Ера екстрасенсів. «Доброго ранку, Країно» наповнює ефір «UA: Першого» забобонами

Ера екстрасенсів. «Доброго ранку, Країно» наповнює ефір «UA: Першого» забобонами

09:33,
20 Вересня 2018
6434

Ера екстрасенсів. «Доброго ранку, Країно» наповнює ефір «UA: Першого» забобонами

09:33,
20 Вересня 2018
6434
Ера екстрасенсів. «Доброго ранку, Країно» наповнює ефір «UA: Першого» забобонами
Ера екстрасенсів. «Доброго ранку, Країно» наповнює ефір «UA: Першого» забобонами
Маги, екстрасенси, нумерологи, езотерики та спеціалісти з очищення карми ходять в ефір ранкового шоу «Ера-Медіа» як на роботу.

«Перемога» компанії «Ера-Медіа», яка через суд добилася трансляції своєї програми «Доброго ранку, Країно!» в ранковому ефірі «UA: Першого», триває вже більше двох місяців. Спершу компанія Андрія Деркача намагалася пов’язати «репресії» з боку керівництва Національної суспільної телерадіокорпорації з появою в ефірі ранкового шоу Юлії Тимошенко. Можна було припустити, що час, подарований судом, «Ера» використає для політичної агітації в ефірі суспільного мовника. Адже попри те, що НСТУ рухомим рядком пояснює свою непричетність до продукту, глядачі часто не розрізняють Суспільне та «Еру».

Проте «Ера» здивувала. В ефірі панують не політики, а екстрасенси й маги.

18 липня в розмові з ведучою Тетяною Гончаровою астролог Олександр Валентинович порадив не дивитися на захід сонця. Мовляв, це шкідливо для зору, а хто сумнівається, той нехай читає «Аюрведу». Та й узагалі, краще залягти на дно до середини серпня, бо ми перебуваємо в коридорі затемнень. Ведуча констатувала: «Шановні, нічого не плануйте. Якщо навіть вам здасться, що у вас все виходить, у вас нічого виходити не буде».

Ще кілька років тому Валентинович писав людям приватні повідомлення у Фейсбуку, пропонуючи свої послуги. Пригадую, як одного разу він наполягав, що без його тлумачення майбутнього я змарную всі свої шанси. Продюсерка «Радіо Культура» Ірина Славінська теж пригадує астролога, який намагався на ній заробити. Минув час, і ось цей чоловік в ефірі суспільного телеканалу.

27 і 28 серпня, а потім 2 вересня у програмі показали сюжет про «найбільші українські святині»: Києво-Печерську, Почаївську та Свято-Успенську Святогірську лаври, де прочани зцілюються й вирішують усі проблеми за один візит. Вочевидь добір святинь — усі вони належать до православної церкви Московського патріархату — пов’язаний із релігійними вподобаннями власника «Ери» Андрія Деркача. Але ніяк не відбиває релігійного розмаїття, яке насправді існує в Україні.

Якщо немає змоги сходити до лаври, можна, наприклад, покласти гірський кришталь під подушку. Тоді снитимуться добрі сни, зміцніють зуби, й ви переможете своїх ворогів. Після цього відео парапсихолог Лариса Бомбушкар застерегла: треба знати, в кого купуєш каміння, адже їх заговорюють і зміцнюють енергією майстра.

Один із найефективніших способів не знати біди — це мати свого екстрасенса, сказала Тетяна Гончарова в ефірі 28 серпня. Вона анонсувала опитування на вулиці міста: «Чи вірите ви екстрасенсам?». Мовляв, «Ера» це зробила, «тому що ви про це нас прохали». Більшість відповідей опитаних заперечні: люди не вірять екстрасенсам і магам. Та це не зупинило ведучих: вони поговорили з «духовним практиком, наставником, засновником авторської концепції і саморозвитку» Дариною Фрей про те, як обрати духовного наставника й екстрасенса. «Щоб люди після нашого ефіру знали, куди йти», — підсумувала Тетяна Гончарова.

29 серпня нумерологиня Світлана Корченко розповіла в ефірі програми про енергетику в іменах і про те, як варто себе називати, щоб досягти успіху.

4 вересня на програму «Доброго ранку, Країно!» запросили аж двох особливих гостей. Астрологиня Людмила Халанська розповіла, коли «вирішиться питання з війною», а провідний езотерик України Сімона Бородіна — як почистити карму. Вона також порадила рецепт від безгрошів’я: берете чотири монети по 5 копійок і якщо бачите, що щось пішло не так, знаходите чотири пішохідні перехрестя й до обіду кидаєте копійки рівно на перехресті. Ті, хто візьме гроші, частину енергії дадуть вам.

Експерт в царині екстрасенсорики Дмитро Дульський 12 вересня назвав ефективніші методи: покласти в гаманець 500 грн однією купюрою, які за жодних обставин не витрачати, саме вони притягуватимуть гроші. А ще корисно у скрутні часи купити гаманець на базарі й решту залишити продавцю.

А ще ж потрібно покращувати свою карму. Про це йшлося в ефірі з біоенергетикинею та екстрасенскою Євгенією Лісіциною 9 вересня. Вона розповіла, що за допомогою чорної магії можна вбити людину, або, щонайменше, накликати перепади тиску й настрою. У домашніх умовах можна відвести легкі чари, а от з важчими треба негайно йти до майстра. Екстрасенка та ясновидиця Ільміра Дербенцева трактувала віщі сни та розповіла, яку з них можна мати користь.

10 вересня ефір був присвячений прикметам. Уже знайома нам Сімона Бородіна запевнила, що «83 % земної кулі вірять у прикмети», що «це багаторічний досвід, який зв’язаний з багатьма спостереженнями, нерозумно було б його заперечувати». «Сміх сміхом, між тим воно працює», — додала ведуча. Сімона Бородіна назвала 5 прикмет, які працюють. Серед них — якщо зранку півень охрип, то день приречений на провал і що поріг треба переступати лівою ногою, яка ближча до серця, тоді буде успіх. У цьому ж випуску етнографиня Олеся Науменко додала, що в народі вважають навпаки: коли переступити правою ногою поріг, то буде везіння.

В одному з опитувань репортерів «Доброго ранку, Країно!» жінка сказала, що на неї впливають лише магнітні бурі, і то тільки тоді, коли про них наслухається і начитається, а якщо не знає, то все гаразд. Здається, хтось дуже хоче, щоб телеглядачі, які зранку вмикають Суспільне, брали дурне до голови.

До речі, «Ера-Медіа» веде переговори з іншим каналом про виробництво ранкової програми. Тож глядачам «Еспресо» варто заздалегідь готувати карму.

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду