На радіо «Культура» завершують роботу над трисерійним радіофільмом про «Пласт»

На радіо «Культура» завершують роботу над трисерійним радіофільмом про «Пласт»

15:37,
13 Жовтня 2020
3096

На радіо «Культура» завершують роботу над трисерійним радіофільмом про «Пласт»

15:37,
13 Жовтня 2020
3096
На радіо «Культура» завершують роботу над трисерійним радіофільмом про «Пласт»
На радіо «Культура» завершують роботу над трисерійним радіофільмом про «Пласт»
У радіофільмі «Український скаутинг. Пласт» художні сценки переплітатимуться з документальними, буде використано понад 100 шумів і безліч пісень.

Незабаром в ефірі радіо «Культура» відбудеться прем’єра трисерійного радіофільму «Український скаутинг. Пласт» режисерки і сценаристки Неллі Даниленко.

Наразі тривають монтажні роботи, тому точної дати виходу радіофільму ще не називають. Перші фрагменти радіофільму про історію «Пласту» прозвучали під час програми «Майстерня» на радіо «Культура», де Нелля Даниленко разом з істориком, головою наглядової ради «Пласт – НСОУ» Юрієм Юзичем розповіли про те, як виникла ідея проєкту, її реалізацію, трішки історії «Пласту» та з якими викликами сьогодні зіштовхується пластунський рух.

За словами Неллі Даниленко, збір інформації і запис радіофільму тривали кілька місяців.

«Я б робила і 10 серій. Важко втиснутися зібраний матеріал у три серії», – сказала вона.

Вона зазначила, що зараз монтаж, «все кипить».  «Тільки сто шумів, маса пісень і музики. Все треба зробити достойного українського "Пласту" і радіо "Культура"», – додала режисерка.  

Спеціально для радіофільму голова пластової ради Київського Пласту Наталя Кияк записала кілька пісень про «Пласт» у супроводібандури, на якій грав Ярослав Джусь.

Під час прямого ефіру слухачка зателефонувала у студію і запитала, чи готують пластунів до подружнього життя. Юрій Юзич відповів, що одна з пластунок із Запоріжжя якраз прийшла у «Пласт», бо їй дуже імпонувало, що в «Пласті» утворюються стійкі і щасливі сім’ї.  «Важко знайти сім’ю пластунів, чиї діти б не ставали пластунами», – додав він.  

Нелля Даниленко зазначила, що в центрі радіофільму будуть життєві історії людей, які вийшли з «Пласту» чи нині є активними учасниками цього руху.

«Що не людина – це велика життєва історія. Роман Шухевич, Степан Бандера, Андрій Шептицький, Олег Ольжич, Августин Волошин, Надія Світлична й Харитя Кононенко — усі вони вийшли з "Пласту". І наш сучасник — кіборг Євген Подолянчук, який загинув, захищаючи Донецький аеропорт — був настільки відданим пластуном, що навіть на паспорт сфотографувався в однострої», — сказала вона.

У радіофільмі художні сценки переплітатимуться з документальними. У реконструйованих історичних подіях ролі озвучили відомі актори — зокрема Дмитро Лінартович і Борис Лобода — і самі пластуни різних поколінь.

Нагадаємо, продюсерка радіо «Культура» Ірина Славінська сказала «Детектору суспільного мовлення», що до кінця 2020 року на радіо «Культура» має вийти радіофільм про історію найбільшої та найстаршої молодіжної організації України «Пласт».

Раніше на радіо «Культура» виходила серія радіофільмів «Світочі епохи», серед них радіофільми про Сержа ЛифаряМиколу ЛукашаНаціональну оперу УкраїниЛеоніда Кисельова.

Фото: з офіційній сторінці Пласту - Національної скаутської організації України у Facebook

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду