Радіодиктант національності єдності імовірно перевірятимуть у той же день – Авраменко

Радіодиктант національності єдності імовірно перевірятимуть у той же день – Авраменко

13:49,
7 Жовтня 2019
11902

Радіодиктант національності єдності імовірно перевірятимуть у той же день – Авраменко

13:49,
7 Жовтня 2019
11902
Радіодиктант національності єдності імовірно перевірятимуть у той же день – Авраменко
Радіодиктант національності єдності імовірно перевірятимуть у той же день – Авраменко
У п’ятницю, 8 листопада 2019 року, відбудеться загальнонаціональна акція – 19-й Всеукраїнський радіодиктант національної єдності на «UA: Українське радіо». Доцент Київського університету ім. Бориса Грінченка, автор підручників з української літератури та автор та диктор радіодиктанту Олександр Авраменко сказав, що цього року швидше за все відразу після прочитання будуть перевіряти диктант.

Про це він сказав в ефірі програми «Сьогодні Вдень», яка виходить на «UA: Українському радіо» та на каналі «UA: Крим».

«Кожному хочеться уже зараз перевірити, у цей момент, поки воно гаряче, кипить», – зазначив Олександр Авраменко.

Він розповів,  що не раз спостерігав, коли відомі люди, написавши радіодиктант в авдиторії Київського університету імені Тараса Шевченка, не хочуть нікуди розходитися. Вони тут же з’ясовують, де мала бути кома, а де – тире.  

У зв'язку з цим цього року він запропонував через кілька хвилин після прочитання радіодиктанту в прямому ефірі опублікувати текст та прокоментувати орфограми, пунктуами тощо. Це дозволить у цей же день перевірити диктант і завершити свято.

Раніше радіодиктант надсилали листами або електронною поштою на адресу «UA: Українське радіо», після чого кілька людей упродовж місяця перевіряли диктант, а в грудні підбивали підсумки.

«Ми місяць перевіряємо, всі вже забули про радіодиктант, а ми підбиваємо підсумки», – сказав пан Авраменко.

Він зазначив, що у попередні роки радіодиктант національної єдності на «UA: Українське радіо» звучав 9 листопада, у День української писемності й мови. Цього року радіодиктант перенесли на день раніше, на 8 листопада. Це пов’язано з тим, що 9 листопада припадає на суботу, а для організаторів акції важливо, щоб в ній взяли участь навчальні заклади, щоб тисячі школярів і студентів по всій Україні змогли одночасно написати диктант. І якщо цього року все таки  змінять правила, то відразу у цей же день будуть визначені переможці та учителі зможуть нагородити тих, хто написав без жодної помилки.

Наразі текст радіодиктанту не написаний. Олександр Авраменко сказав, що 13 років складає текст і читає радіодиктант. Цьоого року він ще не почав працювати над текстом, але неодмінно хоче внести у диктант кілька елементів на перевірку нової редакції чинного правопису.

Як писав «Детектор медіа», 9 листопада 2018 року, у День української писемності й мови, об 11: 30 відбувся 18-й радіодиктант єдності. Він звучав на хвилях Першого каналу «Українського радіо» і радіо «Культура»,  транслювали наживо на телеканалах в ефірі та на сайтах «UA: Перший», «UA: Крим» і «UA: Культура».

12 листопада на сайті «Українського радіо» опублікували текст радіодиктанту під назвою «Крила України». У диктанті було 164 слова. Автор диктанту: Олександр Авраменко, доцент Київського університету імені Бориса Грінченка.

17 грудня 2018 року огололосили 311 переможців радіодиктанту національної єдності.  Лише однієї помилки припустилися 1004 людини. Це була найбільша кількість переможців за час існування акції. В попередні роки лише одиниці писали диктант без жодної помилки. 

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду