В ефірному блоці Суспільного марафону «Єдині новини» виявили рекордну кількість порушень стандартів – моніторинг

В ефірному блоці Суспільного марафону «Єдині новини» виявили рекордну кількість порушень стандартів – моніторинг

12:55,
3 Вересня 2022
2488

В ефірному блоці Суспільного марафону «Єдині новини» виявили рекордну кількість порушень стандартів – моніторинг

12:55,
3 Вересня 2022
2488
В ефірному блоці Суспільного марафону «Єдині новини» виявили рекордну кількість порушень стандартів – моніторинг
В ефірному блоці Суспільного марафону «Єдині новини» виявили рекордну кількість порушень стандартів – моніторинг
Найчастіше порушували стандарт достовірності.

В ефірному блоці Суспільного телемарафону «Єдині новини» за 27 серпня 2022 року виявили рекордну кількість порушень стандартів. При тому це менше за інші канали.

Про це йдеться у статті «Моніторинг спільного телемарафону "Єдині новини" за 27 серпня 2022 року» медіатренера та автора основної методології моніторингових досліджень «Детектора медіа» Ігоря Куляса.

Новини вів В’ячеслав Афутін, гостьові студії по черзі вели Євгеній Агарков та Ігор Шавро.

За словами Ігоря Куляса, стандарт достовірності порушували найчастіше. Наприклад, у прямому ввімкненні Олени Наталухи була велика кількість недостовірних посилань на джерела: «За попередньою інформацією відомо, що було 16 прильотів. Ймовірно, окупанти гатили з РСЗО»«Сталася пожежа і, за словами місцевих, довелося її гасити самотужки»«Місцеві говорять, що обстріли були саме з окупованої території». Узагальнені псевдопосилання були в сюжеті Софії Москаленко: «Цього року, кажуть аграрії, втратили чимало врожаю через затяжну спеку». І в запитанні до гостя так само посилався ведучий Ігор Шавро: «Бажання якнайшвидше позбутися уславлення радянського минулого і представників Росії в топонімах України цілком нормальне, зауважують експерти, але важливо це робити правильно».

Автор моніторингу зазначив, що Ігор Шавро двічі робив повністю абстрактні посилання: «Дехто говорить про те, що зараз в ситуації наступу-контрнаступу існує певна патовість»«Є інформація, що Тайвань передав Україні 800 дронів-бомбардувальників “Револвер”».

Було кілька порушень стандарту точності. Розмови з ньюзмейкерами й експертами з Києва, Одеси і Львова про перейменування вулиць намагалися «ілюструвати» закільцьованими нарізками відео вулиць цих міст і якихось табличок, що, зрозуміло, майже ніколи не відповідало змісту слів кожного з цих гостей. Розмова з представником Головного управління розвідки про збільшення чисельності російської армії «ілюструвалася» випадковим набором архівного відео бойових дій. Владислав Селезньов був протитрований як «речник Генштабу» без важливого уточнення, що він був речником у минулому — в 2014–2017 роках, пояснив Ігор Куляс.

Одного разу був порушений стандарт відокремлення фактів від думок: ведуча Олена Ремовська зробила неавторизовану оцінку щодо відставки генпрокурорки Ірини Венедіктової: «Якось це виглядало в інформаційному просторі трошки дивно».

Тричі порушили стандарт повноти інформації. У бекґраундовому сюжеті Назара Ониська конкретні відео конкретних вибухів у Криму не титрувалися датами цих подій. Ведучий у представленні не пояснив компетентність історика Олександра Алфьорова в питанні перейменування вулиць, благо сам Алфьоров нагадав, що він є головою робочої групи з перейменувань київських вулиць. Також не досить було представляти Антона Міхненка як «військового (в сенсі «воєнного») експерта». Слід було пояснювати його компетентність.

«Цієї доби в ефірному блоці Суспільного була рекордна кількість порушень стандартів — 21. І хоч це виглядає меншим за інші канали, але ж це Суспільне, яке мало би бути прикладом для тих інших каналів! Найчастіше (більше половини випадків) грубо порушували стандарт достовірності інформації, що також є неприпустимим, тим більше в єдиному телемарафоні, який претендує на абсолютну достовірність», – вважає Ігор Куляс.

Проявів політичного піару, ворожих наративів чи токсичних медіаперсонажів у блоці Суспільного цієї доби не було.

Нагадаємо, 16 серпня 2022 року під час спільного телемарафону «Єдині новини» У блоці Суспільного загалом було 12 порушень стандартів. Найчастіше порушували стандарт достовірності — 7 разів. Порушення інших стандартів були одиничними, хоча порушення стандарту точності було системним — це були знову спроби «ілюстрування» абиякою картинкою або слів гостей, або слів кореспондентів у прямому ввімкненні.

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду