«Суспільне Культура» покаже номінований на «Оскар» фільм «Будинок зі скалок»

«Суспільне Культура» покаже номінований на «Оскар» фільм «Будинок зі скалок»

07:59,
7 Березня 2023
2878

«Суспільне Культура» покаже номінований на «Оскар» фільм «Будинок зі скалок»

07:59,
7 Березня 2023
2878
«Суспільне Культура» покаже номінований на «Оскар» фільм «Будинок зі скалок»
«Суспільне Культура» покаже номінований на «Оскар» фільм «Будинок зі скалок»
Автори:
Перед телепрем'єрою вийде інтерв'ю з українськими продюсерками фільму Дарією Бассель та Вікторією Хоменко.

9 березня в український прокат виходить фільм «Будинок зі скалок», який цього року номінували на «Оскар» у категорії «Документальний повнометражний фільм». А в неділю, 12 березня, о 22:30 телеканал «Суспільне Культура» покаже його в телеефірі.

За пів години до показу вийде програма «Культурний інстинкт», гостями якої будуть українські продюсерки фільму Дарія Бассель та Вікторія Хоменко.

«Будинок зі скалок» — документальний фільм 2022 року, створений у копродукції України, Данії, Швеції та Фінляндії. У стрічці йдеться про життя дитячого притулку у прифронтовому Лисичанську Луганської області. Герої фільму — діти, які живуть тут до визначення їх подальшої долі, та їхні вихователі. На момент зйомок герої фільму перебували всього лише за 20 кілометрів від лінії фронту. 

Режисер стрічки — Сімон Леренг Вільмонт з Данії, лінійний продюсер та другий режисер — Азад Сафаров. До зйомок долучили правозахисницю Олену Розвадовську, яка допомагала режисерам правильно спілкуватися з дітьми.

Азад Сафаров каже, що фільм про те, як війна впливає на життя дітей і про те, як у скрутні часи дітям допомагають виховательк, як вони підтримують дітей в час, коли зовні війна і всередині їхніх домівок війна. «Ці виховательки — єдині, хто може поділитися з цими дітьми любов’ю і теплом. Це фільм про зв’язок між дітьми та дорослими», — каже він.

Робота над фільмом тривала понад два роки. На зйомках переважно були присутні лише дві людини: режисер Сімон Леренг Вільмонт та другий режисер Азад Сафаров. За словами Азада Сафарова, доволі часто вони вимикали камеру і йшли просто грати чи спілкуватися з дітьми. Лише за дев’ять місяців від початку зйомок герої фільму дійсно дозволили знімати щось про себе та бути поруч із ними. 

Світова прем’єра «Будинку зі скалок» відбулася у січні 2022 року на кінофестивалі «Санденс», де вона здобула нагороду за «Найкращу режисуру». Того ж року фільм здобув дві нагороди на грецькому кінофестивалі Thessaloniki International Film Festival, а також перемогу в категорії «Найкращий фільм документального конкурсу» на Ґетеборзькому кінофестивалі у Швеції, нагороду за «Найкращий документальний фільм» на Film Independent Spirit Awards та «Найкращий європейський документальний фільм» на European Film Awards.

Після прем’єри фільму, в ніч з 12 на 13 березня, на телеканалі «Суспільне Культура» відбудеться ексклюзивна пряма трансляція ювілейної 95-ї Церемонії вручення премії «Оскар».

 Фото: Держкіно

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду