Хмельницький «Виборчий округ. Співбесіда»: виборців тримають за дурнів

Хмельницький «Виборчий округ. Співбесіда»: виборців тримають за дурнів

17:26,
19 Липня 2019
2974

Хмельницький «Виборчий округ. Співбесіда»: виборців тримають за дурнів

17:26,
19 Липня 2019
2974
Хмельницький «Виборчий округ. Співбесіда»: виборців тримають за дурнів
Хмельницький «Виборчий округ. Співбесіда»: виборців тримають за дурнів
Для того, щоб зрозуміти глибину нерозуміння кандидатами в нардепи та їхніми виборцями функцій і повноважень депутатів Верховної Ради, варто подивитися телепроект філій Суспільного «Виборчий округ. Співбесіда».

На перегляд усіх ефірів цієї телепрограми на телеканалі «UA: Поділля» знадобилося 12 годин. Перше, що одразу кидається у очі – це низька якість діалогу кандидата з того чи іншого округу та ведучої, які, здається, працюють на один результат – як найкраще зберегти власне обличчя під час прямого ефіру.

Від кандидатів під час ефірів пролунало чимало банальних і беззмістовних фраз. «Пріоритетом моєї роботи завжди були люди: пенсіонери, військові, військові пенсіонери, діти, лікарі, вчителі і всі жителі нашого міста», – сказав кандидат по 187-му округу Анатолій Собко. «Вони були в пріоритеті, і в пріоритеті залишаються», – завершила його виступ сама ведуча Олена Кеменяш.

Кандидат по 189-му округу Анатолій Ратошнюк вирішив, що ефірний час на «UA:Поділлі» краще використати для привітання всіх «красилівчан з Днем родини». Так само повівся й кандидат від 191-го округу Олександр Співак: «В першу чергу хочу привітати із сьогодняшнім святом Петра і Павла і побажати вам міцного здоров’я, вашим сім’ям і родинам. За останні 28 років незалежності наша держава пройшла шлях випробувань, але вистояла перед цим».

Найбільше ж вразило те, як ведуча пропускала «ляпсуси» гостей «Виборчого округу. Співбесіди» повз вуха. Вочевидь, за роки роботи на телебаченні Олена Кеменяш звикла й не до таких спікерів, а тому з розумінням ставиться до недолугості й непідготовленості співрозмовників. Хоча логічно було б розмовляти з кандидатами в менш «сімейній» атмосфері.

Приміром, кандидат від 187-го виборчого округу і чинний нардеп Сергій Мельник знову розповідав у прямому ефірі про свої «заслуги» в будівництві водогонів та виділенні субвенцій з державного бюджету, хоча це й не є його досягненням. Однак ведуча навіть не намагалася зупинити маніпуляцію, покірно і з розумінням похитуючи головою. Раніше ми вже згадували про те, що нардеп активно вихвалявся своєю депутатською діяльністю в комунальній сфері в ефірі «UA: Поділля».

Подібна тепла атмосфера панувала і в програмі з представниками 188-го округу. Так, до прикладу, ведуча в розмові з кандидатом Віктором Кліщем, згадавши про те, що він утретє балотується до Верховної Ради, чомусь забула запитати причину його балотування по різних округах. У 2014 році він балотувався по 191-му округу. Але це не завадило кандидату з упевненістю обговорювати проблеми 188-го округу. «Ви знаєте: Україна сьогодні потребує нових політиків. І суспільство показало це на виборах президента. Тому, звісно, йду у Верховну Раду, щоб працювати. Я вперше йду в Верховну Раду, я не є політиком, і я не працював у Верховній Раді, але я впевнений, що ті вимоги суспільства, щоб не було кнопкодавців, щоб не було цих брехунів, вибачайте за слово, щоб не було тих, які не ходять на роботу, а на роботу я ходив, і я люблю це робити, тому я йду у Верховну Раду. А саме головне, якщо серйозно, то сьогодні багато економічних законів, які не працюють, які не дозволяють сьогодні розвивати і громади, і виробництво, і переробку. Я би хотів усе-таки, щоб докласти зусиль для того, щоб цю ситуацію змінити, я маю певний досвід, я знаю ситуацію в селах, і я знаю ситуацію в області і тому хочу допомогти в подальшому працювати на область і розвивати Хмельницьку область», – виголосив у промові нещодавно звільнений голова Хмельницької ОДА і кандидат у народні депутати Вадим Лозовий.

Цікаво, що пан Лозовий був призначений головою облдержадміністрації президентом України Петром Порошенком 18 травня 2018 року. Лозовий є наближеною людиною власників «Епіцентрів» Галини й Олександра Герег. Цікавим було його призначення за рік до президентських виборів і якого результату чекав від нього Порошенко. Але про це чомусь ні експерти, ні ведуча не запитали в кандидата.

Так само цікавою є відповідь пана Лозового на стандартне питання про те, хто розпочав війну на Сході України. «Політики», – неконкретно відповів колишній губернатор. Однак це ніяк не вплинуло на комфорт колишнього чиновника в студії Суспільного мовника. Він продовжив свої розмірковування на тему війни, дав відповідь на питання експертки, яка проаналізувала його програму і запитала про незростання рейтингу Хмельниччини під час керування кандидата. Але жодного незручного слова для політика в студії так і не пролунало. Бесіда була радше лояльно-жартівливою, ніж гострою та серйозною.

Загалом у студії лише зрідка лунали критичні запитання до кандидатів. Це стосується не лише експертів і самих кандидатів, а й виборців, запитання від яких були переважно абстрактними й неконкретними. Або ж їх цікавили виплати під час народження дітей, підвищення пенсій та інші матеріальні блага, що яскраво характеризує нерозуміння виборцями завдань, які повинні вирішувати народні депутати.

На жаль, творцями хмельницького «Виборчого округу. Співбесіди» не вдалося досягти мети, яка була анонсована перед стартом проекту, – налагодити якісний діалог між депутатом і його безпосереднім виборцем, надати аналіз професійної діяльності народного обранця. Чимало гостей, які відвідали студії в липні 2019 року, говорили досить банальні речі і давали людям неконкретні обіцянки. Засилля популізму, маніпуляцій, відвертої брехні ведуча не намагалася викрити.

Зате після перегляду всіх ефірів «Виборчого округу. Співбесіди», які вийшли перед позачерговими виборами на «UA: Поділлі», можна зробити зрозумілий та однозначний висновок. Скасування мажоритарки в Україні – це логічний крок до розвитку демократії в країні. Українців стільки разів пошивали в дурні популістськими заявами, підміною понять і розуміння функцій та завдань народного депутата, що сьогодні ні пересічні громадяни, ні самі кандидати в народні депутати не розуміють, для чого потрібна Верховна Рада. Мажоритарники часто приписують собі заслуги, до яких вони не мають стосунку, і дають обіцянки, які хочуть чути люди, але які не входять до компетенції народних депутатів.

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду