Суспільному подякували у Facebook за висвітлення захоплення та звільнення заручників у Луцьку (доповнюється)

Суспільному подякували у Facebook за висвітлення захоплення та звільнення заручників у Луцьку (доповнюється)

13:40,
22 Липня 2020
3175

Суспільному подякували у Facebook за висвітлення захоплення та звільнення заручників у Луцьку (доповнюється)

13:40,
22 Липня 2020
3175
Суспільному подякували у Facebook за висвітлення захоплення та звільнення заручників у Луцьку (доповнюється)
Суспільному подякували у Facebook за висвітлення захоплення та звільнення заручників у Луцьку (доповнюється)
Користувачі соціальних мереж публічно подякували Суспільному мовленню за оперативне та якісне висвітлення захоплення та звільнення заручників у Луцьку.

21 липня о 09:35 озброєний чоловік захопив автобус «Еталон» на центральній площі Луцька, в якому перебувало 13 людей. Ним виявився Максим Кривош. Чоловік утримував заручників протягом 10 годин. До операції зі звільнення заручників було залучено близько 100 національних гвардійців і спецтехніка, спецпризначенці з автоматами та інші. На місце події терміново прибув міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

Упродовж дня рух транспорту та людей центром Луцька був повністю перекритий. Енергетики знеструмлювали цю частину міста. Концерн РРТ у Луцьку розмістився на даху житлового будинку, який вимкнули від енергії. Через це до пізнього вечора 21 липня було призупинено FM-мовлення. У цей час у Луцьку «Українське радіо» можна чути лише у дротовій мережі та через інтернет.

Максим Кривош вимагав, щоб провідні політики та керівники державних відомств на своїх сторінках у соцмережах розмістили напис: «Я - терорист у законі». Володимир Зеленський має у себе на сторінці запостити фільм «Земляни» (документальний фільм про експлуатацію та жорстоке поводження з тваринами. Кіно зняв американський зоозахисник Шон Монсон, який виступає проти експлуатації тварин для виробництва одягу та їжі).

Ближче до 22:00 Максима Кривоша затримали, всіх заручників звільнено, ніхто не постраждав.

Зранку у момент захоплення автобуса через Театральну площу на велосипеді проїжджав журналіст «Суспільне Волинь» Вадим Панафідін. За його словами, він звернув увагу на автобус на центральній площі, де транспорт не повинен заїжджати. Журналіст спершу подумав, що це приїхав виступати якийсь народний колектив. Коли Вадим Панафідін почув перші постріли, він залишив велосипед недалеко від автобуса і почав збирати інформацію, вести стрім із місця події.

Суспільне мовлення висвітлювало захоплення і звільнення автобуса з заручниками на всіх платформах. В ефірі «Українського радіо», радіо «Промінь» і радіо «Культура» щогодини були прямі включення з Луцька. На «UA: Першому» виходив спецвипуск «Захоплення заручників у Луцьку». На сайті «Суспільне Новини» вели текстову трансляцію «У центрі Луцька чоловік захопив заручників в автобусі. Їх звільнено», останнє оновлення о 02:30. Окрім того на сайті окремо публікували новини на цю тему.

Також Суспільне мовлення оперативно подавало інформацію з Луцька у соціальних мережах.

Приміщення, в якому працює Волинська філія Суспільного, розташоване поруч із Театральним майданом міста, де стояв захоплений автобус. Журналістам заборонили виходити на балкон і виглядати у вікна, оскільки одна з куль потрапила у вікно Головного управління Національної поліції, яке розташоване від захопленого автобуса на тій же відстані, що і філія Суспільного. Про це журналістка Волинської філії сказала в ефірі «Суспільної студії» 22 липня.

Упродовж дня журналісти Суспільного перевіряли інформацію, яку про озброєного чоловіка поширювали інші ЗМІ. В разі виявлення невідповідності, про це повідомляє відразу на сайті «Суспільне Новини».

Користувачі Facebook, серед яких і голова правління Національної суспільної телерадіокомпанії України Зураб Аласанія, подякували журналістам Суспільного за висвітлення захоплення автобуса у Луцьку.

Юлія Зінов'єва, співробітниця Національного художнього музею:

«От прямо аж захотілося подякувати Українське радіо за вечірній випуск новин по радіо. З усіма сьогоднішніми подіями ці новини можна було слухати і нормально сприймати».

Зураб Аласанія, голова правління НСТУ:

«Відчуваю полегшення, що в Луцьку все завершилося так, як завершилося.

Чи професіоналізм перемовників спрацював, чи якась клепка смикнулась в голові людини, що це все накоїла. Чи все це разом та ще мільйон невідомих чинників — але без кровопролиття.

Радію за кожне збережене життя - за 13 звільнених заручників, за поліцію (повага за особисту хоробрість поліціянту, що ходив до заручників, ризикуючи життям — і в одну з ходок ледь не нарвався таки на кулю, а тоді знов пішов), за військових, нацгвардійців, за перехожих, хто опинився не в той час не в тому місці — всі живі.

Здивований витримкою і виваженістю звичайних людей в Луцьку (включення репортерів Суспільного демонстрували й містян, що не особливо й метушилися навколо місця події): чи то вже звичка до брутальності часу дається взнаки, чи то відлуння історичної волинської безстрашності.

Приголомшений незрозумілими діями служби безпеки, що з якогось дива знеструмила FM-мовлення в Луцьку: чи то мобільний зв‘язок, що через нього зловмисник спілкувався зі світом вони просто не зауважили, чи то вирішили, що інформація про те, що відбувається в Луцьку — останнє, що потрібно самому Луцьку.

Задоволений тим, як спрацювала команда Суспільного, що із самого початку була на місці події репортер "Суспільне Волинь" Вадим Панафідін їхав ровером буквально повз буса в момент його захоплення, і ніяких в даному випадку «чи»: схопив телефон і почав роботу.

Інший наш репортер, львів’янка Олена Данило, що під час її включення наживо в Новини Суспільного захопник почав стріляти в парі сотень метрів від неї, навіть оком не повела в той бік, ніби буденно зазначила «От знов почав».

Журналісти Українського радіо виходили в ефір щогодини, дістаючись слухачів не через вимкнений несподівано FM, так через проводову дистрибуцію (ці два слова в одному рядку звучать як нонсенс, але — працює). І окрім розповіді про розвиток ситуації — транслювали й поради фахівців, що робити звичайній людині, якщо вона в таку ситуацію раптом встряне.

Рівненські телевізійні кори Суспільного кинулися в Луцьк на допомогу колегам із «лайвьюхою»; львів‘яни підірвалися їхати з іншого боку з тією ж метою; кияни в Новинах координували всю інформацію з центру, виходячи із брейкинг-ньюз та зводячи в одне ефіри Суспільної Студії з Луцька, Харкова (де затримали поплічника зі зброєю), з Дубно (де мешкав захопник).

Більш маневрена Діджитал-редакція Суспільного кожні шість-десять хвилин оновлювала інформацію на сайті. Та й те сказати — 2020 не дає розслабитись, тільки за день, окрім Луцьких подій, по країні надійшло десятки повідомлень про замінування.

Паніку не нагнітали, але й жодної правди не упустили.

Той випадок, коли все Суспільне спрацювало як один великий злагоджений оркестр.

Тихенько сиджу в куточку і пишаюсь Суспільним.

Дякую вам, колеги. Все не дарма».

У коментарях під постом Зураба Аласанії низка людей подякували Суспільномую

Остап Говда, журналіст, продюсер, співпрацює з «Громадським телебаченням»:

«Суспільне.Волинь – молодці! Респект»

Отар Довженко, журналіст, керівник моніторингового центру ГО «Детектор медіа»: 

«Я стежив за подіями саме на суспільному, не бачив ніде оперативнішої і якіснішої інфи. Молодці!»

Дорж Бату, письменник, журналіст, співробітник NASA: 

«Я слухав з США, якраз під час етеру «Громадської хвилі», котрий вела Анастасія Багаліка, операція завершилась».

Окрім тих, хто написав позитивні відгуки, були й ті, хто висловив незадоволення роботою журналістів під час висвітлення подій у Луцьку в різних ЗМІ. 

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду