Співак Laud вибув із фіналу нацвідбору на «Євробачення-2022»

Співак Laud вибув із фіналу нацвідбору на «Євробачення-2022»

09:13,
25 Січня 2022
11043

Співак Laud вибув із фіналу нацвідбору на «Євробачення-2022»

09:13,
25 Січня 2022
11043
Співак Laud вибув із фіналу нацвідбору на «Євробачення-2022»
Співак Laud вибув із фіналу нацвідбору на «Євробачення-2022»
Його пісня була оприлюднена в 2018 році. Співак каже, що це було «по суті домашнє відео» і пісня з того часу доопрацьовувалася. Він вимагає консультації з EBU.

Оргкомітет національного відбору Євробачення ухвалив рішення про припинення участі співака Laud у відборі, оскільки було виявлено, що заявлена ним для участі пісня — Head Under Water — була оприлюднена в 2018 році.

Це прямо порушує правила нацвідбору, повідомляє Суспільне на своєму сайті.

Laud не братиме участі у фіналі нацвідбору 12 лютого. Натомість у фіналі візьме участь Barleben із піснею Hear My Words.

Згідно з пунктом 5.1 правил нацвідбору на Євробачення, пісня має відповідати таким вимогам: 

«не оприлюднювалася, не виходила в реліз та/або не виконувалася публічно (повністю або частково, у тому числі текст окремо від музики чи навпаки), не була доступною для громадськості, наприклад (але не обмежуючись) на онлайн-відеоплатформах, у соціальних мережах або в (напів-)відкритих для загального доступу базах даних, і не була використана в жодних комерційних цілях до 01 вересня 2021 року».

Оргкомітет нацвідбору провів додаткову перевірку, оскільки було виявлено факт оприлюднення пісні Head Under Water її автором Денієлем Ботінгом на його особистому Youtube-каналі в 2018 році. 

Продюсер та керівник компанії «Френдс Про ТВ» Олексій Гончаренко сказав, що про це повідомили єврофани, які звернули увагу на порушення.

«У часи, коли соціальні мережі отримують не менше впливу, ніж ЗМІ, будь-яке оприлюднення твору стає початком його публічного життя. Правила національного відбору включають чітке обмеження на будь-яке оприлюднення», — зазначив він.

Співак розповів, що в 2018 році голландський сонграйтер Daniel Boting написав пісню Head Under Water і тоді він її записав разом із автором. За його словами, це "по суті домашнє відео" і має 340 переглядів за 3 роки.

«У той самий момент ми зрозуміли, що Head Under Water – потенційний хіт, тоді ж було вирішено відкласти реліз і включити композицію до мого сольного альбому. З 2018 року пісня пройшла значну переробку, в неї з’явились нова форма, аранжування»,  – йдеться в повідомленні на сторінці Laud у фейсбуку.

Laud каже, що офіційний реліз пісні відбувся у грудні 2021 року на його другому сольному альбомі.

Співак вважає, що згідно з правилами пісенного конкурсу, композиції, які претендують на перемогу, не можуть бути видані раніше першого вересня минулого року. «Якщо пісня з'явилася раніше, виконавець повинен якось доопрацювати її і за законодавством про авторські права це вже інша композиція», – зазначив він.

Він звернувся до Оргкомітету нацвідбору Суспільного з закликом ухвалити рішення, яке відповідає духу та цінностям міжнародного конкурсу, і вимагає як мінімум консультації з організатором конкурсу EBU.

Нагадаємо, 24 січня оголосили імена восьми фіналістів нацвідбору на міжнародний пісенний конкурс «Євробачення-2022».

Фінал національного відбору на «Євробачення-2022» пройде 12 лютого у Центрі культури та мистецтв національного авіаційного університету в Києві, що на проспекті Космонавта Комарова, 1, найближча станція метро – «Шулявська». Початок прямого ефіру о 19:00.

Господарем «Євробачення-2022» стане місто Турин в Італії. Великий фінал відбудеться в арені Pala Olimpico 14 травня. Півфінали — 10 та 12 травня.

Фото: фейсбук-сторінка Laud

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду