Радіо «Культура»: чотири поради, як третьому каналу УР стати суспільним

Радіо «Культура»: чотири поради, як третьому каналу УР стати суспільним

15:26,
8 Січня 2017
2803

Радіо «Культура»: чотири поради, як третьому каналу УР стати суспільним

15:26,
8 Січня 2017
2803
Радіо «Культура»: чотири поради, як третьому каналу УР стати суспільним
Радіо «Культура»: чотири поради, як третьому каналу УР стати суспільним
Майя Нагорняк в «Аналізі програм третього каналу національного радіо (каналу "Культура")» виділила чотири моменти, на які варто звернути увагу в оновленні контенту під час реформування Суспільного телемовлення і радіо.

Програмна сітка Українського Радіо «Культура» нараховує 125 передач, з яких прямоефірні інформаційно-пізнавальні – 17 випусків, пізнавальні – 10, художньо-публіцистичні – 32, науково-просвітницькі – 6, музичні – 45 передач, релігійні – 3, програми Єврорадіо – 3, культурно-мистецькі – 9 передач.

Авторка в  «Аналізі програм третього каналу національного радіо (каналу "Культура")»  зазначає, що радіо «Культура» – це радіо, насамперед, для тих, хто любить музику, літературу, театр, кіно і прагне долучитися в інтерактивному ефірі до обговорення найширшого спектру тем  за участю відомих  діячів культури і мистецтва, що є  знаковими постатями в Україні. 

Слухачі Радіо «Культура» можуть також почути найсвіжішу інформацію про новини сучасного українського і світового кіномистецтва, ознайомитися з репертуаром та прем'єрами провідних театрів столиці й інших міст України, а також дізнатися про фестивальне і концертне життя країни.

Журналісти редакції літератури представляють в ефірі Радіо «Культура» класичні і сучасні твори як українських, так і закордонних письменників  у виконанні  провідних українських акторів. Широко представлена в ефірі каналу Шевченкіана: звучать як фондові, так і сучасні записи творів Кобзаря. На каналі також багато науково-пізнавальних програм, зокрема, про мовні проблеми, книговидання, музейну справу, духовне життя християн.

Щодня в ефірі Радіо «Культура» – радіовистави з фондів УР або прем'єри радіовистав, підготовлені редакцією радіотеатру, а також інтерактивні передачі за участю акторів і театрознавців про проблеми і здобутки сучасного театру.   

Широко представлена на каналі музична палітра: тут і духовна музика, і «вічна класика», і симфонічна музика, і популярна пісня.

Помітно, канал УР–3 (канал «Культура») повсякчас перебуває у творчому пошуку, оновлюючи мовлення, широко залучаючи інтерактивні методи й прийоми роботи, що, безперечно, відрізняє його від каналу УР–1 та УР–2.   Таким чином, канал намагається максимально наблизитися  до запитів та  інтересів аудиторії, відтак здобути  довіру свого специфічного слухача.  Здебільшого, це   люди середнього та старшого віку, які цікавляться питаннями культури, мистецтва та є творцями  високоінтелектуальної аури як у власному житті, так і у житті країни.  Саме такі слухачі  формують своєрідну оазу духовності, інтелігентності, шляхетності  суспільства.  Радіо та, зокрема, канал УР–3 активно їм у цьому допомагає.

За даними пані Нагорняк, третій канал Українського радіо УР–3 (канал «Культура») є тим каналом, який повною мірою виконує таку призабуту функцію вітчизняного радіомовлення, як просвітницьку.  Вона виділила чотири зауваги, які можуть розшири аудиторії радіо «Культура» та оновити контент:

  1. Перший вагомий момент. Більшість програм каналу «Культура» за формою являють собою так звані ток-шоу (або розмовні програми).  Щодо «ток», то цей компонент присутній повною мірою – ведучі з гостями повсякчас розмовляють на ті чи інші теми. А от компонента «шоу»  не вистачає. Сама себе запитую, що ж це могло б бути. На мою думку, для посилення своєрідної видовищності у  цих передачах треба посилити інтерактивний чинник. Слід ширше залучати  слухачів до участі у розмові – це мають бути не тільки 1-2 дзвінки впродовж години ефіру,  а й дописи слухачів у соцмережах. Варто подумати над ширшим використанням документальних записів (спогадів про відому людину тощо), підготовкою у межах програми кореспондентських матеріалів, в яких був би представлений певний аспект  діяльності людини, характеристики явища, події і т.д.  Ми зовсім забули про такі форми радіо роботи, як  вуличні опитування (vox-populi), звукові доріжки, радіопереклички тощо.  Треба подумати над тим, як такі, власне,  форми інформаційного мовлення прилаштувати до особливостей художнього мовлення. Залучення широкого спектру жанрів і форм дозволило б  урізноманітнити суцільні розмови.
  2. На мою думку, дещо забагато у лінійці музичного мовлення однотипних передач, які  вибудовуються за формою  – вступне слово ведучого + представлення музичного твору. Така однотипність не на користь  програмному продуктові.
  3. Було б добре урізноманітнити контент каналу передачами про культуру у кожному конкретному вияві – зокрема, про культуру міжособистісного спілкування. На жаль, віртуальна реальність, яка захопила переважну більшість люду,  призводить до втрати навичок  спілкування одне з одним і реальному житті. Людям простіше говорити між собою за допомогою соцмереж, а не вживу. Є нагальна потреба розробити передачу про культуру взаємовідносин батьків і дітей. У час, коли  мама з татом працюють на 2-3 роботах, аби прогодувати родину, діти покинуті напризволяще. Втрачена нитка спілкування, нитка  зв’язку з дітьми. Налагодити контакти  батьківського спілкування якраз і покликана така програма. У ній було б добре  здійснювати записи відомих композиторів, музикантів, поетів, письменників, які б розповіли, як їм вдається (чи вдавалося) через завантаженість втримувати емоційну нитку зі своєю дитиною.
  4. Ще  була б дуже на часі передача, в якій йшлося б про гігієну духовного, культурницького життя  людини, дитини.  Головне питання програми – як у часи системної   кризи  суспільства зберегти себе, своїх рідних від згубних впливів довкілля у широкому та конкретному виявах.  Як віднайти цілюще джерело у спілкуванні,  книгах, музиці, образотворчому мистецтві  тощо. Це можна було б продемонструвати теж на конкретних прикладах знаних у своїй справі людей.  

Зазначимо, Українське радіо канал «Культура» упродовж 2016 року розробив і ввів в ефір 13 нових проектів. Серед нових проектів: «Музичний тиждень», «Ранковий променад», «Джаз-джем», «Євромікс», «Фольк Ф’южн», «Музичні легенди УР», «Музика в ефірі та на сцені», «Віртуози ефіру», «Сучасники про культуру», «Літературний смак», «Читач», «Три в одному» і «Точка опори».

Нагадаємо, Українське радіо канал «Культура» запустив додаток для смартфонів. Додаток радіо «Культури» можна знайти на Google Play, він доступний під Аndroid, починаючи з 4, 1 версії. Завантажити додаток можна тут

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду