Закрили комунальне радіо «Балаклія ФМ», яке ретранслювало «Українське радіо» і радіо «Промінь»

Закрили комунальне радіо «Балаклія ФМ», яке ретранслювало «Українське радіо» і радіо «Промінь»

12:33,
29 Вересня 2021
3452

Закрили комунальне радіо «Балаклія ФМ», яке ретранслювало «Українське радіо» і радіо «Промінь»

12:33,
29 Вересня 2021
3452
Закрили комунальне радіо «Балаклія ФМ», яке ретранслювало «Українське радіо» і радіо «Промінь»
Закрили комунальне радіо «Балаклія ФМ», яке ретранслювало «Українське радіо» і радіо «Промінь»
Комунальники відключили від електроструму радіостудію через борги.

У Харківській області перестала мовити регіональна комунальна радіостанція «Балаклія ФМ», яка ретранслювала «Українське радіо» і радіо «Промінь». Місцева влада відмовилася її підтримувати фінансово.  

Про це «Детектору медіа» розповіла головна редакторка радіо «Балаклія FM» Юлія Пономаренко.

За її словами, радіостанція мала борг 22 тисячі гривень з електроенергії, також був борг до 20 тисяч за оренду приміщень. Вранці 28 вересня комунальне підприємство «Житлокомунсервіс» відключило від електроструму радіостудію.

Юлія Пономаренко працює на радіо три роки. Вона розповіла, що створення радіостанції «Балаклія FM» (офіційно радіо «Балаклія FM»  – це ТРК «Оріана») відбулося за ініціативи тодішнього голови Балаклійської районної державної адміністрації Степана Масельського та його наступника Віталія Карабанова. Радіо фінансувала районна державна адміністрація Балаклійського району, було виділено з бюджету 1,5 мільйона гривень на ремонт приміщень і ще 150 тисяч на ремонті роботи та обладнання для першої і єдиної в районі школи журналістики для дітей.

У 2020 році Балаклійський район ліквідували, радіо «Балаклія FM» приєднали до Ізюмського району. Депутат Ізюмської районної ради від ОПЗЖ Віталій Костомаров виступав із пропозицію ліквідувати комунальне підприємство «Балаклія ФМ», його тоді не підтримали.

Річний бюджет радіо мав би складати близько 1 мільйона гривень. У 2021 році радіостанція не отримувала підтримки, заробітні плати не виплачувалися понад 8 місяців, борги накопичувалися.

Останнім часом на радіо «Балаклія ФМ» працювало двоє людей – головна редакторка радіо «Балаклія FM» Юлія Пономаренко, яка вела прямі ефіри, готувала випуски новин і займалася соцмережами, та директор радіостанції Юрій Лисенко. Після відключення електроенергії Юрій Лисенко написав заяву на звільнення, хоча його контракт не завершився. Його заяву мають найближчим часом  розглянути на засіданні Ізюмської районної ради. Також у повноваженнях депутатів призначити нового керівника. 

Радіо «Балаклія FM» має 7 антен. Воно мовило у Балаклії на 89.1 ФМ, де ретранслювало «Українське радіо», і на 90.5 ФМ, де ретранслювало радіо «Промінь». Також було 5 передавачів у селах і селищах колишнього Балаклійського району, там ретранслювали радіо «Промінь». Суспільне радіо у Балаклії немає своїх частот. 

«Балаклія FM» мала власне мовлення у відрізку з 11:00 до 13:00, за потреби мовили з 8.00 до 17.00.

Окрім того, «Балаклія FM» має активні сторінки у фейсбуку та інстаграм, де поширює відеоінтерв’ю, відеорепортажі та місцеві новини. Цим займається Юлія Пономаренко, яка також відповідає за школу журналістики, що входила до складу ТРК «Оріана». Двічі на тиждень на заняття приходило три групи по шість дітей. «Бажаючих було більше, але фізично я не могла взяти ще учнів, бо працювала у вільний час. А його не було багато», – сказала Юлія Пономаренко.

Передачі за участі дітей-ведучих виходили в ефірі радіо, йшли перемовини з радіо діаспори, щоб і там лунали програми, вироблені дітьми. Наразі школа теж не може працювати.

За словами Юлії Пономаренко, ТРК «Оріана» має ліценцію, тож є надія відновити мовлення і погасити борги. «Є інформація, що голова Ізюмської районної державної адміністрації Степан Масельський, який раніше працював головою Балаклійської районної державної адміністрації та ініціював створення комунального радіо, сприяє відновленню радіо. Ізюмська районна рада планує виділити для ТРК "Оріана" субвенцію розміром 60 тисяч гривень», – сказала вона.

Нагадаємо, що в Ізюмському районі після об’єднання районів є два комунальних радіо – «Балаклія ФМ» і «Радіо Ізюм». 2 березня 2021 року «Радіо Ізюм» звинуватило в перешкоджанні депутатів Ізюмської міськради. Журналісти радіостанції розповіли про фізичну агресію, погрози та приниження. «Балаклія ФМ» під загрозою закриття з початку 2021 року.

Фото: Фейсбук Балаклія FM 90.5

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду