У Женеві відбувся суд щодо арештованих 15 млн євро страхових за проведення «Євробачення-2017»

У Женеві відбувся суд щодо арештованих 15 млн євро страхових за проведення «Євробачення-2017»

11:29,
31 Жовтня 2017
2276

У Женеві відбувся суд щодо арештованих 15 млн євро страхових за проведення «Євробачення-2017»

11:29,
31 Жовтня 2017
2276
У Женеві відбувся суд щодо арештованих 15 млн євро страхових за проведення «Євробачення-2017»
У Женеві відбувся суд щодо арештованих 15 млн євро страхових за проведення «Євробачення-2017»
30 жовтня відбулося судове засідання в Женевському суді щодо заморожених 15 млн євро фінансової гарнатії, які Європейська мовна спілка взяла від України в особі Кабміну перед проведенням «Євробачення».

На цьому засіданні суд мав або накласти арешт, або відмовити і розморозити активи.

«Суд закінчив провадження. Рішення винесуть протягом 6 тижнів», – сказала сайту «Суспільне мовлення» член правління Національної суспільної телерадіокомпанії України, відповідальна за юридичні питання, Інна Гребенюк.

Після оголошення рішення кожна сторона матиме право на апеляційне оскарження пояснила вона.

«Інтереси компанії НСТУ захищає швейцарська компанія «Шелленберг», одна з найкращих компаній країни. Нещодавно в процес як третя сторона вступило ще й Міністерство юстиції України, яке представляє інтереси держави, оскільки кошти, які були надані як фінансова гарантія і які заблоковані в Женеві, є коштами держави. Мін'юст також найняв швейцарську юридичну компанію своїм іноземним радником. Оскільки, відповідно до швейцарського законодавства, представляти сторони в суді мають тільки швейцарські адвокати, то і наша, і їхня сторона представлені швейцарськими адвокатами», – зазначила в інтерв’ю «СМ» Інна Гребенюк.

За її словами, для НСТУ дуже дорого обходяться швейцарські адвокати. «Перший тендер був на 7 тис. франків, коли ми тільки отримали інформацію про блокування коштів і намагалися з’ясувати причини, зрозуміти особливості цієї процедури в швейцарському законодавстві та розробити стратегію захисту. Потім у нас був другий тендер – вже на 24 тис. франків на все представництво нашої справи в суді Женеви. Ми ще не заплатили всі ці кошти, заплатимо в залежності від виконаної роботи. Але це фіксований максимум, який може бути сплачено за все представництво в Женевському суді», – сказала пані Гребенюк.

Сайт «Суспільне мовлення» пильно стежить за процесом у Женеві.

Нагадаємо, 5 травня креативний директор «Євробачення-2017», театральний режисер та продюсер Сергій Проскурня повідомив, у Женевському банку лежить 15 мільйонів євро страхових, які виділив уряд України. Ці кошти Європейська мовна спілка тримає для того, щоб, можливо, Україні через «Євробачення-2017» зробити зауваження. 

15 червня стало відомо, що 15 млн євро страхових, які виділив уряд України у випадку можливих зауважень від Європейської спілки мовників щодо «Євробачення-2017», заморожені на рахунку в Женевському банку. Ці кошти заблоковані на підставі рішення українського суду по справі «Євроньюз. Відтоді тривав судовий процес.

19 квітня 2017 року НСТУ, яка є правонаступником  НТКУ, програла в апеляції справу за позовом французької корпорації Euronews SA про стягнення заборгованості за ліцензійною угодою від 21 жовтня 2010 року в розмірі 10 млн 591 тис. 224 євро, що еквівалентно 251 млн 76 тис. 179 грн. Суд триває з травня 2015 року. 

У липні 2017 року Міністерство юстиції України підключилося до процесу повернення в Україну 15 млн євро гарантій за проведення «Євробачення-2017». 

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду