Юрій Макаров став головою Комітету Шевченківської премії (доповнено)

Юрій Макаров став головою Комітету Шевченківської премії (доповнено)

14:31,
13 Грудня 2019
5205

Юрій Макаров став головою Комітету Шевченківської премії (доповнено)

14:31,
13 Грудня 2019
5205
Юрій Макаров став головою Комітету Шевченківської премії (доповнено)
Юрій Макаров став головою Комітету Шевченківської премії (доповнено)
Головний редактор телебачення Суспільного мовника Юрій Макаров став головою Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка.

Цю інформацію сайту «Детектор медіа» підтвердив Юрій Макаров.

За його словами, про своє призначення він дізнався по телефону сьогодні, 13 грудня, приблизно о 12:00, від міністра культури, молоді та спорту України Володимира Бородянського

Першим публічно про це повідомив голова правління Національної суспільної телерадіокомпанії України Зураб Аласанія на своїй сторінці у Facebook.

«Головний редактор ТБ Суспільного мовника Юрій Макаров став головою Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка. Мають же бути в житті й добрі новини», – написав він.

Юрій Макаров розповів, що з ним узгоджували членство у новому складі комітету, нещодавно відбулася перша нарада імовірних майбутніх членів комітету. За його словами, він не може називати імена, доки не буде офіційного документу. 

Для Юрія Макарова стало несподіванкою те, що його призначили головою комітету. Він розповів, що після наради вони тролили один одного. Пан Макаров пропонував на голову комітету Євгена Стасіневича (ведучого літературної програми «Букоголіки» на Суспільному), «оскільки він наймолодший і найрадикальніший. Але склалося так, як склалося».

У положенні про Комітет з Національної премії України імені Тараса Шевченка зазначено, що «голова Комітету призначається та увільняється від виконання обов’язків Президентом України. До складу Комітету включаються громадяни України, які здобули авторитет у сфері культури.Персональний склад Комітету затверджує Президент України.Строк повноважень Комітету становить три роки».

До цього з березня 2016 року головою комітету був Юрій Щербак

Юрій Макаров сказав, що сьогодні, 13 грудня, має бути надрукований указ про його призначення головою комітету. 

Станом на 14:38 на сайті Президента не було опубліковано відповідного документу про голову комітету Шевченківської премії.

Зазначимо, що лауреатів Шевченківської премії-2020 обиратиме новий склад комітету, який повинен запропонувати очільник Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка.

1 листопада 2019 року на офіційному сайті Комітету з Національної премії було  оприлюднено перелік кандидатур на здобуття Національної премії України імені Тараса Шевченка 2020 року.

Юрій Макаров розповів «ДМ», що у комітеті у нього буде більше організаційної роботи, з якою, як він сподівається, допоможе надійний персонал комітету з попереднього скликання. «На них можна цілком покластися», – додав він.

«У комітеті все одно колективна робота. Інакше ніяк», – сказав Юрій Макаров.

За його словами, для нього найголовніше – це Суспільне, без варіантів. «Я йому (Суспільному – Ред.) не збираюся зраджувати у жодному разі», – зазначив пан Макаров.   

Юрій Макаров – журналіст, телеведучий, документаліст, письменник, медіаменеджер.  Ще до створення Суспільного у 2008—2010 роках на Першому національному каналі був ведучим програми «Культурний фронт». З 2015 року на «UA: Першому» веде ток-шоу «Війна і мир» разом із Євгеном Степаненком, у 2019 році програма перейшла на радіо «Культура». У 2016-2017 роках — директор ТО документальних фільмів Національній телерадіокомпанії України (НТКУ). У 2017—2019 роках був членом правління НСТУ. Після зміни структури став головним редактором телебачення Суспільного мовника, наразі знімає документальний серіал про Донбас.

Із грудня 2016 року Юрій Макаров є членом Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка.

Шевченківська премія — найвища державна нагорода України в галузі культури і мистецтва, оголошується у номінаціях «Література», «Публіцистика, журналістика», «Музичне мистецтво», «Візуальне мистецтво», «Кіномистецтво», «Театральне мистецтво». Рішення про присудження премії ухвалює президент України на основі пропозицій Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка. Премія вручається до дня народження Тараса Шевченка — 9 березня.

Фото: Олексія Темченка

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду