«Євробачення-2022»: все про учасників першого півфіналу та правила голосування

«Євробачення-2022»: все про учасників першого півфіналу та правила голосування

15:52,
10 Травня 2022
14856

«Євробачення-2022»: все про учасників першого півфіналу та правила голосування

15:52,
10 Травня 2022
14856
«Євробачення-2022»: все про учасників першого півфіналу та правила голосування
«Євробачення-2022»: все про учасників першого півфіналу та правила голосування
Сьогодні на сцену «Євробачення-2022» вийде 17 учасників першого півфіналу. «Детектор медіа» розповідає, хто вони, які пісні виконуватимуть, на кого ставлять букмекери та як голосувати українцям і скільки це коштуватиме.

10 травня о 22:00 в італійському місті Турин в арені Pala Olimpico стартує перший півфінал «Євробачення-2022». У конкурсі бере участь 40 країн, проте сьогодні за вихід у фінал змагатиметься 17 учасників, у тому числі представники України гурт «Калуш Оркестра» з піснею «Стефанія». 10 із них увійдуть у фінал і виступлять у суботу, 14 травня.

В Україні право на трансляцію «Євробачення» має тільки Суспільне. Два півфінали і фінал будуть доступні на телеканалі «UA: Культура», на радіо «Промінь» та на цифрових платформах: в ютубі, у фейсбуку і на сайтах.

Все про учасників першого півфіналу «Євробачення-2022»:

Албанія: Ronela Hajati — Sekret

Конкурс відкриє албанська співачка, авторка пісень і танцівниця Ронела Хаяті, яку називають просто Ронела. З раннього дитинства вона вивчала балет і фортепіано. Сьогодні Ронела відома своєю універсальністю в музиці, стилі та інтерпретації. В першу чергу її характеризують як поп-виконавцю, хоча вона експериментувала з різними музичними жанрами, включаючи R&B та реггі. У 2021 році випустила свій дебютний альбом Pron. Після перемоги на 60-му фестивалі Festivali i Këngës у 2021 році її обрали представницею Албанії на «Євробаченні-2022».

Латвія: Citi Zēni — Eat Your Salad

Латиський попгурт Citi Zēni заснований у 2020 році та складається з шістьох учасників. У 2021 році випустили дебютний альбом Dogs take to the streets. У 2022 році із новим синглом Eat Your Salad пермогли на нацвідборі, в результаті чого виступатимуть у Турині. Вони єдині учасники «Євробачення-2022», які публічно підтримали дискваліфікацію Росії від конкурсу.

Литва: Monika Liu — Sentimentai

Литовська співачка й авторка пісень Моніка Любінайте, професійно відома як Моніка Лю. Вона народилася в сім’ї вчительки музики та музиканта. Музичну кар’єру Любінайте розпочала у п’ять років, коли почала грати на скрипці. Через десять років почала вивчати вокал, а в 2004 році виграла конкурс Dainų dainelė («Пісня пісень»). Вивчала джазову музику, навчалася в музичному коледжі Берклі в Бостон (США). Зараз проживає у Лондоні. Має два альбоми. Із піснею Sentimentai виграла нацвідбір у Литві.

Швейцарія: Marius Bear — Boys Do Cry 

Швейцарський співак Маріус Бер останні шість років займається музикою, до того навчався на механіка-будівельника. Розпочав свою кар’єру як вуличний музикант. На одному з фестивалів він познайомився з відомим продюсером, який запросив його до Нью-Йорка, після цього Бер почав підкорювати сцену. Після США навчався на музичного продюсера в Інституті BIMM в Лондоні. Його першого альбому Not Loud Enough піднявся в топ-20 швейцарських чартів.

Словенія: LPS — Disko

Поп-гурт LPS (Last Pizza Slice) заснований у 2018 році. До  його складу входять Філіп (вокал), Гашпер (ударні), Марк (електрогітара), Зала (бас-гітара, тенор та альт-саксофон) та Жига (електричні клавішні).

LPS виступили на багатьох фестивалях та концертах по всій країні. Окрім дискотеки, з якою тепер їх асоціюватиме більшість нових шанувальників, LPS також займаються соул-попом, фанк, блюз, рок та джаз. На початку своєї кар’єри вони завоювали серця шанувальників завдяки своїм химерним інтерпретаціям комерційних хітів.

Дехто може припустити, що назва їхньої пісні «Диско» натякає на безтурботну історію, але у тексті йдеться про сумну (і правдиву) історію вокаліста гурту Філіпа, якого дівчина кинула на дискотеці.

Україна: Kalush Orchestra — Stefania

Гурт «Калуш Оркестра» не виграв нацвідбір на «Євробачення-2022». Оргкомітет відбору запросив його представляти Україну після того, як переможницю Аліну Паш зі скандалом усунули з конкурсу через підроблену  довідку про перетин кордону у Крим.

Піснею Stefania присвячена мамі  вокаліста Олега Псюка. Хоча сьогодні її зміст став ще глибшим для українців.

«Багато людей сьогодні сумують за матерями або сприймають як “Україна — моя мати”, тому ця пісня зараз стала їм  близькою, прямо в серцях багатьох українців. Багато хто каже, що ця пісня ніби пророча і дуже актуальна через рядок “Ломаними дорогами прийду я завжди до тебе”… Зрозуміло, чому вона така популярна зараз в Україні. Маю надію, що вона також стане популярною й у європейців», —  сказав Олег Псюк в інтерв’ю Суспільному під час єдиного марафону.

«Калуш Оркестра» виник у 2021 році спеціально для «Євробачення». Його створили учасники гурту Kalush Олег Псюк, Килиммен, Джонні Дивний та Ігор Діденчук, який раніше працював із ними, а тепер працює також із гуртом Go_A і їздив на «Євробачення-2021», та мультиінструменталісти Тимофій Музичук і Віталій Дужик. Стиль нового гурту – реп із фольклорними мотивами та українською автентикою. Перед промотуром Європою колишній фронтмен гурту «Сальто назад» Саша Таб (справжнє ім’я – Олександр Слободяник) замінив бек-вокаліста Kalush Orchestra Джоні Дивного. Він же поїхав з хлопцями у Турин. 8 травня під час офіційного відкриття музичного конкурсу, «Калуш Оркестра» та легендарні фінські рокзірки The Rasmus заспівали разом «Стефанію» та уривок із In the shadows.

Болгарія: Intelligent Music Project — Intention

Гурт Intelligent Music Project заснований у 2012 році болгарським бізнесменом Міленом Врабевскі. До складу групи входять вокаліст Ронні Ромеро, Біссер Іванов, Славін Славцев, Іво Стефанов, Дімітар Сіраков та Стоян Янкулов. Янкулов грає на барабанах і уже представляв Болгарію у 2007 із співачкою Елітою з піснею Voda та 2013 роках із Само Шампіоні. У листопаді 2021 році суспільний мовник Болгарії повідомив, що обрав їх представляти країну на «Євробаченні».

Нідерланди: S10 — De Diepte

Співачка, реперка й авторка пісень Стін ден Голландер відома як S10. Почала свою музичну кар'єру у 2016 році, а у 2017 році підписала контракт з нідерландським хіп-хоп лейблом Noah's Ark. У 2019 році співачка випустила свій дебютний студійний альбом Snowsniper, який отримав премію Едісона.

Протягом підліткового віку Ден Голландер страждала від проблем із психічним здоров'ям, включно зі слуховими галюцинаціями та депресією. Коли їй було 14 років, вона потрапила в психіатричну лікарню після спроби самогубства У неї діагностували біполярний розлад.

Її конкурсна пісня на «Євробаченні» стала першою з 2010 року, що буде виконана нідерландською мовою.

Молдова: Zdob şi Zdub & Frații Advahov — Trenulețul

Гурт Zdob şi Zdub заснований 1994 року у Кишиневі, який у своїй творчості поєднує рок-музику і балканський танцювальний фольклор. Назва колективу румунською мовою означає вигук при грі на бубні. У 2005 році гурт брав участь у «Євробаченні» з піснею Bunika Bate Doba, посівши 6-е місце (друге у півфіналі). Вдруге гурт представив Молдову з піснею So Lucky на конкурсі «Євробачення 2011», який відбувся у Дюссельдорфі. Втретє гурт разом з братами Адваховими представить Молдову на «Євробаченні-2022» у Турині з піснею Trenulețul («Потяг»).

Португалія: Maro — Saudade Saudade

Співачка Маріана Бріто да Круз Форжас Секка відома як Маро. Їй 19 років. Дівчина планувала стати ветеринаром, але замість цього вирішила продовжити музичну кар'єру, навчаючись у музичному коледжі Берклі й переїхавши до Лос-Анджелеса. За перший рік у Лос-Анджелесі артистка випустила шість власноруч написаних і створених самостійно альбомів. За цей час її Instagram привернув увагу переможця «Греммі» Джейкоба Коллієра, який запросив її приєднатися до його дебютного гастрольного гурту як вокалістка та інструменталістка. Переможниця Festival da Canção 2022. У Турині до артистки на сцені приєднаються п’ять бек-співачок. Для участі вона запросила Беатріс Фонсеку, Беатріс Пессоа, Кароліну Лейте (яка виступала з нею у національному фіналі Португалії), Діану Кастро та Мілханасі (які були інтерпретаторами двох пісень на Grand Final Festival da Canção 2022).

Хорватія: Mia Dimšić — Guilty Pleasure

Міа Дімшич — хорватська співачка, авторка пісень, мульінструменталістка. Музичну кар’єру розпочала з рок-гуртом Džentlmeni, який запросив її як учасницю у турне у США та Канаді. Після завершення туру співачка почала складати власний сольний матеріал. Співачка виграла нацвідбір  і тепер представлятиме Хорватію у Турині.

Данія: Reddi — The Show

Дансько-шведський попрок гурт Reddi складається з чотирьох учасниць. Гурт Reddi був зібраний у 2022 році барабанщицею Іган разом з одним з найбільших імен датської музичної індустрії в поп-музиці за останні кілька десятиліть, Chief1 (Ларс Педерсен). Іган Гайдар вже представляла Данію на «Євробаченні», коли була учасницею резервної групи Солуни Самай на конкурсі 2012 року.

Австрія: LUM!X feat. Pia Maria — Halo

Австрійсько-італійський ді-джей LUM!X (справжнє ім'я Лука Міхльмайр) став одним із найпопулярніших імен світової електронної музичної сцени.

У ранньому дитинстві Лука грав на гітарі, але незабаром віддав пeрeвагу танцювальній музиці. У 2017 році він об'єднався з італійським хітмейкером (і співавтором Halo) Габрі Понте, найбільш відомим як учасник електроікон Eiffel 65. Результатом став вірусний хіт Monster; вершина хіт-параду, яка набрала понад 200 мільйонів прослуховувань лише на Spotify.

До LUM!X приєднується вокалістка Піа Марія.

Ісландія: Systur — Með Hækkandi Sól

Сіґріґур, Елізабет й Елі – це група сестер, які співають разом, скільки себе пам’ятають. Дівчата раніше мали групу, яку назвали на честь їхньої улюбленої бабусі Сісі Ей.

Їхній батько, Ейтор, був членом легендарної джаз-фанк-групи Mezzoforte. Їхня мати, Еллен, також співачка, а брат (також на ім’я Ейтор) приєднається до них на сцені, граючи на барабанах.

Греція: Amanda Georgiadi Tenfjord — Die Together

Греко-норвезька співачка та авторка пісень Аманда Тенфйорд народилася у Греції, за кілька років її батьки переїхали у Норвегію. Дівчина вивчала медицину, та призупинила навчання і зосередилася на музиці. Співачка поєднує музику і медицину, працює у лікарні з хворими на коронавірусну хворобу.

Норвегія: Subwoolfer — Give That Wolf A Banana

Дует Subwoolfer з'явився на публіці 10 січня 2022 року, коли NRK оголосила, що Subwoolfer є одними із фіналістів Melodi Grand Prix 2022. Учасники дуету виступають на публіці в масках, рукавичках та костюмах, а його учасники не розкривають свої особистості — замість цього називають себе «Кіт» і «Джим». Назва гурту є поєднанням слів «subwoofer» та «wolf» — англійське слово, яке перекладається як «вовк» та є темою дуету. Музиканти нічого н розказують про себе, вигадали історію, що Subwoolfer був заснований 4,5 мільярди років тому, живе на Місяці й «музично підкорив кожну планету».

Вірменія: Rosa Linn — Snap

Співачка і автор пісень Роза Лінн (справжнє ім’я Роза Костандян) почала грати на фортепіано у шість років. У 2013 році брала участь у нацвіборі Вірменії на дитяче «Євробачення». Суспільний мовник Вірменії обрав її представницею країни без нацвідбору.

Букмекери прогнозують…

Після першої репетиції у Турині букмекери прогнозують Україні перемогу: на «Калуш Оркестра» робили ставки 42%. За день до півфіналу ставки зросли до 48%. Їхні прогнози не завжди збігаються з реальними результатами голосування. Та в України цього року є великі шанси перемогти, зважаючи, що увага всього світу прикута до нас через загарбницьку війну Росії. «Калуш Оркестра» на всіх зустрічах із журналістами розповідає про ситуацію в Україні та волонтерство, яким вони займаються.

Як голосувати?

У першому півфіналі українці можуть голосувати за всіх учасників конкурсу, крім представників України — гурту «Kalush Orchestra». Під час прямого ефіру з’явиться інформація, коли можна буде надсилати sms-повідомлення на номер 7576 із номером  учасника, за якого голосуєте. Вартість sms-повідомлення 5,31 грн. 

З одного номера можна проголосувати 20 разів. В Україні голосування глядачів шляхом надсилання sms-повідомлень організовує ТОВ «Френдс Про ТВ».

Українці в інших країнах, представники яких виступатимуть у першому півфіналі, можуть голосувати за «Калуш Оркестра». У першому півфіналі голосуватимуть Італія та Франція. Національні журі проголосували 9 травня під час генеральної репетиції.

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду