«Дякую, що розвалили Союз». Як Суспільне презентувало на великому екрані  серіал «Колапс»

«Дякую, що розвалили Союз». Як Суспільне презентувало на великому екрані серіал «Колапс»

16:47,
30 Серпня 2021
3427

«Дякую, що розвалили Союз». Як Суспільне презентувало на великому екрані серіал «Колапс»

16:47,
30 Серпня 2021
3427
«Дякую, що розвалили Союз». Як Суспільне презентувало на великому екрані  серіал «Колапс»
«Дякую, що розвалили Союз». Як Суспільне презентувало на великому екрані  серіал «Колапс»
Глядачі співали гімн стоячи та плескали, хоча багато з них уже бачили серіал в ефірі «UA: Першого».

«Детектор медіа» вже розповідав про зйомки серіалу «Колапс. Як українці зруйнували імперію зла», а також публікував відгуки на цей серіал Марії Спалек та Андрія Кокотюхи.

Цей серіал знімали майже сім місяців, бюджет становив майже 4,7 мільйона гривень. Серіал уже показали на Суспільному 23 та 24 серпня, а 27 серпня перший епізод серіалу виклали у вільний доступ на ютубі.  Пресконференцію з цього приводу  провели в кінотеатрі «Жовтень», а потім гостям презентації показали одну серію на великому екрані.

Як зазначив Юрій Макаров, головний редактор дирекції телебачення Суспільного мовлення та наратор серіалу, перевірку великим екраном проходять не всі документальні проекти. Але в цьому випадку глядачі були задоволені. З семи серій, які присвячені подіям серпня 1991 року,  коли й була фактично розвалена «імперія зла», тобто Радянський Союз, для показу відібрали найбільш напружену —  шосту. Це серія, яка погодинно відтворює події у Верховній Раді 24 серпня 1991 року, коли був прийнятий Акт проголошення Незалежності.

На пресконференції, що передувала показу, автори серіалу  — член правління Суспільного, відповідальний за телебачення, автор ідеї та продюсер серіалу Ярослав Лодигін, сценарист Олександр Зінченко, режисер Сергій Лисенко та Ольга Бесхмельніцина, продюсерка  Esse Production House, який на замовлення Суспільного зняв серіал,  — розповіли про складнощі роботи над проєктом. В першу чергу — пов’язані з не відпрацьованим механізмом співробітництва Суспільного та комерційних студій, пояснює Ярослав Лодигін.


 Автори серіалу

«Українська бюджетна система, всередині якої ми працюємо, непридатна для будь-якого виробництва. Не просто так Україна розташована десь унизу всіх світових таблиць ефективності праці. Особливо це стосується виробництва того, що дуже важко зважити або помацати – такого, як контент, документалістика тощо. І при цьому Суспільне не є агенцією, як Держкино або Український культурний фонд, які є розподільчим органом, функцією яких є направляти в правильні руки суспільні гроші. Тому ми є дуже незручною компанією для співпраці з людьми, навіть тими, які мають великий досвід роботи з іншими агенціями. Ми для них є новою системою, і звичайно, у нас були великі складнощі в роботі. Для нашого фінансово-виробничого блоку це також перший великий проєкт взаємодії з ринком. Як людина, яка працювала по обидва боки, я розумію і біль продакшна, і біль Суспільного, і цей спільний біль, сподіваюсь, як у пологах, має народити щось прекрасне. Принаймні, у випадку з Колапсом дитина вийшла розумною та красивою», — каже Лодигін.

Ярослав Лодигін, Суспільне

Такої ж думки і Юрій Макаров: «Цей проєкт — прототип і вдалий приклад того, як має працювати Суспільне, якщо його не тримати на голодному пайку, а годувати. Якщо у нас є ресурс, то ми знаємо, як і що робити».

 Ольга Безхмельниціна, Esse Production House

Ольга Безхмельниціна також вважає, що після виходу «Колапсу», і Суспільному, і комерційним продакшнам буде простіше співпрацювати, «оскільки вже є протоптана стежка», і інші будуть  працювати з урахуванням помилок та складнощів, які проявилися в процесі роботи над серіалом.

Як розповіли члени знімальної команді та продюсери, показ «Колапсу»  на Суспільному — лише початок «життя» серіалу. За два дні першу серію на ютубі передивилися майже 70 тисяч разів. Далі планується створення міжнародної версії серіалу. Але поки що невідомо, коли саме розпочнеться робота над цією версією.

«Це залежить від нашої системи, яка не дуже гнучка, і нам треба зрозуміти, як це з точки зору організації. Адже є існує обмеження щодо копродакшену для Суспільного, — каже Ярослав Лодигін. — Єдиний шлях, який зараз є — це співпраця з членами EBU (Європейської телерадіомовної спілки), з якими ми будемо обговорювати це питання впродовж осені. Власне, результат цих презентацій та розмов буде наприкінці року, тоді ми зможемо більш конкретно  говорити про плани. Ми бачимо  попередню зацікавленість і можливості, і бачимо, що матеріал, який вже зібраний, може стати основою міжнародної версії серіалу. Відмінність буде: по-перше, міжнародна версія буде скорочена. По-друге,  потрібно буде змістити фокус. Оскільки для українців важливий саме український контекст, а для міжнародної версії потрібний ширший контекст, але все одно з наголосом на ролі України в розпаді СРСР».

Також серіал планують показувати в школах та вишах. «У нас є  люди, які працюють з освітньою системою, і ми б хотіли, щоб цей серіал побачили і в школах, і в університетах. Для мене, як історика, це, безумовно,  документ і першоджерело, систематизоване таким чином, що кращого навчального матеріалу, аби зрозуміти, що відбувалося в ті дні, зараз немає», — додає Лодигін.

Показ шостої серії,  найбільш напруженої у серіалі, попри те, що більшість гостей уже бачили  весь серіал в ефірі Суспільного, викликав хвилю емоцій в залі. А під час кадрів, де депутати першого скликання після завершення історичного засідання Ради співають «Ще не вмерла України ні слава, ні воля» — тоді це була просто пісня, ще не державний гімн — у залі  «Жовтня» заспівали стоячи. Показ завершився бурними оплесками та криками «браво».

Команда проєкту «Колапс»

Перед початком показу Олександр Зінченко, на відміну від інших творців серіалу, був немногослівним. «Дякую, що розвалили Союз».

Марія Бурмака, одна з героїнь серіалу, розповіла, що саме вона привезла з Москви жовто-синій прапор, який занесли у Раду після прийняття Акту. Він був одним із декількох стягів, із якими українські сотні стояли під Білим домом під час путчу 19-22 серпня 1991-го у Москві.

Голова наглядової ради Суспільного Світлана Остапа і  головний редактор дирекції телебачення Суспільного мовлення Юрій Макаров

Режисер Сергій Лисенко  розповів, що для нього робота над фільмом була дуже емоційною: він  був у Севастополі під час путчу і вважав, що імперія ніколи не розвалиться

 Членкиня наглядової ради Суспільного Галина Титиш і ведуча «Українського радіо» Галина Бабій

Олександра Малевич, Юрій Макаров, Катерина Феленюк  (Суспільне)

Марія Бурмака та Олександр Зінченко

Герой серіалу, депутат першого скликання Верховної ради Іван Заєць, журналіст та історик Вахтанг Кіпіані

 

Журналіст Гліб Гусєв  та головний редактор «Радіо НВ» Олексій Тарасов

Ще один герой серіалу — телеведучий Микола Вересень

Радник голови правління Суспільного Зураб Аласанія

Після прем’єри Іван Заяць наголосив на необхідності створення Музею незалежності, оскільки всі документи, у тому числі відеоархіви, досі не структуровані і можуть бути загублені. Наприклад, віддавна вважали, що трансляція засідання Ради 24 серпня була втрачена. Але  Олександр Зінченко знайшов її у процесі роботи над серіалом.

Фото: Максим Поліщук та Анастасія Мантач і Володимир Шевчук (Суспільне)

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду