До Дня Конституції України «Суспільне Культура» покаже концерт Академічного хору Українського Радіо

До Дня Конституції України «Суспільне Культура» покаже концерт Академічного хору Українського Радіо

17:45,
28 Червня 2022
3794

До Дня Конституції України «Суспільне Культура» покаже концерт Академічного хору Українського Радіо

17:45,
28 Червня 2022
3794
До Дня Конституції України «Суспільне Культура» покаже концерт Академічного хору Українського Радіо
До Дня Конституції України «Суспільне Культура» покаже концерт Академічного хору Українського Радіо
Артисти Академічного хору зустрілися вперше від початку повномасштабної російської агресії, щоб з нагоди Дня Конституції виконати шедеври української хорової музики.

28 червня, у День Констиції України, о 21:30 в ефірі «Суспільне Культура» та в ютубі «Українського радіо» і «Суспільне Культура» вийде концерт Академічного хору Українського Радіо  України «Зродились ми великої години».

Зйомки концерту відбувалися в Національному ботанічному саду ім. М. Гришка, повідомляє пресслужба Суспільного.

Частина артистів Академічного хору опинилася в зоні тимчасової окупації, іншим довелося покинути домівки; хтось займався волонтерством, хтось — пішов боронити Україну в лавах ЗСУ. Але вони нарешті знову зібралися разом — вперше від початку повномасштабної російської агресії, щоб з нагоди Дня Конституції виконати шедеври української хорової музики. Цього року Хору Українського Радіо виповнюється 90 років.

«Наші артисти тримають фронт на всіх напрямах. В лавах ЗСУ, в Теробороні, у волонтерських організаціях. Коли зустрілися вперше після початку війни — перші хвилини плакали! Наскільки цінно було побачити рідні обличчя і повернутися в рідне звучання нашого колективу! І як кадр із фільму на календарі закарбувалася дата — 23 лютого. Дуже сильні почуття й емоції! Ми тримаємо культурний фронт і віримо в нашу Перемогу всім серцем! Бо Світло завжди перемагає темряву!» — зазначила Юлія Ткач, художня керівниця та головна диригентка Академічного хору Українського Радіо. 

У святковому концерті звучатимуть твори композиторів Миколи Лисенка («Молитва за Україну», «Сон»), Євгена Станковича («Садок вишневий»), Лесі Дичко («Нехай повні будуть вуста наші»), Бориса Лятошинського («Тече вода в синє море»), Олени Чмут (обробка народної пісні «Коло мої хати»), Віктора Грицишина (обробка пісні «Зродились ми великої години») та Михайла Вербицького (Державний Гімн України).

За словами шеф-редактора суспільно-політичного мовлення Альберта Цукренка, найважчим моментом у підготовці до концерту було складання програми виступу: «Бо хотілося в ньому почути й суголосні моменту героїчні пісні, і щось народне, душевне, і щоб виконали якусь витончену, авангардну, складну річ, на вибагливого слухача — таку, яка продемонструвала б можливості цього непересічного колективу. А ще ж щось із духовної музики, і без державного Гімну ж ніяк, і, і… І все це вмістити в півгодинний формат, ще й щоб поєдналося гармонійно й логічно. Коротше, було непросто. Зате вже коли програма склалася — далі було тільки чисте задоволення. І не лише від музики, а й від спостереження за тим, яку радість ці жінки й чоловіки отримують від улюбленої справи (якої були позбавлені всі ці довгі місяці), та й просто від зустрічі після довгої розлуки — нарешті!» 

Академічний хор Українського радіо імені Платона Майбороди — один з найавторитетніших провідних хорових колективів України та Європи. За 90 років активної творчої діяльності легендарний колектив здійснив кілька тисяч концертних виступів, безліч прямих ефірів на радіо й телебаченні, створив понад 10 тисяч фондових записів, серед них музика до кінофільмів — наукових, художніх, документальних та анімаційних кінострічок. У творчому доробку Хору Українського Радіо за останні роки: участь у телевізійних проєктах, прямих ефірах Національної телерадіокомпанії України; близько 150 записів до фонду Українського Радіо; сотні концертних виступів на мистецьких майданчиках Києва, України, Європи, Африки; презентації масштабних культурних проєктів.

Фото — Анастасія Мантач, Суспільне

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду