У Чернівцях ТВА хоче забрати у філії Суспільного 2 години аналогового мовлення

У Чернівцях ТВА хоче забрати у філії Суспільного 2 години аналогового мовлення

16:01,
28 Вересня 2018
4037

У Чернівцях ТВА хоче забрати у філії Суспільного 2 години аналогового мовлення

16:01,
28 Вересня 2018
4037
У Чернівцях ТВА хоче забрати у філії Суспільного 2 години аналогового мовлення
У Чернівцях ТВА хоче забрати у філії Суспільного 2 години аналогового мовлення
Директор ТОВ «Телерадіокомпанія "ТВА"» Вадим Пелех написав листа до голови правління Національної суспільної телерадіокомпанії України Зураба Аласанії та голови Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Юрія Артеменка з проханням передати йому ефірний проміжок 10:00 – 12:00, який згідно з ліцензією має Чернівецька філія НСТУ, але в даний час не використовує.

Він пояснив, що в Чернівецькій області канал «Буковина» Чернівецької філії НСТУ займає одну частоту разом з ТРК «ТВА». За словами пана Пелеха, він неодноразово звертався до керівництва НСТУ у Києві та Чернівцях із пропозицією відмовитися від двох годин, які ТРК «Буковина» не може заповнити своїм контентом.

«Ситуація погіршилася після відключення аналогового мовлення», – написав у листі Вадим Пелех.

Він вважає, що з 10:00 до 12:00 глядачі Чернівецької області «повністю позбавлені можливості оперативно отримувати інформацію. Актуальні новини, прямі трансляції з важливих подій, – усе це неможливе через неконструктивну позицію керівництва НСТУ».

Вадим Пелех зазначив, що передавач НСТУ відключено і в ефірі йде білий шум без жодної заставки, через це йому щоразу доводиться пояснювати занепокоєним глядачам, що це не ТВА порушує ліцензію.

«Просимо дійти спільної угоди та передати ТОВ ТРК «ТВА» ефірний проміжок 10:00 – 12:00, який Суспільне не використовує, до моменту, коли НСТУ зможе транслювати там власний продукт, або до повного відключення аналогового мовлення в регіоні», – написав Вадим Пелех.

Фото: Фейсбук-сторінка Olga Grishun-Grischyk

Менеджерка Чернівецької філії НСТУ Ольга Гришин-Грищук сказала сайту «Детектор медіа», що ТРК «Буковина» разом із ТРК «ТВА» займає одну частоту для аналогового мовлення і має два відрізки: 10:00 – 12:00 та 17:30-19:30. Наразі з 10.00 до 12.00 ТРК «Чернівці» не мовить. З 10:00 до 13:30 і з 21:00 до 07:00 на ТРК «Буковина» –  перерва в мовленні.

«Стосовно перерви в нашому ефірі, то його єдина причина – це недофінасування, коштів не вистачає в тому числі на виготовлення контенту», – пояснила вона.

«Ми несемо відповідальність за наданий нам ефірний час і це буде безвідповідально та всупереч закону передавати його третім особам, за якість роботи яких ми не можемо відповідати. Суть мовника у тому, що його власник – це суспільство, а не конкретна особа. До того ж, на основі яких критеріїв здійснювати таку передачу іншому власнику», – зазначила Ольга Гришин-Грищук.

Сайт «Детектор медіа» звернувся з проханням прокоментувати звернення директора «ТВА» Вадима Пелеха до правління НСТУ та голови Нацради Юрія Артеменка. У Центральній дирекції НСТУ відповіли, що зверення Вадима Пелеха наразі не надійшло.

Зазначимо, що з 1 вересня у зв’язку з переходом на цифрове ефірне мовлення по всій Україні було вимкнено аналогове мовлення всіх ефірних телеканалів, крім «UA:Першого» і регіональних філій Суспільного, а також місцевих телеканалів, які не мають цифрових ліцензій. Їхнє аналогове мовлення було збережено до кінця квітня 2019 року. Також аналогове мовлення всіх телеканалів тимчасово залишилося в зоні ООС (Донецька та Луганська області), на кордоні з Росією (Чернігівська, Сумська, Харківська області) та Кримом (Херсонська область).

Відтак, з 1 вересня 2018 року після відключення аналогового телевізійного мовлення «UA:Перший» і всі регіональні телеканали філій Національної суспільної телерадіокомпанії України продовжили мовлення. За словами керівника департаменту з розвитку мереж НСТУ Дмитра Грузинського, низка філій Суспільного, які ділили свої частоти з іншими телеканалами, теж продовжили аналогове мовлення.

Як повідомляв «Детектор медіа», в державному бюджеті на 2018 рік на фінансову підтримку Національної суспільної телерадіокомпанії України передбачено лише 776 млн 563,1 тис. грн, що вдвічі менше від суми, гарантованої законом «Про суспільне телебачення і радіомовлення України». У зв’язку з недофінансуванням виникли  перешкоди не лише розвитку Суспільного мовника, але і щоденному його функціонуванню. В усіх філіях, окрім «UA:Донбас», тимчасово майже наполовину скоротилося мовлення, низка нових програм і проектів заморожені на стадії ідеї, працівники НСТУ не задоволені рівнем заробітної плати, який не співмірний з навантаженням.

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду