У Києві презентували проект «Каналу територіальних громад»

17:30,
31 Жовтня 2014
1975

У Києві презентували проект «Каналу територіальних громад»

17:30,
31 Жовтня 2014
1975
У Києві презентували проект «Каналу територіальних громад»
31 жовтня на круглому столі «Контроль з боку суспільства над процесом створення системи суспільного телерадіомовлення» телеексперт Микола Білоус презентував проект «Каналу територіальних громад».

За його словами, незважаючи на те, що закон «Про суспільне телерадіомовлення України» передбачає запуск НСТУ з 1 січня, це навряд чи станеться, оскільки ще не ухвалене рішення про юридично-правову форму мовника, не створена наглядова рада. Тому ініціативна група, до якої входять переважно представники ОДТРК, пропонують створити на їх базі «Канал територіальних громад», який мовитиме під час перехідного періоду до остаточного створення НСТУ.

Нагадаємо, закон про суспільне мовлення передбачає, що НСТУ створюється «на базі Національної телекомпанії України, Національної радіокомпанії України, Державної телерадіокомпанії "Всесвітня служба "Українське телебачення і радіомовлення", Державної телерадіокомпанії "Культура", обласних державних телерадіокомпаній, Державної телерадіокомпанії "Крим", Київської державної телерадіокомпанії, Севастопольської державної телерадіокомпанії, Української студії телевізійних фільмів "Укртелефільм", що реорганізовуються, утворює юридичну особу публічного права "Національна суспільна телерадіокомпанія України" (далі - НСТУ)».

Микола Білоус зазначив, що КТГ створюється  як продакшн без власного логотипу, всі авторські права належатимуть ОДТРК. КТГ формується на єдиній (уніфікованій) для всіх ОДТРК сітці мовлення в межах виконання єдиного замовлення на 2015 рік. «Для цього затверджується скоригована сітка мовлення на виконання замовлення на період осінньо-зимового циклу телевізійного мовлення ОДТРК в межах затверджений на 2015 рік обсягах мовлення та бюджеті», – сказав він. За його словами, забезпечити виконання сітки мовлення та організацію якісного технічного сигналу, можна через рішення колегії Держкомтелерадіо, зокрема передати Київській ДРТРК (без зміни власника і місця знаходження обладнання) в оперативне підпорядкування  – одну монтажну апаратну, апаратну комп’ютерної графіки (в рамках замовлення на виконання робіт). Група управління КТГ складатиметься з трьох осіб (в рамках відповідного департаменту). Відповідно до презентації, на перехідний період керівник проекту призначається відповідним наказом голови Держкомтелерадіо як радник. Приміщення передбачається в межах від 10 до 20 квадратних метрів у будівлі на вул. Хрещатик, 26. Контролювати діяльність ОДТРК будуть громадські ради в кожному регіоні.

«Канал територіальних громад» – не окремий телеканал, а організаційний принцип об’єднання можливостей та специфіки кожної ОДТРК і регіону. «У кожній області ОДТРК виходить під своїм логотипом у відповідності до ліцензії на мовлення», – сказав Білоус.

Також ініціатори КТГ планують у своїй діяльності враховувати результати вимірювань глядацької аудиторії, а уніфіковану сітку формувати по принципу «тематичних лінійок».

Програма передач формуватиметься з програм ОДТРК «Своє для себе » - 1,5-2 години на добу; «Своє для всіх» - 5 годин на тиждень; «Спільно для всіх» і «Спільно для кожного». Усі програми мають пройти пілотний запуск і бути високої якості. Ініціатори обіцяють уніфікувати також затрати на телепродукт.

Доставка продукту здійснюватиметься через єдиний ефірний сервер. У результаті кожна ОДТРК повинна буде щодня передати 30 хв. телепродукту, натомість отримає 24 години.

Ініціатори КТГ планують, що фінансування проекту здійснюватиметься у відповідності до закону про суспільне мовлення. Крім того, ОДТРК матимуть регіональну рекламу (весь прибуток залишатиметься у на місцях) та сітьову, яка продаватиметься за єдиним прас-листом, який видаватиметься з центру (прибуток 50/50). Також ОДТРК можуть отримувати прибуток від продажу контенту, реалізації архіву, та добровільного фінансування глядачем програм, які йому сподобаються.

Ініціативу КТГ підтримали представники Київської КДР ТРК, Полтавської, Житомирської, Вінницької та інших ОДТРК.

На круглому столі не прозвучало інформації про перебіг створення суспільного мовлення в Україні. А саме про створення рішенням Держкомтелерадіо робочої групи, до якої входять представники Комітету, національної ради з питань телебачення і радіомовлення, НТРК, НРКУ, каналу «Культура» та ОДТРК. Правда, останні за окремим винятком, не хочуть активно брати участь в її роботі. До речі, робоча група з липня цього року провела вже 11 засідань, створено 10 підгруп. За її роботою стежать представники Європейської мовної спілки. Паралельно триває процес над підготовкою проведення 9 всеукраїнських галузевих конференцій, на яких мають бути обрані представники наглядової ради НСТУ. Нацрада розробила (а Мін’юст) затвердив Положення про порядок проведення конференцій всеукраїнських громадських об’єднань, обрання членів Наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України та припинення їхніх повноважень.

Нагадаємо, ідея створити КТГ не нова. Пан Білоус зазначив, що перша спроба була ще 2006 року, повторно активізувалася 2009-го (тоді Микола Білоус був заступником голови Держкомтелерадіо).

«Суспільне мовлення»

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду