«Ера» має згадати про свої зобов’язання припинити мовлення на частотах УТ-1 на користь «UA: Першого»  – Міський

«Ера» має згадати про свої зобов’язання припинити мовлення на частотах УТ-1 на користь «UA: Першого» – Міський

19:17,
22 Травня 2017
4957

«Ера» має згадати про свої зобов’язання припинити мовлення на частотах УТ-1 на користь «UA: Першого» – Міський

19:17,
22 Травня 2017
4957
«Ера» має згадати про свої зобов’язання припинити мовлення на частотах УТ-1 на користь «UA: Першого»  – Міський
«Ера» має згадати про свої зобов’язання припинити мовлення на частотах УТ-1 на користь «UA: Першого»  – Міський
Комерційна телерадіокомпанія «Ера» ще у 2001 році взяла зобов’язання припинити мовлення у разі видачі ліцензії Громадському (суспільному) телебаченню України на мережі телеканалу УТ-1. У 2007 році Національна рада з питань телебачення і радіомовлення подарувала «Ері» шматок ефірного часу державного телебачення, вилучаючи згадку про зобов'язання піти.

Про це повідомив секретар Наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії, керівник відділу адвокації на громадській платформі «Реанімаційний Пакет Реформ» Вадим Міський.

«Варто ще раз пригадати, на яких підставах ТРК "Ера" опинилася на частотах УТ-1 в 2001 році. Тоді, щоб утихомирити громадянське суспільство "Ера" добровільно висловила зобов'язання відмовитися від ліцензії, як тільки на базі мережі УТ-1 буде створене суспільне. Саме під ці умови вони і отримали першу свою ліцензію. Але вже за кілька років "Ера" оскаржує зобов'язання, яке сама ж на себе взяла! І Нацрада у 2007 році покірно дарує "Ері" шматок ефірного часу державного телебачення, вилучаючи згадку про зобов'язання піти», – написав Вадим Міський на своїй сторінці у Facebook.

Він оприлюднив копії лецензій на право користування каналами мовлення. У першій ліцензії, яка дійсна від 30 жовтня 2001 року до 30 жовтня 2008 року, йдеться про зобов’язання припинити мовлення у разі видачі ліцензії суспільному мовленню.

«Але, рукописи не горять. Тому публікую першу ліцензію "Ери" від 2001 року, яка містить чіткі зобов'язання звільнити мережу суспільного мовника від сторонніх каналів, як тільки суспільний мовник з'явиться. Зараз саме час і "Ері", і НСТУ, і Нацраді, й громадськості згадати про це зобов'язання і забезпечити "UA: Першому" самостійне мовлення у своїй мережі», – підкреслив Вадим Міський.

Нагадаємо, нині ТРК «ЕРА» ділить мережу УТ-1 із «UA: Першим». 20 квітня Нацрада призначила позапланову перевірку телеканалу «Ера» (ТОВ «ТРК “Ера”») за всіма його ліцензіями через відсутність супутникового та ефірного аналогового мовлення в регіонах. Сама ТРК «Ера» поскаржилася до Нацради і генпрокурора Юрія Луценка на Національну суспільну телерадіокомпанію України (НСТУ), з якою ділить ефірну мережу УТ-1, на те, що НСТУ 14 квітня вилучила «Еру» зі свого супутникового сигналу, через що й припинилася роздача сигналу «Ери» на ефірні передавачі в регіонах. Унаслідок цього ефірне мовлення «Ери» є лише в Києві, а в інших містах у час мовлення «Ери» на частотах УТ-1 транслюється чорний квадрат.

Детальніше про те, відколи «Ера» мовила на одному супутниковому каналі з «UA:Першим», чому співпрацю розірвали та що робити далі «Ері» - читайте в матеріалі «Що криється за конфліктом «Ери» і НСТУ».

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду