Чи замовчало Суспільне бомбовий удар по «Азовсталі»?

Чи замовчало Суспільне бомбовий удар по «Азовсталі»?

19:16,
20 Квітня 2022
6034

Чи замовчало Суспільне бомбовий удар по «Азовсталі»?

19:16,
20 Квітня 2022
6034
Чи замовчало Суспільне бомбовий удар по «Азовсталі»?
Чи замовчало Суспільне бомбовий удар по «Азовсталі»?
Гнилі помідори не в тих полетіли і не за той ефір.

«Учора Суспільне відмовилося вмикати в ефір телемарафону азовців, які хотіли розповісти про наслідки бомбового удару русні по "Азовсталі". Відмазка: "А як ми можемо довести, що це азовці, а не самозванці? У нас стандарти!"»написав головний редактор інтернет-видання «Новинарня» Дмитро Лиховій на своїй сторінці у фейсбуку 20 квітня. Він згадав про «ганебний мізер контенту» за «гроші платників податків» і що «київське начальство каналу, яке не виїхало до Львова». І ще багато чого неприємного про Суспільне. Десятки користувачів підтримали його думку і додали дрів у вогонь своїми коментарями.

Знаю Діму Лиховія багато років і вважаю його професійним журналістом та редактором. За його словами, він написав цей пост як глядач, у якого накопичився негатив від перегляду спільного марафону і порівняння частини Суспільного з іншими каналами. Я не адвокат Суспільного, але не можу мовчати, коли у ці дні на команду Суспільного ллється лавина критики: мовляв, не так працюють або мало працюють, проїдають гроші з держбюджету і так далі. Суспільне можна критикувати і є за що, але цього разу вони не заслужили таких відгуків.

Вчора, 19 квітня, коли Суспільне вело єдиний марафон, до них звернувся воєнкор телеканалу «Україна» Євген Назаренко з пропозицією включити азовців. Після обґрунтованої відмови він опублікував пост у фейсбуку, що, мовляв, Суспільне відмовило азовцям в ефірі. Через деякий час пост видалив, але осад у багатьох залишився: мовляв, героям не дають слова. При тому, що на час звернення Назаренка Суспільне майже завершувало свій блок і передало естафету телеканалу «Україна». Та «Україна» теж не дала ефір азовцям. І «Новинарня» не написала про азовців, яких рекомендував Назаренко. Тож можна припустити, що редактори і Суспільного, і «України» не мали гарантій, що те, що буде в ефірі, нікому не зашкодить.

Що ж до стандартів, то в цій ситуації працюють не лише редакційні стандарти, а й у першу чергу вимоги військового керівництва. Яке раз у раз повторює, що жодна інформація, яка стосується бойових дій, їхнього перебігу та наслідків, не повинна публікуватися у ЗМІ без перевірки та дозволу уповноважених військових. Чи стосується ця вимога ситуації в Маріуполі, де йдуть запеклі бої? Безперечно. У прямому ефірі дотриматись цієї вимоги неможливо.

«Ми завжди дуже ґрунтовно підходимо до верифікації тих даних, що виходять в ефірі Суспільного. Завжди — а в умовах воєнного стану це дійсно життєво важливо, — розповіла редакторка марафону Дарина Феденко. — Вчора під час ефіру я отримала пропозицію включити азовців із Маріуполя, однак даних для перевірки не надали. Саме тому ми не включили їх. Це загальнонаціональний марафон, прямий ефір — ми, команда Суспільного, ставимося до нього надзвичайно відповідально. Іноді навіть втрачаємо у швидкості чи видовищності, але наші ефіри — достовірні. Це наш пріоритет, і ми на цій позиції стоїмо.

Я запропонувала, щоби ці люди записали відео; так ми мали б змогу перевірили надану інформацію перед тим, як показати його в ефірі.

Варто зауважити, що приблизно тиждень тому в нас була подібна історія. Тоді ми отримали відео, я подзвонила прессекретарю бригади, інформація підтвердилася, люди дійсно з Азовa — і ми дали це в ефір. Проблем не було.

Суспільне систематично інформує українців і світ про ситуацію у Маріуполі — наші кореспонденти зустрічають і записують свідчення жителів міста в різних куточках країни.Ми також давали в ефір звернення начальника патрульної поліції Маріуполя, який час від часу виходить на зв’язок із міста».

Чи замовчало Суспільне про бомбовий удар по «Азовсталі»? 19 квітня у телеграм-каналі «Труха-Украина» активно поширювали відео «того самого страшного вибуху на "Азовсталі"». «Детектор медіа» викрив, що це не вибух на заводі «Азовсталь», а вибухи на складах боєприпасів у Балаклії які трапилися в 2017 році. 

Народний депутат Сергій Тарута у фейсбуку повідомив, що «російські фашисти скинули потужну бомбу на лікарню в районі «Азовсталі». За моєю інформацією, під завалами там близько 300 людей серед них діти».

Ведучий новин Суспільного Євгеній Агарков під час марафону ці повідомлення обговорив із Павлом Кириленком, який сказав, що Маріуполя і Волновахи як міст не існує, залишилися тільки територія міст, над якою досі майорить український прапор. «З моїх джерел, вибух був, але факти масового ураження місцевого населення, військових не підтверджені. Якщо будуть підтвердження, буде моя відповідь», – сказав про заяву Тарути Кириленко. Він не підтвердив факту скидання тритонної бомби на «Азовсталь»: «підтверджень таких випадків не було». За його словами, в Маріуполі «штурмові обстріли, авіаудари проходять постійно з періодичністю», «бойові дії тривають».

Суспільне позиціонує себе як медіа, яке дає тільки перевірену інформацію. І хай вона буде не вражаючою, хай не дотягує десь візуально, хай моментами телебачення нагадує радіо, але там точно не буде маніпуляцій, кожен спікер перевірений, немає піару олігархів, ведучі не закривають рот експертам і не перекручують інформації.

А ще Суспільне – це не тільки блок у спільному ефірі, над яким по черзі працюють національній канали. Це також окремий регіональний марафон «Суспільне. Спротив», який виходить у філіях щобудня з 19:00 до 22:00, це власні регіональні новини майже у всіх обласних центрах (за винятком тих, де міста окуповані чи заблоковані), це власне мовлення телеканалу «UA: Культура», це цілодобове мовлення у прямому ефірі на «Українському радіо» і радіо «Культура», це власний музичний ефір  на радіо «Промінь», це ведення цифрових платформ – сайту «Суспільне Новин» і соцмереж, аудиторія яких виросла з кількох тисяч до сотень тисяч.

Для багатьох людей у регіонах, де тривали бойові дії, Суспільне було єдиним джерелом інформації. Піарниця Анастасія Обертас місяць провела в Бородянці під обстрілами. Сьогодні вона написала у фейсбуку про «Українське радіо»: «Ви були єдиним джерелом новин для мене і для всіх, хто опинився в окупації/оточенні без жодного іншого способу зв'язку зі світом».

Мені особисто доводилося чути від різних людей у різних регіонах, що у перші дні війни телеграм-канали філій Суспільного ставали для них єдиним джерелом про сповіщення повітряної тривоги і актуальних новин загалом. Це підтверджує приріст аудиторії у телеграмі, наприклад, «Суспільне Чернігів» нині має 131 тисячу підписників, до війни їх було значно-значно менше.

Коли хочеться назвати Суспільне негарним словом і дармоїдами наших податків за те, що нам накипіло, а вони когось неперевіреного не включили у національний марафон чи включилися з квартири, а не місця, де стався черговий вибух, уявімо собі майже чотири тисячі людей, які працюють сьогодні по всій Україні. Дехто працює цілодобово, дехто працював в останні дні вагітності і народжував у бомбосховищі у Києві, вирвавшись із Гостомеля в останню мить, декому у Миколаєві пошкоджено квартиру, дехто з Херсону змушений переховуватися, бо росіяни розшукують його по всьому місту і стежать за його квартирою, декому від удару вибухової хвилі у Львові 18 квітня мало не вибило вікна, а декому у Харкові вибило

Просто уявімо собі війну і людей, які працюють на інформаційному фронті на перемогу. І притримаймо гнилі помідори для інших або для іншого часу.

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
відділу кадрів
14:18 / 09.05.2022
"Оклад міського голови Чернівців становить майже 16 тисяч гривень, його заступників — понад 13. Ще більш ніж половину отриманої зарплатні становлять надбавки та премії. Суспільне надіслало запити про зарплати посадовців за січень-березень й розповідає про них. Місячний оклад міського голови Романа Клічука — майже 16 тисяч гривень. Разом з преміями та надбавками його зарплата в січні, лютому та березні становила понад 51 тисячу гривень. З вирахуванням податків він отримав понад 41 тисячу. Раніше пан Клічук на сторінці у Facebook повідомляв, що свою зарплату віддає на благодійність." Керівники суспільного, а вам слабо перерахувати ваші чималі зарплати на благодійність або на допомогу захисникам Україні на фронті?!
Відділ кадрів
13:51 / 03.05.2022
Ні! Зарплата у повному обсязі! Війна, кажете?!(ст. 15 Закону України «Про доступ до публічної інформації») Розмір посадового окладу голови та членів правління АТ «НСТУ» встановлюється Наглядовою радою АТ «НСТУ» у відповідних контрактах. До структури оплати праці голови правління у квітні 2022 року входять заробітна плата по окладу, оплата праці за дні у відрядженні та надбавка за роботу, яка передбачає доступ до державної таємниці. Загальний обсяг виплачених коштів голові правління АТ «НСТУ» після оподаткування (податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) 18% та військовий збір (ВЗ) 1,5%) становив 245 542,27 грн. До структури оплати праці у квітні 2022 року п’яти членів правління входять: заробітна плата по окладу та оплата праці за дні у відрядженні. Загальний обсяг виплачених коштів членам правління АТ «НСТУ» за місцем роботи після оподаткування (податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) 18% та військовий збір (ВЗ) 1,5%) становив 838 749,78 грн.
НР
13:58 / 01.05.2022
"Голова Чернівецької облради та його заступники у березні відмовились від премій про умови оплати праці до закінчення воєнного стану. Начальник Чернівецької обласної військової адміністрації отримував лише оклад — від усіх премій та надбавок він відмовлявся й до війни". А керівники суспільного не хочуть взяти приклад з цього посадовця?! Наглядова Рада чекає на ваше подання!
ВК
14:58 / 26.04.2022
Тепер зрозуміло,чому більшість рядових працівників суспільного відправили на простій. Щоб виплатити премії керівному складу!"Про преміювання працівників керівного складу АТ «НСТУ» за підсумками роботи у квітні 2022 року. За результатами обговорення вирішили: відповідно до пункту 4 розділу ІІ Умов і розмірів оплати праці працівників акціонерного товариства «Національна суспільна телерадіокомпанія України», затверджених рішенням Наглядової ради АТ «НСТУ» від 21.12.2020 № 49 (зі змінами), пункту 4.2 протоколу Наглядової ради АТ «НСТУ» від 23.12.2021 № 66, пунктів 1.4, 1.5 розділу 1 Порядку преміювання працівників акціонерного товариства «Національна суспільна телерадіокомпанія України» (додаток 1 до Колективного договору акціонерного товариства «Національна суспільна телерадіокомпанія України» на 2021–2026 роки (нова редакція)), пункту 5 протоколу правління АТ «НСТУ» від 24.01.2022 № 289 (зі змінами) встановити розмір преміювання працівників керівного складу АТ «НСТУ» за підсумками роботи у квітні 2022 року згідно з додатком 3 до цього протоколу."
Тьотя-мотя
04:57 / 22.04.2022
Суспільне це результат тривалої від'ємної селекції кадрів. Де головний керівник, моль і нездара, обирає собі більш тупих замів, а ті - ще більш тупих виконавців. Бо талановиті, освічені, принципові люди - а надто люди з лідерськими якостями - для них небезпечні. Всі мислячі підлягають знищенню і доведенню до звільнення різними способами. Так працює ця машина по розкраданню коштів українців. А місцеві скабєєви і куляси... ой соловйови, що не платять податків за своїх працівників, відсилаючи грантодавцям цифри ніби платять, і не оформляючи людей офіційно, підтримують цю діяльність пропагандистською кампанією.
Люпус
23:42 / 21.04.2022
Є ще старий пёсик в окулярах , що нагло присвоїв собі звання сторожового песика український ЗМІ. І є у нього гавкучий дружбан, що гавкає по команді "суспільне". ЖУКчка зветься.
Іван
22:54 / 21.04.2022
Щось ця боротьба з фейками ітд. не дає результатів - он який брєд пишуть люди. Їм кажеш що й до чого, а воно далі пише ніби вигадані речі це правда. І я на 99% впевнений, що це майже всі фанати Порошенка.
Відділ кадрів
11:42 / 21.04.2022
Так. гроші не пахнуть! І навіть під час війни! Молодці. суспільне!(ст. 15 Закону України «Про доступ до публічної інформації») Розмір посадового окладу голови та членів правління АТ «НСТУ» встановлюється Наглядовою радою АТ «НСТУ» у відповідних контрактах. До структури оплати праці голови правління в березні 2022 року входять заробітна плата по окладу та надбавка за роботу, яка передбачає доступ до державної таємниці. Загальний обсяг виплачених коштів голові правління АТ «НСТУ» після оподаткування (податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) 18% та військовий збір (ВЗ) 1,5%) становив 233 382,50 грн. До структури оплати праці у березні 2022 року шести членів правління входять: заробітна плата по окладу, оплата праці за дні у відрядженні, компенсація відпустки при звільненні. Загальний обсяг виплачених коштів членам правління АТ «НСТУ» за місцем роботи після оподаткування (податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) 18% та військовий збір (ВЗ) 1,5%) становив 1 075 337,92 грн.
Перцю
10:00 / 21.04.2022
З початком трансляції телемарафону ( коли ще там не було НСТУ), бачив гнівну реакцію на це голови правління суспільного. Але..250 тисяч винагороди на місяць на дорозі не валяються. Тому він хутко змінив свою думку.
Перець
09:45 / 21.04.2022
Якщо Суспільне телебачення і радіо (Саме так, а не одинокий прикметник Суспільне, що не має ніякого сенсу) так тяжіє до об'єктивності, неупередженості, достовірності, оперативності і точності, то що він робить в спільному марафоні з олігархічними телеканалами, мета існування котрих завжди була обслуговувати інтереси своїх хазяїв, та з державним каналом Рада, котрого і існувати не повинно, оскільки державне телебачення - нонсенс. Хіба не з цих міркувань колись державне УТ-1 стало суспільним мовником?
Час розкидати гнилі поиідори, час збирати гнилі помідори
09:30 / 21.04.2022
А ще є гпросто гнила картинка, як гнилі помідори
Гнилі ???? буду кидати коли і в кого хочу, рота закривати не треба
23:48 / 20.04.2022
Дехто прикарманює гроші платників податків роками, дехто намалював собі зарплату в 200 тис, дехто запрошує постійно одних москворотих спікерів, дехто пише маніпуляційні моніторинги, вибілюючи так зване Суспільне, дехто провадить закритв призначення на всі посади, протягуюси своїх, дехто ставить на керівні посади людей без освіти, дехто працевлаштовує зрадників України-путіністів, дехто витравлює всіх інакомислячих і всіх критиків з компанії, дехто тягне своїх коханців, дехто наймає тупих журналістів. Дехто викреслив із закону статтю про фінансування так званого Суспільного у буферний період, і тепер це кралівництво грошей українців буде постійним. Дехто ЖОДНОГО РАЗУ ЗА 8 РОКІВ НЕ ВІДПРАВИВ КОРЕСПОНДЕНТІВ НА ФРОНТ. ДЕХТО КРАДЕ ЗАРАЗ НА СУСПІЛЬНОМУ БРОНІКИ І ВІЗОРИ ГЕРОЇВ УКРАЇНИ. Дехто отримає прицільну увагу СБУ, генпрокурора і НАБУ. Чекайте, дармоїди-чортячі виблядки. Вже скоро. І вся армія холуїв Лігачової не допоможе.
глядач
20:05 / 20.04.2022
"Дехто працює цілодобово, дехто працював в останні дні вагітності і народжував у бомбосховищі у Києві, вирвавшись із Гостомеля в останню мить, декому у Миколаєві пошкоджено квартиру, дехто з Херсону змушений переховуватися, бо росіяни розшукують його по всьому місту і стежать за його квартирою, декому від удару вибухової хвилі у Львові 18 квітня мало не вибило вікна, а декому у Харкові вибило…" А дехто перебуває за кордоном і розказує про події, які відбуваються в одному з регіонів. І тим самим вводить глядачів в оману. І це також суспільне. Можете сміливо додавати. І не дякуйте.
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду