«UA: Донбас» і міністри: як Суспільне приземлило столичних чиновників до проблем регіону

«UA: Донбас» і міністри: як Суспільне приземлило столичних чиновників до проблем регіону

09:32,
6 Листопада 2019
6040

«UA: Донбас» і міністри: як Суспільне приземлило столичних чиновників до проблем регіону

09:32,
6 Листопада 2019
6040
«UA: Донбас» і міністри: як Суспільне приземлило столичних чиновників до проблем регіону
«UA: Донбас» і міністри: як Суспільне приземлило столичних чиновників до проблем регіону
Філія НСТУ на форумі Re:Think. InvestinUkraine розповіла міністрам про специфіку проблем Донбасу.

Канал «UA: Донбас» 29 жовтня 2019 року працював у незвичному режимі. Команда Суспільного із восьми осіб — менеджерки спецпроєктів дирекції регіонального мовлення Ірини Цибух і редакторки проєкту Ірини Саєвич з Центральної дирекції НСТУ та з «UA: Донбас» ведучого Максима Бондарєва, режисера Марка Балаби, звукорежисера Олександра Оборожнія, телеоператора Олександра Млєкова, Олександра Голенка і продюсера філії Сергія Нощенка — облаштувала виїзну студію в Маріуполі на інвестиційному форумі Re:Think. InvestinUkraine.

«Ціль проєкту — обговорити регіональні проблеми Донбасу з нещодавно призначеними високопосадовцями, щоб отримати від них конкретні кейси, які вони будуть використовувати для вирішення проблем, дедлайни обіцянок та перевірити їх компетентність та обізнаність у проблемах регіону», — сказала Ірина Цибух.

Гостями виїзної студії «UA: Донбасу» стали міністерка освіти й науки Ганна Новосад, міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов, радник секретаря Ради національної безпеки і оборони з питань реінтеграції і відновлення Донбасу Сергій Сивохо, керівник «Укрзалізниці» Євген Кравцов і міністр інфраструктури Владислав Криклій.

За словами Ірини Цибух, команда Суспільного, готуючись до виїзної студії, вирішила не відштовхуватися від панелей на форумі, а продумати власні блоки, які є важливими для аудиторії: незалежне водопостачання, промисловість, екологія Донбасу, відновлення економічної стабільності, інфраструктура регіону, ветерани й переселенці, освіта, наука, культура та реінтеграція Донбасу. «В цілому планували й підготували питання та кейси до п'яти тематичних блоків, але через оновлення у графіках, як нам пояснювали представники пресслужби або помічники міністрів, частина основних спікерів так і не взяли участі в нашому ефірі», — сказала Ірина Цибух. До виїзної студії так і не прийшли міністерка у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Оксана Коляда, міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель, прем'єр-міністр Олексій Гончарук і міністр культури, молоді та спорту Володимир ‌Бородянський‌.

Мовлення «UA: Донбасу» покриває не тільки східний регіон, а і всю країну, адже канал має супутникову ліцензію. А це означає, що учасники інвестиційного форуму мали змогу пояснити громадянам України, чим живе регіон, як будуть вирішуватися питання у прифронтовій зоні та що чекає на Донбас у найближчому майбутньому.

Як розповів Максим Бондарєв, до виїзного ефіру почали готуватися за тиждень. «Щоби підготуватися, ми опрацювали багато інформації, зокрема передивлялися наші ефіри, де висвітлювалися проблеми регіону. Основну комунікаційну та підготовчу роботу робили керівниця виїзного проекту “UA: Донбас” у Маріуполі Ірина Цибух та редакторка проєкту Ірина Саєвич. Наша команда “Теми дня” підготувала регіональні кейси», — сказав ведучий.

Ірина Цибух каже, що спікери були ознайомлені з темами розмов, а деякіпредставники пресслужб просили питання, зокрема ті, де потрібно підготувати цифри чи статистику. Проте з інтерв’ю, які вийшли в межах спецефіру, можна зробити висновки, що міністри не надто добре знають ситуацію на Донбасі. Зрештою, вони й самі казали, що воліли би бувати в регіоні частіше. Наприклад, міністерка освіти й науки України Ганна Новосад пообіцяла ведучому, що у грудні приїде на Донбас знайомитися із ситуацією в опорних школах та кадровими проблемами. Наприклад, як бути з учителями, які ведуть уроки російською мовою або підтримували чи досі підтримують сепаратистів. «Сидячи в Києві, ми не розуміємо специфіку. Я хочу поспілкуватися з людьми», — сказала міністерка.

Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов від ведучого дізнався про те, що  фермери, які орендують землі, зазнають збитків через те, що їхня техніка потрапляє на міни в полях. Максим Бондарєв поцікавився, чи будуть компенсації для аграріїв. «Будь ласочка, дайте контакти, я би хотів цим зайнятися», — попросив міністр.

Євген Кравцов сказав, що вся територія Донбасу має бути реінтегрована в Україну й бути під контролем українських військових. Тимофій Милованов вважає, що українці мають бути багатими, а для цього потрібен мир. Сергій Сивохо розповів, що місцеві люди виступають за розведення військ. Тоді ведучий навів цитату однієї з телеглядачок «UA: Донбасу», яка зателефонувала під час прямого ефіру і сказала, що їй та іншим проукраїнськи налаштованим мешканцям страшно залишатися в Золотому. «Не бійтеся. Залишається поліція. Ніхто нікого не покине, це наші громадяни», — відповів Сергій Сивохо. Владислав Криклій зазначив, що в його сфері багато залежить від безпеки: не буде обстрілів — ремонтуватимуть дороги, відкриватимуть аеропорти, плануватимуть розбудову залізничних колій. Ці інтерв’ю ще мали би стати у пригоді для журналістів як Суспільного, так і інших ЗМІ у процесі збору інформації про розвиток Донбасу.

Через технічні збої спецефір на «UA: Донбасі» виходив упродовж дня. Ефір був гнучким, працювали в режимі включень студії, а не цілого потоку на три-чотири години, як планувалося. Міністри не мали детального розкладу, тож спікерам дозволяли вибрати зручний для них час. «Щойно у міністра 29 жовтня від 11:00 по 20:00 з’являлись півгодини на інтерв’ю, ми одразу виходили у прямий ефір», — пояснила Ірина Цибух. На думку Максима Бондарєва, це стало мінусом для телеглядача: «Нам не вдалось побудувати чітку ефірну сітку. Наш глядач не завжди розумів, коли нас дивитися». Він також вважає, що на майбутні виїзні ефіри необхідно збирати більшу команду із журналістів, випускових і редакторів. «Три людини для творчої команди — це, відверто кажучи, мало», — каже ведучий.

Для нього цей проєкт став новим досвідом. «Коли навколо сотні людей обговорюють проєкти, ефір стає окремим світом. Виїзні студії вчать концентруватись, слухати гостя і приймати самостійні рішення», — сказав Максим Бондарєв.

Задум організаторів не вдалося втілити повністю. «Ми готували ефір із двох студій — у Сєвєродонецьку та Маріуполі. Та студія, що в Сєверодонецьку, забезпечувала би регіональний фокус теми — конкретні проблеми та кейси від місцевих активістів, або влади, які не вдається вирішити на місцевому рівні. У студії в Маріуполі міністри зі свого боку коментували би, говорили про шляхи вирішення та дедлайни цих обіцянок. Нам не вдалось забезпечити таку комунікацію через відсутність кабельного підключення до інтернету», — сказала Ірина Цибух.

Наступного дня в Маріуполі відбувався «Форум єдності», на якому пролунало чимало важливих заяв. Зокрема, Володимир Бородянський запевнив, що знає, як доставити контент до 80 % мешканців тимчасово окупованих територій. А режисер Олег Сенцов назвав дві головні проблеми України. Але Ірина Цибух каже, що не бачила потреби продовжувати роботу виїзної студії. «Більшість зі спікерів, які були на наступний день на форумі, ми ставили за мету залучити у перший день. Наприклад, Ганна Новосад мала панель на форумі, проте про важливі освітні процеси нам вдалось поговорити напередодні», — сказала вона.

Ірина сподівається, що команда «UA: Донбасу» збереже концепцію виїзних ефірів як основу для якісної суспільно-політичної програми. За десять місяців 2019 року Суспільне організувало вже більше виїзних студій, ніж за весь 2018-й.

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду