Ми за розбудову суспільних радіомереж і проти державної форми власності медіа – М’ясникова

Ми за розбудову суспільних радіомереж і проти державної форми власності медіа – М’ясникова

17:53,
20 Вересня 2018
3686

Ми за розбудову суспільних радіомереж і проти державної форми власності медіа – М’ясникова

17:53,
20 Вересня 2018
3686
Ми за розбудову суспільних радіомереж і проти державної форми власності медіа – М’ясникова
Ми за розбудову суспільних радіомереж і проти державної форми власності медіа – М’ясникова
Після відключення аналогового телевізійного мовлення з’являться нові ФМ-частоти. Незалежна асоціація телерадіомовників ставить у пріоритет розбудову суспільного радіо, а не державного, яким на сьогодні є «Армія-ФМ».

Про це виконавчий директор Незалежної асоціації телерадіомовників Катерина М’ясникова сказала під час міжнародного медіафоруму Kyiv Media Week  на панельній дискусії «Радіо в Україні: виклики та перспективи», яка пройшла 19 вересня.

«Асоціація завжди була проти державної форми власності медіа. Ми вважаємо, що серед пріоритетів безумовно розбудова Суспільного. Суспільне має виконувати всі ті інформаційні виклики і завдання, які має суспільство», – сказала вона.

Пані М’ясникова зазначила, що розуміє важливість радіостанції «Армія-ФМ», яка є державною, належить Міністерству оборони України і мовить у форматі військово-патріотичного мовлення.

«Але державна форма власності медіа означає, що держава має інші пріоритети і потреби, ніж суспільство. Це означає, що або Суспільне радіомовлення («Українське радіо», яке має три канали Перший канал «Українського радіо», «Промінь» і «Культура» – Ред.) не виконує свою роботу і не задовольняє ціль як треба, або йому не ставляються відповідні завдання і не даються відповідні ресурси, або ми знову повертаємося в ситуацію, коли є суспільні, комерційні і державні інтереси», – сказала Катерина М’ясникова.

Член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Сергій Костинський пояснив, що держава бачить ситуацію більш широко, ніж бізнес і третій сектор. І наразі перед Нацрадою стоїть завдання розбудовати військово-патріотичне мовлення. «Мені здається, що розбудова військово-патріотичного мовлення, створення цього формату – це відпрацювання місії щодо захисту країни і суспільства. Я занадто поважаю Суспільне мовлення, щоби натякати йому у тому, аби воно виконувало функції військово-патріотичного радіо. У Суспільного є свої функції, є своя місія, ми жодним чином не маємо  впливати на це», – сказав він.

Пан Костинський наголосив, що є окреме завдання – мобілізувати суспільство на захист державного суверенітету. «Жаль, що ми починаємо розбудовувати це тільки зараз. Хоча ми отримали величезний досвід розбудови "Армії ФМ" у Донецькій, Луганській і південній частині Херсонської областях».

Генеральний продюсер Дмитро Хоркін зауважив, що на «Українському радіо» є ряд військово-патріотичних програм, які виходять в ефір із 2014 року і їх можна почути по всій Україні.

Член правління НСТУ Микола Чернотицький нагадав Сергію Костинському, що у Нацради пріоритетним завданням національного мовлення залишається розбудова радіомереж Суспільного.

«Ми зараз маємо історичний шанс, коли вивільняться частоти і Суспільний мовник за допомогою наших партнерів — Національної ради, може отримати та розбудувати вперше в історії мережі для Другого і Третього каналів Українського радіо й добудувати Перший канал. Бо на сьогодні ми не маємо частот у Харкові, Одесі, Івано-Франківську та Ужгороді. Якщо на Харків оголошений конкурс і він невдовзі має відбутися, то по Одесі є великі проблеми. У Променя і Культури жахлива ситуація. З обласних центрів у Променя тільки Луцьк, у Культури — "стоватки" в Харкові й Івано-Франківську. Але стоватки для обласного центру трошки не працює. Тому дуже важливо, щоб це були потужні частоти», — сказав Микола Чернотицький.

Він додав, що через 3 роки канали «Українського радіо» відмовляться від реклами, «у нас інші цілі, ніж у комерційників», тож вони не будуть станивити конкуренцію приватним радіостанціям щодо реклами. 

Нагадаємо, 6 вересня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення вирішила оголосити конкурс на створення військово-патріотичного радіо на трьох ФМ-частотах у Києві, Вінниці та Житомирі. Про тому суспільні радіостанції «Промінь» і «Культура» не мають ФМ-частот у Києві, Житомирі й Вінниці, де Нацрада вирішила створювати військово-патріотичне радіо. Наразі у форматі військово-патріотичного радіо мовить радіостанція Міністерства оборони України «Армія-ФМ», яка поки що охоплює тільки Донецьку, Луганську і південь Херсонської області, а також «Армія ФМ» має ліцензію на експериментальне цифрове радіомовлення в Києві.

Секретар наглядової ради НСТУ, програмний директор ГО «Детектор медіа» Вадим Міський вважає, що в руках Нацради знаходиться історичний шанс – можливість побудувати нарешті мережі УР-2 (радіо «Промінь») і УР-3 (радіо «Культура») за рахунок частот, звільнених від холдинга UMH та вимкнення аналогово телебачення. 

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
скріншот
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду