

Після відносної стабілізації ситуації із забезпеченням критичних потреб Суспільного компанія повернулася до першочергових завдань — створення теле- та медіатеки з архівними матеріалами й побудови функціонального хабу Академії Суспільного Мовлення у Львові. Восени остаточно затвердився склад команди, яка працює над проєктом, й почалися активні кроки з реалізації. 

Станом на грудень:

  • фіналізовані технічні рішення та належним чином проведені необхідні тендерні закупівлі обладнання; 
  • розроблена й затверджена Комунікаційна стратегія проєкту; 
  • створена Комісія з напрацювання методології обліку та аудиту прав інтелектуальної власності на об'єкти, які плануються для оцифрування й публікації; 
  • розпочалася робота над створенням тематичної концепції для платформи; 
  • розпочалася підготовка до роботи з каталогізації тощо.

Нагадаємо, ідея оцифрувати архіви Національної телекомпанії України, на базі якої було створено Національну суспільну телерадіокомпанію України, виникла у першого голови правління Суспільного Зураба Аласанії. Підбиваючи підсумки за 2020 рік, він тоді зауважив, що не вдалося до кінця реалізувати роботу з архівами.  «Належне зберігання пов’язане з кількістю й коштовністю обладнання, легалізація пов’язана з недосконалістю закону про авторські права та інтелектуальну власність», – пояснив на початку 2021 року Зураб Аласанія.

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
свідок
14:10 / 31.12.2022
У регіональних філіях всі архіви знищені! Саме цими псевдо-реформаторами!
Что в настоящем? это все про может быть
20:52 / 30.12.2022
Все это понты и будущее, это чтоб НР выписала очередные премии и чтоб держаться на своих огромных зарплатках. Ничего не будет. Или будет так убого как все остальное.
Что в настоящем? это все про может быть
20:52 / 30.12.2022
Все это понты и будущее, это чтоб НР выписала очередные премии и чтоб держаться на своих огромных зарплатках. Ничего не будет. Или будет так убого как все остальное.
Вони захворіли
16:13 / 30.12.2022
Весь архів - то доробок саме пенсіонерів, яких вони ненавидять як Шаріков котів.
пам'ять
11:00 / 30.12.2022
Яка доля може чекати другий за кількістю архів відеоматеріалів в Україні, коли нинішнє керівництво свою діяльність почало саме зі знищення музею НТКУ? Саме з фізичного знищення експонатів!!! До чого прийдуть невігласи, яки всю свою діяльність присвятили плюванню в обличчя пенсіонерам?
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду