Державне бюро розслідувань вилучило у благодійного фонду підтримки Суспільного фінансову звітність за два роки

Державне бюро розслідувань вилучило у благодійного фонду підтримки Суспільного фінансову звітність за два роки

15:42,
4 Вересня 2019
1868

Державне бюро розслідувань вилучило у благодійного фонду підтримки Суспільного фінансову звітність за два роки

15:42,
4 Вересня 2019
1868
Державне бюро розслідувань вилучило у благодійного фонду підтримки Суспільного фінансову звітність за два роки
Державне бюро розслідувань вилучило у благодійного фонду підтримки Суспільного фінансову звітність за два роки
Державне бюро розслідувань у супроводі Служби безпеки України під час обшуку у Благодійному фонді «Підтримки створення та розвитку суспільного телебачення і радіомовлення в Україні» вилучило багато основних документів, що необхідні для роботи фонду. У зв’язку з цим у фонді переконані, що всі слідчі дії є спробою перешкодити підтримці Суспільного мовника з боку партнерів, донорів і грантодавців.

Про це йдеться в заяві Благодійного фонду «Підтримки створення та розвитку суспільного телебачення і радіомовлення в Україні» щодо здійснених у фонді обшуків.

У заяві пояснили, що Фонд не використовує державні кошти й не втручається в господарську та іншу діяльність ПАТ «НСТУ», обмежуючись наданням підтримки суспільному мовнику за рахунок отриманих від донорів коштів на окремі проєкти, звітуючи при цьому регулярно перед донорами.

«Працівники благодійного фонду в жодному випадку не є посадовими особами, відповідно, обшук здійснено з порушенням правил підслідності, оскільки Державне бюро розслідувань не має процесуальних повноважень проводити розслідування діяльності благодійного фонду», – зазначено у заяві.

Працівники ДБР представили ухвалу, як привід для проведення обшуку, де йдеться про те, що предметом досудового розслідування стало укладання телерадіокомпанією «UA: Суспільне мовлення» (ПАТ «НСТУ») у 2017 році договору купівлі аудіовізуального обладнання.

«Під час обшуку працівники ДБР вилучили у фонді оригінали документів, які не мають жодного стосунку до зазначеної в ухвалі справи», – зазначили у фонді.

У фонді розповіли, що слідчі вилучили оригінали документів податкової звітності, що може ускладнити подальше звітування перед податковими органами та впливає на нормальну роботу благодійного фонду.

Також були вилучені оригінали договорів щодо взаємовідносин фонду та ПАТ «НСТУ» у 2018 та 2019 роках і вся фінансова звітність фонду за цей період. «Таке вилучення унеможливлює наше звітування перед донорами за вже виконані проєкти і фактично перешкоджає подальшій співпраці та роботі з уже запущеними проєктами», – пояснили у заяві.

У фонді розцінили інтерес слідчих до джерел фінансування та донорів фонду як спробу незаконного отримання правоохоронними органами України інформації про іноземних партнерів та національні інституції, котрі підтримують створення Суспільного мовника в Україні.

«Маємо переконання, що всі слідчі дії, як і ухвала суду, були вчинені виключно з метою втручання в роботу благодійного фонду та є спробою перешкодити підтримці Суспільного мовника з боку партнерів, донорів та грантодавців», – наголосили у заяві.

Нагадаємо, 30 серпня у НСТУ та  Зураба Аласанії відбуваються обшуки. Державне бюро розслідувань (ДБР) у супроводі співробітників Служби безпеки України проводить обшуки  за шістьма адресами. Раніше ДБР проводило розслідування справ про можливі розтрати коштів НСТУ.

У ДБР пояснили, що слідчі дії проводяться в рамках досудового розслідування кримінального провадження щодо можливих протиправних дій службових осіб ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України»,  а саме зловживання службовим становищем з метою одержання неправомірної вигоди для себе чи інших фізичних або юридичних осіб.

Адвокат Зураба Аласанії Андрій Гук розповів, що цінного знайшли у помешканні голови правління НСТУ. За його словами, найціннішими були неопубліковані вірші голови правління. 

4 вересня Комітет антикорупційної політики вирішив запросити керівництво ДБР щодо обшуків на Суспільному. Народна депутатка з фракції «Європейська солідарність» Вікторія Сюмар ініціювала розгляд цього питання.

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду