Дуня Міятович сподівається, що Верховна Рада ухвалить поправки до закону про Суспільне мовлення

Дуня Міятович сподівається, що Верховна Рада ухвалить поправки до закону про Суспільне мовлення

11:54,
19 Березня 2015
1518

Дуня Міятович сподівається, що Верховна Рада ухвалить поправки до закону про Суспільне мовлення

11:54,
19 Березня 2015
1518
Дуня Міятович сподівається, що Верховна Рада ухвалить поправки до закону про Суспільне мовлення
Дуня Міятович сподівається, що Верховна Рада ухвалить поправки до закону про Суспільне мовлення
Для створення суспільного мовлення в Україні потрібна сильна політична воля, вважає вона

Представник ОБСЄ зі свободи слова Дуня Міятович вважає, що без сильної політичної волі створення суспільного мовлення (СМ) в Україні неможливе, і сподівається, що Верховна Рада ухвалить 19 березня поправки до закону, що відкриє шлях до створення СМ. Про це вона зазначила в інтерв'ю «Телекритиці», яке незабаром буде опубліковане.

«Наш офіс дуже сильно підтримує ідею суспільного мовлення, і ми знаємо, що в Україні був ухвалений закон, але було мало дій щодо його реалізації. Найбільший виклик - це реалізація цього закону на практиці. Це залежить також від того, наскільки швидко будуть ухвалені зміни до цього закону. Ми чули про деяку стриманість деяких депутатів щодо цього питання, деякі побоювання, але ми сподіваємося, що завтра ці поправки будуть прийняті», - сказала вона.

За її словами, завдання влади - забезпечити інвестиції, тому що суспільне мовлення - це інвестиція на майбутнє, і від цього залежить створення здорового медіасередовища в Україні. Вона вважає, що особливо важливо, щоб таке мовлення було доступним абсолютно для всіх громадян, бажано різними мовами - і не тільки основними, а й мовами національних меншин, і щоб на СМ піднімалися питання, які важливі для усіх громадян: питання про культуру, традиції, бо це елементи суспільних мовників, які існують у демократичних країнах.

«Зараз доволі важко створити СМ, тому що раніше за всю історію незалежності України було мало здійснено в цьому напрямі. А саме в напрямі пошуку балансу між комерційним та суспільним мовленням. Рада Європи ЄС, EBU, Європейська комісія всі готові співпрацювати і надавати допомогу в розвитку цього напряму. Ми вчора зустрічалися з ген директором Першого національного Зурабом Аласанією, був відкритий діалог стосовно того, яку ми можемо надати допомогу і що необхідно зробити, щоб цей проект був реалізований на практиці. Звичайно, дуже важливо щодо створення суспільного мовлення сильна політична воля», - каже Дуня Міятович.

За її словами, це один з основних моментів, бо без створення юридичної особи НСТУ і гарантій інвестицій, вкладених в суспільне мовлення, неможливо ефективно його реалізація.

Раніше Представництво Європейського Союзу в Україні вітало заплановане на 19 березня внесення змін до закону про Суспільне мовлення.

Як писав сайт «Суспільне мовлення», експерти Ради Європи на прохання українського парламентупроаналізували Закон України «Про Суспільне телебачення і радіомовлення в Україні» та запропоновані до нього законопроектом №1357 до другого читання зміни. Головний висновок: зміни, що пропонуються в законопроекті №1357, загалом відповідають стандартам, установленим Радою Європи для служб суспільного мовлення.

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
mediakritika.by
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду