Наглядова рада Суспільного схвалила Концепцію мовлення з тематики національних меншин

Наглядова рада Суспільного схвалила Концепцію мовлення з тематики національних меншин

12:01,
19 Вересня 2018
4142

Наглядова рада Суспільного схвалила Концепцію мовлення з тематики національних меншин

12:01,
19 Вересня 2018
4142
Наглядова рада Суспільного схвалила Концепцію мовлення з тематики національних меншин
Наглядова рада Суспільного схвалила Концепцію мовлення з тематики національних меншин
Це перша з концепцій, які повинно розробити правління, керуючись Основними напрямами діяльності ПАТ «НСТУ» на 2017 рік.

Наглядова рада ПАТ «НСТУ» на черговому засіданні 18 вересня 2018 року одноголосно схвалила Концепцію мовлення з тематики національних меншин. Після внесення техніко-редакційних правок він буде оприлюднений на офіційному сайті.

Перший варіант проекту Концепції був оприлюднений у лютому цього року і викликав хвилю критики. 13 лютого понад сто працівників філій НСТУ та представників національних меншин майже шість годин обговорювали концепцію, як на Суспільному мають виробляти контент з тематики нацменшин.

Після цього команда НСТУ розробила другий варіант проекту концепції відповідно до Європейської хартії регіональних мов або мов меншин, Конституції України, законів України «Про ратифікацію Європейської хартії регіональних мов або мов меншин», «Про суспільне телебачення і радіомовлення України», «Про телебачення і радіомовлення», «Про національні меншини в Україні», а також інших нормативно-правових актів, які регулюють відносини у цій сфері. Концепція, опублікована 13 березня, значно відрізняється від першого варіанту.

Проект Концепції доопрацьовувався протягом півроку і 18 вересня 2018 року був ухвалений Наглядовою радою.

Нагадаємо, в «Основних напрямах діяльності ПАТ «НСТУ» на 2017 рік» (п.1.4.) зазначено: «Працюючи з тематикою національних меншин, ПАТ «НСТУ» має відійти від принципу «культурних резервацій», коли інформація про життя національної меншини подається здебільшого мовою цієї меншини та розрахована на аудиторію з представників цієї самої меншини. Натомість слід зорієнтуватися на «перехресну» стратегію: з одного боку, розкриття проблем та здобутків кожної національної меншини для всього українського суспільства, а з іншого, насичення регіонального мовлення мовами національних меншин інформацією про важливі події, проблеми та здобутки в Україні та світі. В 2017 році Правління має подати на затвердження Наглядовою Радою концепцію мовлення з тематики національних меншин, зокрема враховуючи можливості залучення самих національних меншин до виробництва медіапродукції. Концепція має запобігати будь-яким проявам дискримінації за етнічною ознакою у контенті суспільного мовника та сприяти створенню позитивного іміджу багатонаціональної України всередині країни та на світовій арені».

Членкиня Наглядової ради від громадських організацій національних меншин Дарія Карякіна зробила все можливе для того, щоб у підготовці й обговоренні проекту Концепції взяли участь максимум представників нацменшин. Крім того, Концепція розроблялася у відповідності до діючого українського законодавства та міжнародних документів.

«Я хочу подякувати всім, хто долучився до розробки, обговорення та надання своїх пропозицій у досить тривалому процесі роботи над текстом та змістом Концепції мовлення з тематики нацменшин. У процесі роботи над документом брали участь члени правління та працівники ПАТ« НСТУ», члени НР, представники профільних громадських організацій, національно-культурних товариств, медіаексперти, представники профільних державних органів, редакції, що мовлять мовами нацменшин у складі ПАТ «НСТУ». Усі, хто бажав подати свої пропозиції, мали змогу зробити це. Процес розробки складався з багатьох етапів. Важливим моментом, хотілося б відзначити проведення публічного обговорення першої версії тексту Концепції, що зібрала всіх зацікавлених з різних регіонів України. Тут за сприяння проведення заходу хочу подякувати Раді Європи в Україні. Затверджений документ є рамковим і передбачає створення плану реалізації Концепції, який і визначить, якими конкретними діями можна досягти мети та завдань Концепції», – сказала Дарія Карякіна у коментарі сайту «Суспільне. Детектор медіа».

Секретар Наглядової ради Вадим Міський у коментарі сайту «Суспільне. Детектор медіа» зазначив, що цього року Наглядова рада також планує розглянути концепцію дитячого та молодіжного мовлення. «Менеджмент її вже доопрацьовує, кілька місяців тому ми провели відкрите обговорення проекту концепції. Відповідно до завдання, поставленого Наглядовою радою в «Основних напрямах діяльності ПАТ «НСТУ», дитяче та молодіжне мовлення НСТУ має бути спрямованим на формування цінностей та компетентностей нових членів суспільства, спроможних успішно конкурувати у сучасному відкритому світі та, водночас, гарантувати для себе постійну безпеку середовища існування. Дитяча та юнацька телерадіоаудиторія є дуже вимогливою та сегментованою, має інші звички медіаспоживання, ніж старше покоління. Нагадаю, що ключ до досягнення молодіжної аудиторії — робити контент для молоді, про молодь і спільно з молоддю», – сказав він.

Окрім цих документів, правління має ще розробити концепції мовлення кожного із загальнонаціональних каналів, а також єдину концепцію регіонального мовлення; концепцію просування єдиного бренду українського суспільного мовлення в радійному та телевізійному медіапросторі, мережі Інтернет.

Нагадаємо, 13 лютого в Києві відбулося публічне обговорення проекту «Концепція мовлення національних меншин», під час якого кожна зі спільнот висловила свої побажання та зауваження. Про це детальніше читайте у репортажі з зустрічі «Мовлення національних меншин на Суспільному: почути кожного».

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду