У блоці Суспільного у телемарафоні «Єдині новини» за 20 листопада було 42 порушення стандартів

У блоці Суспільного у телемарафоні «Єдині новини» за 20 листопада було 42 порушення стандартів

21:56,
29 Листопада 2022
3112

У блоці Суспільного у телемарафоні «Єдині новини» за 20 листопада було 42 порушення стандартів

21:56,
29 Листопада 2022
3112
У блоці Суспільного у телемарафоні «Єдині новини» за 20 листопада було 42 порушення стандартів
У блоці Суспільного у телемарафоні «Єдині новини» за 20 листопада було 42 порушення стандартів
Найбільше порушували стандарт достовірності, зокрема озвучуючи в ефірі посилання на сторінки в твітері, фейсбуку, на телеграм-канали.

20 листопада у спільному телемарафоні «Єдині новини» Суспільне у своєму блоці допустило 42 порушення стандартів. Із них 27 були порушенням стандарту достовірності інформації, Інші стандарти порушували менше: стандарт точності — 6 разів, відокремлення фактів від думок — 4 рази, повноти — 3 рази і двічі стандарт доступності подачі інформації.

Про це йдеться у «Моніторингу спільного телемарафону "Єдині новини" за 20 листопада», яке для «Детектора медіа» проводить Ігор Куляс.

«Стандарт достовірності порушували дуже багато (тим більш як для суспільного мовника) — 27 разів. 8 із них — це були посилання на сторінки в твітері, фейсбуку, на телеграм-канали. У сюжеті Дарина Сидоренко навіть менеджера Суспільного Михайла Сваричевського цитувала з фейсбук-сторінки. Невже важко було хоча би телефоном набрати свого ж менеджера? У прямому ввімкненні Дарини Пасічник вся інформація подавалася з телеграм-каналу «Енергоатому» і з твітера МАГАТЕ. В чому був сенс вмикати кореспондентку із Запоріжжя, щоб вона розповіла, про що написав у себе в телеграм-каналі «Енергоатом», а про що написала у себе в твітері МАГАТЕ?»», – йдеться у статті.

Ігор Куляс зафіксував, що було  11 узагальнених розмитих псевдопосилань на організації («як сказали нам в “Укрзалізниці”»«за інформацією Дніпропетровської військової адміністрації»«про це повідомили у міській раді»«про це повідомили в Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій»«про це повідомили в Головному управлінні Національної поліції»«у Міністерстві енергетики запевняють»). Було розмите посилання на медіа: «Про це у жовтні повідомляли британські ЗМІ з посиланням на видавництво». Було кілька абстрактних посилань. Чотири — лише в одному прямому ввімкненні Оксани Хлєбус («наскільки відомо», «відомо» і навіть таке «наскільки відомо мені». Звідки що відомо?). Ведучий Анатолій Єрема сказав: «і ще також було повідомлення».

Тричі робили узагальнені псевдопосилання на авторство думки: «Люди говорять, що вони потерплять»«Також аналітики зазначають, що під командуванням Суровікіна російська армія стала більш якоюсь організованою»». «Військові кажуть, що готові дати ворогу відсіч».

Ігор Куляс виявив, що у блоці Суспільного були невідповідності між картинкою і текстом, невдало «ілюстрували» прямі ввімкнення кореспондентів, архівне бекграундове відео про херсонську філію Суспільного під час окупації не було позначене датами, хоча показували конкретні події.

«Дуже халтурно з тематичними титрами працювала редакція цього дня: «Пояг до перемоги»«вистака». Невже ніхто не перевіряє титри перед їх видачею в ефір?», – зазначив Ігор Куляс.

Він також вважає, що новинна складова блоку Суспільного була цього дня слабкою: лише два репортажні сюжети з 15 сюжетів загалом і три прямі ввімкнення. Трохи балансували цю ситуацію гостьові студії, де побувало 12 ньюзмейкерів із 26 гостей загалом. Другий випуск новин о 15-й годині взагалі складався майже з суцільних повторів, оновлено було лише пару коротких інформацій.

У блоці Суспільного цього дня не було ні проявів політичного піару, ні ворожих наративів, ні токсичних медійних персонажів.

Нагадаємо, в ефірному блоці Суспільного телемарафону «Єдині новини» за 27 серпня 2022 року виявили рекордну кількість порушень стандартів. При тому це менше за інші канали.

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
Хомо Крітікус
15:24 / 01.12.2022
Куляс *пише про безособові посилання Журналісти Суспільного *продовжують використовувати безособові посилання Повторюється: нескінченно Хтось тут тупий. Або Куляс, або журналісти, або читачі Детектора які сприймають цю "діяльність" серйозно
Навіщо це писати вже роки три?
15:04 / 01.12.2022
Я три останні роки читаю тут одне і те саме, і роками ньюзрум Суспільного продовжує брати новини з соцмереж, це роблять зараз всі журналісти України, причому ніхто не перевіряє ці телеграм помийки. Якось УП написала новину з посиланням на телеграм-канал нібито Давіда Хіміка з Азову, коли ті ще сиділи на Азовсталі. Я туди заради цікавості зайшла, і, як на мене, це була типова телеграм-помийка. Промовчу про хвилю богохульства під час ніби-то сидіння в Азовсталі і пропагування язичеських цінностей, розповідей про своє наркодилерство і плани стати порноактором (класні думки у визначений і, можливо, останній момент свого життя, правда?) - на самого азовця там вказувала лише одне фото і... все. Жодних відеозверненнь, голосових повідомлень, канал з 11 тис. підписників модерувало аж 5 жіночок. Спершу вони забанили всіх, хто поцікавився, чи не сталася у автора переоцінка цінностей, враховуючи обставини, потім вони забанили всіх, хто написав про свої християнські погляди в темі про бога, яку самі ж і створили, а мене забанили після питання де докази, що канал належить автору, і чому на ньому збирають кошти постійно, навіщо збирати кошти окремому бійцю, який навіть не постраждав, якщо є збори більш централізовані, і де нормальні звіти за зібрані кошт (попереднім звітом була підфотошоплена картинка, де цей Хімік ніби-то переводить гроші на рахунок Азову, але і з того що? де звіт про витрати?). І це джерела новин для журналістів. Частково проблема в тому, що редакції жлобляться наймати велику кількість журналістів і добре хм платити, натомість одному журналісту ставлять нереальні задачі по кількості матеріалів на день, що змушує його використовувати телеграм-помийка. Навіщо така журналістика? І навіщо така критика? Без глобальних фінансово-, а головне менеджерських, змін ще просто звітування перед донорами та імітація.
Вокобуляризм
10:20 / 30.11.2022
" Найбільше порушували стандарт достовірності, зокрема озвучуючи в ефірі посилання на сторінки в твітері, фейсбуку, на телеграм-канали." - засилля інформації з інших ресурсів то є ще один доказ того, що в Суспільному нема журналістів, які самі їздять на місце події, самі бачать, самі знімають, монтують і розповідають своїми словами. І останнє нагородження грамотами Верховної Ради тільки завсігдатаїв ньюзруму з мозолями на дупах ще одне тому підтвердження.
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду