«Укртелефільм» має влитися в Суспільне 2019 року – Олег Наливайко

«Укртелефільм» має влитися в Суспільне 2019 року – Олег Наливайко

16:49,
29 Січня 2019
10213

«Укртелефільм» має влитися в Суспільне 2019 року – Олег Наливайко

16:49,
29 Січня 2019
10213
«Укртелефільм» має влитися в Суспільне 2019 року – Олег Наливайко
«Укртелефільм» має влитися в Суспільне 2019 року – Олег Наливайко
Голова Держкомтелерадіо під час звіту за 2018 рік зазначив, що планує провести окреме засідання колегії комітету, присвячене питанню реформуванню студії «Укртелефільм».

Наразі «Укртелефільм» перебуває у скрутному фінансовому становищі, що не дає можливості здійснити видатки на проведення незалежної оцінки, аудиту та інших необхідних для перетворення підприємства заходів. Але Держкомтелерадіо зробить все можливе, щоб виконати закон про Суспільне, перетворити ДП «Студія «Укртелефільм» в ПАТ і об’єднати з ПАТ «НСТУ». Про це зазначив голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко під час звітної колегії, що відбулася 29 січня 2019 року.

За його словами, негативним чинником для процесу перетворення є судові справи, учасником яких є підприємство. Також суттєво ускладнює процес перетворення підприємства та відповідно впливає на строки виконання заходів з перетворення, відсутність правовстановлюючих документів на майнові права на нерухомість та земельну ділянку. Про ситуацію, що склалася, Держком поінформував Кабінет Міністрів України.

Олег  Наливайко запевнив, що 2018 року Комітет у рамках своїх повноважень сприяв забезпеченню повноцінного функціонування Суспільного телебачення і радіомовлення України. «У нас склалися конструктивні стосунки як з Наглядовою радою ПАТ «НСТУ», так і з Комітетом із питань свободи слова та інформаційної політики Верховної Ради та Міністерством інформаційної політики. Держком затверджував фінансові плани НСТУ та звітність про їх виконання. Нас турбує проблема недостатнього фінансування ПАТ «НСТУ». Сума необхідних додаткових коштів складає 811933 тисяч гривень», – сказав він.

Голова Офісу Ради Європи в Україні Мортен Енберг зазначив, що підтримка Суспільного передбачена Планом дій між урядом України та Радою Європи. «План дій був схвалений Комітетом міністрів у Раді Європи у лютому 2018 року, це наш стратегічний документ, який визначає пріоритетні напрями, згідно з якими ми будемо підтримувати наших українських партнерів у проведенні реформ. Реформи мають проводитися згідно зі стандартами Ради Європи та відповідно до зобов’язань, які Україна взяла на себе,коли стала членом Ради Європи. Один з напрямів – реформування ЗМІ», – сказав він, подякувавши Олегу Наливайку за співпрацю.

За словами Мортена Енберга, реформа комунальних і державних ЗМІ – це дуже важлива реформа, особливо під час виборів в Україні. «Ми допомагали робити експертизу законодавства, методологію, проводили багато тренінгів для журналістів комунальних ЗМІ. Також дуже важливо для вас як для акціонера Суспільного мовлення підтримка, яку ми надаємо ПАТ «НСТУ». Недофінансування Суспільного мовника – проблема. Експерти Ради Європи зробили звіт щодо зміни моделі фінансування НСТУ, який розміщений на сайті Ради Європи», – сказав голова Офісу Ради Європи в Україні.

Мортен Енберг розповів також про моніторинг ЗМІ, який проводиться за підтримки Ради Європи в рамках виборчого процесу. Йдеться про 10 телеканалів, 10 веб-сайтів, соціальні мережі. Моніторинг проводиться незалежними експертами в партнерстві з українськими громадськими організаціями. Він запевнив, що Рада Європи готова й надалі підтримувати реформи в Україні.

Голова Всеукраїнської профспілки працівників культури Людмила Перелигіна під час колегії висловила стурбованість рішенням Наглядової ради ПАТ «НСТУ» щодо зміни структури компанії. На її думку, це може призвести до скорочень, бо концепція цільової оргструктури передбачає переведення певної кількості працюючих на контрактну форму роботи, а також аутсоцинг. «Ми за реформу. Ми розуміємо, що реалії сьогодення вимагають кардинальної зміни управлінських підходів, переходу до ринкових механізмів регулювання інформаційних процесів розвитку та телебачення. Так, це виклик часу, та й життя не стоїть на місці. Але, всі зміни необхідно проводити чітко в законодавчому руслі», – сказала вона.

Нагадаємо, 20 грудня 2018 року Наглядова рада ухвалила рішення про концепцію цільової організаційної структури ПАТ «НСТУ», яка розроблена у відповідності до рекомендацій «Ернст енд Янг».

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду