Тернопільська «Тема дня»: ґрунтовне занурення в тему

Тернопільська «Тема дня»: ґрунтовне занурення в тему

11:31,
30 Січня 2019
3079

Тернопільська «Тема дня»: ґрунтовне занурення в тему

11:31,
30 Січня 2019
3079
Тернопільська «Тема дня»: ґрунтовне занурення в тему
Тернопільська «Тема дня»: ґрунтовне занурення в тему
Завдяки командній роботі вечірнє інтерв’ю в ефірі «UA: Тернополя» виглядає пристойно й розкриває важливі теми, часом навіть у розвитку.

«Детектор медіа» далі оглядає випуски «Теми дня» на регіональних філіях Суспільного. Після рівненської, чернівецької, закарпатської, харківської та львівської настав час подивитися тернопільську. За словами тернополянина Михайла Цьомика, програма вдало відстежує та комплексно розкриває найважливіші проблемні теми регіону. Бракує ж її творцям хіба що впевненості в собі під час прямого ефіру.

«Тема дня» виходить на «UA: Тернополі» (до 13 грудня минулого року — ТТБ) по буднях о 18.00 у прямому ефірі. Заздалегідь програму записують, лише якщо гостеві не вдається бути у студії в час виходу в ефір. Зазвичай до студії запрошують місцевих експертів і ньюзмейкерів, та якщо тема актуальна, говорять також про загальнодержавні події, важливі для тернопільської аудиторії, зі столичними політиками або урядовцями. Наприклад, в ефірі побували віце-прем’єр-міністри Іванна Климпуш-Цинцадзе та В’ячеслав Кириленко.

Знайти гостя — чи не найскладніше завдання для творців щоденної програми у форматі інтерв’ю. Особливо це відчутно в обласному центрі, де пул експертів доволі обмежений, а серед ньюзмейкерів не так багато людей, які комфортно почуваються перед камерою і зв’язно викладають думки. Команда щоразу доповнює розмову інформаційними сюжетами, записаними коментарями експертів або представників сторін (якщо тема конфліктна), інфографікою. Також коли програма виходить наживо, глядачі можуть телефонувати і ставити свої запитання.

Над тернопільською «Темою дня» працюють четверо журналісток. Вони по черзі ведуть ефір або готують матеріали для нього. Не всі вони мають великий досвід ведення прямого ефіру, й це часом дається взнаки.

Теми для ефіру, попри розмаїття — від культури до аварій на дорогах, — добирають здебільшого актуальні, свіжі та резонансні. Не раз траплялося також, що команда «Теми дня» поверталася до вже обговорюваних тем і показувала, як розвиваються події.

Однією з найрезонансніших тем для Тернополя в кінці 2018 року було зростання вартості проїзду у громадському транспорті до 9 гривень. Перший випуск «Теми дня» з цього приводу вийшов напередодні подорожчання — в середу, 31 жовтня. Про причини підвищення та особливості ціноутворення говорили з керівником Тернопільського міського управління транспорту.

До кінця тижня обурення різким підвищенням вартості проїзду переросло в мітинги та сутички під міськрадою. 5 листопада до студії запросили мера Тернополя, якого найбільше критикували протестувальники.

Ще за два дні до студії знову запросили керівника транспортного управління міськради та представника однієї з приватних компаній-перевізників, що працюють в обласному центрі. Рішення про підвищення вартості проїзду скасували на догоду протестувальникам, і тепер уже перевізники оголосили страйк: приватні автобуси не виїхали на маршрути. В ефірі з’ясовували цю ситуацію, зокрема і шляхи досягнення компромісу. Ведуча ставила обом гостям доволі гострі запитання. Цей ефір, як і два попередніх, пройшов із дзвінками глядачів до студії; гості реагували на критику й намагались аргументувати свою позицію. Зокрема говорили про підвищення цін на пальне та запчастини, потребу купити нові автобуси, намагання диференціювати ціни квитків для готівкового та безготівкового розрахунку, щоби зробити витрати прозорішими. Втім складові формування нового тарифу так і не пояснили, хоча ведуча вимагала цього від героїв програми. Можливо, варто було нагадати також про попередні розрахунки перевізників, які ще на початку осені пропонували підвищення лише до шести гривень.

27 грудня до цієї теми повернулися ще раз — у підсумковій розмові з радником міського голови Тернополя.

До ефіру включили телеміст із Херсоном, де у студії теж обговорювали тему громадського транспорту.

Оскільки інших аналітичних продуктів у філій Суспільного немає, редакція «Теми дня» намагається робити свої програми своєрідною рефлексією вечірнього випуску новин. Так, в ефірі аналізували причини та загрози осіннього спалаху кору на Тернопільщині (269 хворих у жовтні).

А також з’ясовували, чому так побільшало жертв аварій на дорогах, коли лише за п’ять днів листопада у дорожньо-транспортних пригодах на Тернопільщині загинуло четверо людей.

Після грудневих виборів в об’єднаних територіальних громадах їхні результати обговорили із заступником голови Тернопільської обласної державної адміністрації.

Після запровадження воєнного стану до студії прийшов голова обласної державної адміністрації. Коли ж до Тернопільської області після об’єднавчого Собору 15 грудня приїхали Петро Порошенко та патріарх Філарет, до студії запросили релігієзнавицю Еллу Бистрицьку. Розмову з нею доповнили сюжетами про відносини християнських конфесій в Україні.

Згодом програма висвітлювала інші аспекти й наслідки автокефалії української церкви, зокрема перехід громад Української православної церкви Московського патріархату до Православної церкви України.

Якщо протягом доби не сталося жодних надзвичайних подій, до ефіру готують тематичні програми, приурочені до знакових дат, — наприклад, Дня волонтера чи Дня боротьби зі СНІДом. До речі, тернопільську «Тему дня» перекладають мовою жестів.

Суспільному часто закидають ігнорування політичних тем і політиків. Для тернопільської «Теми дня» політика — не табу: тут траплялися випуски, присвячені локальним політичним конфліктам.

Студію, в якій виходить «Тема дня», нещодавно оновили. Філія зробила це власноруч. За словами менеджера Тернопільської філії Суспільного Юрія Кійка, локації для зйомок програм не відповідали сучасним потребам, а для залучення фахових дизайнерів філії бракувало коштів через недофінансування. Тож працівники Тернопільської філії самостійно розробили і втілили дизайнерський проект. До слова, це вже третя зміна студії «Теми дня» впродовж 2018 року.

Загалом «Тема дня» Тернопільської філії Суспільного справляє враження непоганого телевізійного продукту. Особливо враховуючи можливості та процес становлення самого Суспільного. Злагоджена командна робота, актуальність тем та інтерактивність гуртують аудиторію каналу.

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду