У Facebook закрили всі сторінки регіональних радіо (Доповнено)

У Facebook закрили всі сторінки регіональних радіо (Доповнено)

14:04,
26 Грудня 2019
5036

У Facebook закрили всі сторінки регіональних радіо (Доповнено)

14:04,
26 Грудня 2019
5036
У Facebook закрили всі сторінки регіональних радіо (Доповнено)
У Facebook закрили всі сторінки регіональних радіо (Доповнено)
25 грудня у соціальній мережі Facebook зникли всі сторінки регіональних радіо філій Національної суспільної телерадіокомпанії України.

Регіональні радіо активно користувалися своїми сторінками у соцмережах, оскільки це була єдина можливість донести контент власного виробництва до користувачів інтернетом. Радіостанції не мають власних сайтів, лише на сайтах регіональних каналів є можливість слухати онлайн.

Надалі у філіях планують поширювати радійний контент в обмеженій кількості на сторінках регіональних телеканалів, а стрімити прямоефірні програми із віжн-студій хочуть на каналах  в YouTube. Та поки що нова формула розповсюдження контенту не розроблена. 

У колективах регіональних радіо та деякі слухачі не задоволені змінами, особливо тим, що зник весь архів стрімів радіопередач, який був лише на сторінках.  На нову спільну сторінку з телеканалом його не будуть переносити.

«Зникли авторські програми, зникли "Теми дня", радіодні, зникли ВСІ передачі мої та моїх колег, всі напрацювання за минулий рік. Що нам сказати своїм слухачам? Де вони надалі зможуть прослухати наші програми, якщо не почули з ефіру??? Прикро, що зникли й ті програми, які поширювали слухачі з посиланням на нашу сторінку у ФБ???? Де їх можна буде знайти і коли наразі невідомо? .Бо на новому новинному сайті https://vo.suspilne.media/articles місця для радіо чомусь не знайшлося. Є лише можливість слухати радіо онлайн.. Нам обіцяли книпку радіо, але поки ми маємо те, про що пишу», – написала на свій сторінці у Facebook редактор творчої групи програм радіо «Українського радіо. Луцьк» філії ПАТ «НСТУ» «Волинська дирекція» Світлана Мех.

За її словами, через такі зміни регіональні радіостанції втратять свого слухача. 

Лінійна продюсерка «Українського радіо Запоріжжя»  Людмила Долженко сказала «Детектору медіа», що  філії попереджали про закриття сторінок у Facebook.

«Ми вже з 2 грудня розміщуємо радійний контент на спільній сторінці. Щоправда, не весь і не в такому обсязі,як це було раніше. Але таке рішення ухвалено в Центральній дирекції. Звісно, ми цьому не дуже "зраділи". Бо зникли всі стріми з Фейсбуку наших ефірів, всі наші пости і дописи. А їх також поширювали наші гості і спікери. Тому прикро. Ми хотіли, щоб сторінка як архівна хоча б залишилася. Але так не можна, пояснили нам», – зазначила вона.

Лінійна продюсерка «Українського радіо. Тернопіль» Ірина Моргун, сказала  «Детектору медіа», що тепер у компанії гасло менше, але якісніше.

«Про закриття груп і сторінок дізналися ще на одному з внутрішніх тренінгів.

Люди, які вели ці сторінки та групи і працювали в них, були проти закриття чи злиття й висловили свою точку зору керівництву Суспільного й відповідного напряму», – сказала вона.

Ірина Миронова зазначила, що їм запропонували зібрати аналітику по Facebook, вони це виконали й надіслали дані в Київ.

«Але до нас не прислухалися. Тепер гасло менше, але якісніше. Має бути достойна глибина переглядів, вважає центр, а не просто вкидання в мережу заради вкидання. Я не вважаю, що сторінки чи групи треба ліквідувати повністю, аби не відображалася ця історія. Це наш великий шмат роботи, їх вели всім колективом, це історія Суспільного зрештою», – вважає лінійна продюсерка радіо.  

За її словами, наразі з центрального офісу Ссупільного дали перелік груп і сторінок, які не мають поширювати від імені Суспільного інформацію.

У Тернопільської філії у Facebook є група "Фан-клуб Українського радіо Тернопіль". Її теж хочуть злити. 

«Мова не про закриття, а про злиття сторінок. Група "Фан-клуб Українського радіо Тернопіль" поки діє. Але переходитимемо на YouTube і на офіційну сторінку філії, якраз переналаштовуємо техніку. Про чітко вироблену систему представлення радіоконтенту на офіційній сторінці нашої філії ще не йдеться. Але випрацьовуємо такий механізм з продюсеркою філії й технічною службою», – додала вона.  

Голова соціальних мереж Маргарита Єрмак пояснила ситуацію з закриттям сторінок

«Коректно говорити не про закриття сторінок, а їх об’єднання: підписники радійних сторінок переходять до офіційних сторінок філій, а радійний контент буде розміщуватись на спільній платформі.

Це зроблено для концентрації зусиль та не розпорошення аудиторії. Рішення про об’єднання прийняли після аналізу ефективності радійних сторінок, адже вони потребують ресурсу, щоб бути самодостатнім медійним майданчиком, проте не дають бажаного результату.

У середньому пікова кількість переглядів трансляцій програм не сягала більше 30 людей, 95% користувачів не продовжували перегляд довше 15 секунд, взаємодія з дописами була мінімальна — і це питання не до якості контенту, а до способу його доставки до користувачів.

Отже потрібно змінити цей спосіб доставки та форму подачі інформації у соцмережах. Над цим ми й працюємо. Варто зазначити, що зміни не стосуються сторінок “Тиса FM”, “Голос Донбасу” та “Пульс”», — сказала вона.

На регіональних радіостанціях ще 3 місяці (січень, лютий, березень) у 2020 році працюватимуть за старою сіткою з 4 відрізками (окрім ранкових у вихідні), у квітні радійники в регіонах чекають на нову сітку і можливе скорочення програм.

Нагадаємо, регіональні радіостанції, які раніше назива обласним радіо, тепер мають уніфіковані назви, які складаються з  «Українського радіо»  і назви обласного центру чи регіону. Вони входять до складу філій разом із телеканалами.

З 5 жовтня 2019 року у вихідні дні регіональні редакції «Українського радіо» перестали мовити у ранковому слоті з 7:10 до 8:00 на хвилях Першого каналу «UA: Українське радіо». Причиною таких змін стало те, що відтепер регіональні теми, проблеми та герої звучатимуть щодня у загальнонаціональному ефірі.

Ззаначимо, наразі регіональні радіостанції мають на першому каналі Українського радіо 2 відрізка по 50 хвилин (7:10 (крім вихідних), 12:10, 17:10), і четвертий відрізок о 20:10 тривалістю 40 хвилин.

Також регіональні радіостанції вироблять програму «РадіоДень», яка виходить одночасно в ефірі радіо і телеканалу. Деякі колективи радіо роблять із телевізійниками спільні ранкові програми. 

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду