Як українці писали цьогорічний Радіодиктант національної єдності (ФОТО)

Як українці писали цьогорічний Радіодиктант національної єдності (ФОТО)

19:12,
25 Жовтня 2024
1363

Як українці писали цьогорічний Радіодиктант національної єдності (ФОТО)

19:12,
25 Жовтня 2024
1363
Як українці писали цьогорічний Радіодиктант національної єдності (ФОТО)
Як українці писали цьогорічний Радіодиктант національної єдності (ФОТО)
Лише на ютуб-каналі «Українського радіо» трансляцію одночасно дивилися понад 110 тисяч користувачів.

У п’ятницю, 25 жовтня, відбувся 25-й Радіодиктант національної єдності до Дня української писемності та мови. Текст «Магія голосу», написаний письменницею Оксаною Забужко, читав поет, а нині військовий Павло Вишебаба.

Диктант транслювали на «Українському радіо» та радіо «Культура», в етері телеканалу «Суспільне Культура», а також на ютуб-каналі «Українського радіо» та фейсбук-сторінках Суспільного. Як зауважили на корпоративному сайті Суспільного, лише на ютуб-каналі «Українського Радіо» трансляцію одночасно дивилися понад 110 тисяч користувачів. Невдовзі стане відомо, скільки загалом людей у світі долучилися до спільного написання Радіодиктанту.

Ведуча Олена Зелінченко у прямому ефірі телеканалу «Суспільне Культура» спілкувалася з учасниками написання Радіодиктанту з різних міст України та світу. Враженнями в ефірі поділилася, зокрема, акторка Наталія Сумська з укриття Києво-Могилянської академії: «Головне, що ми долучаємося до Радіодиктанту. І такий ювілей, це дуже хвилююча мить, особливо в цьому осередку писемності, найдревнішому нашому закладі».

До ефіру долучалися учасники зі Львова, Рівного, Одеси, Дніпра, Харкова та Донецької області.  Зокрема, Радіодиктант писали побратими Павла Вишебаби з покровського напрямку — 68-ї окремої єгерської бригади. Військовослужбовець з позивним Трай зазначив: «Радіодиктант для нас це об’єднавчий фактор, це надає нам сил боротися далі».

Генштаб ЗСУ також поділився світлинами українських військових, які долучилися до спільної ініціативи. 

«Сьогодні милозвучне та мелодійне українське слово, майстерно згенероване сучасною українською письменницею, поетесою та літературознавицею Оксаною Стефанівною Забужко у трепетний текст, дзвінко зазвучало з гучномовців радіоприймачів та ноутбуків у всіх районах, де виконують бойові завдання, а вони складно записали його на папері», — зазначили у Генштабі.

До написання найбільшого мовного флешмобу долучилися й українські прикордонники.

Фото: Східне регіональне управління Держприкордонслужби України/фейсбук

За кордоном диктант писали, зокрема, віцепрезидент Світового Конгресу Українців з ОАЕ Євгеній Семенов, художниця Марина Палій з Німеччини, Дарія Павлешен, завідувачка кафедри української мови і літератури Загребського університету в Хорватії  з українцями за кордоном.

Світлинами також поділилися полярники та полярниці 29 Української антарктичної експедиції, які вже вп'яте писали Радіодиктант національної єдності. Більшість команди на станції «Академік Вернадський» писала текст «Магія голосу» разом з Україною та усім світом о п'ятій годині ранку.

Національне інформаційне агентство «Укрінформ» також запросило усіх охочих до своєї пресзали написати диктант разом. До ініціативи долучилися українські актори, режисери, письменники, громадські діячі, студенти Інституту журналістики Університету імені Тараса Шевченка, курсанти та інші гості.

Фото: Юлія Овсяннікова/ Укрінформ

Зокрема, генеральний директор — художній керівник Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка Євген Нищук відзначив: «Дуже символічний, сильний текст, і це було передбачувано від Оксани Забужко».

Фото: Юлія Овсяннікова/ Укрінформ

Письменниця, волонтерка Тетяна Череп-Пероганич також зауважила, що цьогорічний диктант національної єдності був дуже атмосферним та світлим: «Сподобалося, як читав Вишебаба. І текст. Думала, буде складніше. Останнє речення з цього диктанту — це девіз для всіх нас. Про голос, що звучатиме. Бо ми нація, яку не здолати».

Диктант в «Укрінформі» також писали театральний режисер Вʼячеслав Жила, актора Театру драми і комедії на лівому березі Дніпра Дмитро Соловйов, директорка міжнародного фестивалю «Співограй» Станіслава Котелянська, актор театру і кіно Ігор Іванов, акторка театру і кіно Анастасія Іванюк, театральний аналітик Сергій Винниченко та інші.

Фото: Юлія Овсяннікова/ Укрінформ

Окрім цього, спільне написання Радіодиктанту організували у київській книгарні «Сенс». За словами власника закладу Олексія Ерінчака, у книгарні зібралося понад 100 людей. У коментарі «Суспільне Культура» він зазначив, що це «круто писати диктант в оточенні чудових людей».

Фото: «Суспільне Новини»/Тетяна Джафарова

Фото: «Суспільне Новини»/Тетяна Джафарова

Зазначимо, що 28 жовтня об 11:00 на сайті Українського Радіо та сайті «Суспільне Культура» буде оприлюднено текст Радіодиктанту.

Свій текст на перевірку можна надіслати паперовим листом з датою не пізніше 27 жовтня за адресою: 01001 м. Київ, вул. Хрещатик, 26, або ж світлиною чи відсканованою копією до 11:00 28 жовтня на адресу rd@suspilne.media. 

Головне фото: «Суспільне Новини»/Тетяна Джафарова

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду