«Радіо Запоріжжя» презентувало радіоп’єсу «Бліндаж» власного виробництва

«Радіо Запоріжжя» презентувало радіоп’єсу «Бліндаж» власного виробництва

12:54,
11 Травня 2017
2690

«Радіо Запоріжжя» презентувало радіоп’єсу «Бліндаж» власного виробництва

12:54,
11 Травня 2017
2690
«Радіо Запоріжжя» презентувало радіоп’єсу «Бліндаж» власного виробництва
«Радіо Запоріжжя» презентувало радіоп’єсу «Бліндаж» власного виробництва
Восьмого травня 2017 року в ефірі «Радіо Запоріжжя» (Запорізька філія Національної суспільної телерадіокомпанії) відбулася прем’єра радіоп’єси «Бліндаж».

Про це сайту «Суспільне мовлення» повідомили на «Радіо Запоріжжя».

П’єсу написав журналіст, учасник АТО Герман Дубінін, котрий служив у другому дивізіоні третьої батареї 128-ої окремої гірсько-піхотної Закарпатської бригади сухопутних військ Збройних сил України в шостій хвилі мобілізації.

Зазначимо, що службу він розпочав в Новояворівську Львівської області на полігоні, де півтора місяці тривало навчання.  Далі були Луганська   та Донецька області.

Під час служби Герман Дубінін отримав двостороннє запалення легенів. Лікувався в кількох шпиталях. Саме тоді в журналіста  й виник задум написати п’єсу «Бліндаж». Згодом вона була опублікована на сайті Запорізької обласної організації Національної спілки журналістів України.

Після повернення зі служби в зоні АТО в жовтні 2016 року Герман Дубінін вирішив адаптувати п’єсу до радіоформату. У квітні відбувся аудіозапис п’єси. Завдяки влучно  підібраним звуковим ефектам, які передають справжню атмосферу життя на передовій, і філігранній роботі звукорежисера Сергія Конашевича,  п’єса «Бліндаж» отримала своє друге дихання вже в радіоформаті.

За даними «Радіо Запоріжжя», у творі йдеться про декілька днів із життя військових на передовій на Сході України, де ведуться бойові дії. Підрозділ отримав завдання збудувати бліндаж, техніки бракує, тому хлопці копають вручну. Не всі бійці сприймають цей наказ, що стає основою конфлікту між солдатами. Доки на лінії розмежування відносно спокійно, військові наче перебувають у відокремленому часі й просторі. Вони обговорюють свої життєві принципи, політичну ситуацію, хто винен, і чого слід очікувати. Кожна з думок, висловлених у п’єсі, так чи інакше - авторське узагальнення, але дає відчуття, що це не стільки погляди окремого солдата, скільки настрої українців загалом…

Для  «Радіо Запоріжжя» творча робота унікальна тим, що підготовка до запису та безпосередньо озвучування радіоп’єси згуртували велику кількість учасників – 15 журналістів і технічних працівників Запорізької філії Національної суспільної телерадіокомпанії. І хоча це лише перший досвід запису саме радіоп’єс (а в Україні цей жанр останнім часом є, на жаль, не таким розповсюдженим), він  став для журналістів  особливо цінним для реалізації подальших творчих проектів.

Радіоп’єсу «Бліндаж»  Запорізька філія НСТУ представлятиме на творчому конкурсі третього Всеукраїнського фестивалю телевізійних і радіопрограм  «Кобзар єднає Україну», який відбудеться в Черкасах з 19 по 23 травня 2017 року.

 На фото : автор радіоп’єси  «Бліндаж» Герман Дубінін і звукорежисер Сергій Конашевич

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду